• Informacje na temat:

    ciasto z makiem

Artykuły na temat: ciasto z makiem
  • Ciasto ucierane z makiem i wiśniami

    .... Resztę wymieszaj z makiem. 3. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Łyżką zrób wgłębienie wzdłuż całego ciasta. Nałóż do niego ciasto z makiem. Posyp wiśniami. Piecz ok. godziny w temperatury 175 st. Ew. posyp cukrem pudrem. Udekoruj. 4. Gotowe ciasto studź 10–15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia...

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

  • Palmiery z makiem

    ...1 W garnku rozpuść masło, odstaw do wystudzenia. Ciasto rozwiń, posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem. Wyłóż masę makową, rozsmaruj na powierzchni całego ciasta. Zwiń ciasto z masą w rulon jak naleśnik. Pokrój na kawałki grubości 1,5 cm. 2 Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej palmiery. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Dopiero, gdy jest całkowicie nagrzany, wkładaj...

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

  • Składniki na 20 porcji. Ciasto: 2 szklanki mąki • 10 dag masła • 4 łyżki cukru • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku • 2 żółtka • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej • 5 dag orzechów • 5 dag bakalii • łyżki miodu • 2 białka • szklanka cukru pudru • sok z cytryny...

  • Składniki na 10-12 porcji: na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 15 dag zimnej margaryny. Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc., ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru), 1/3 szklanki suchego maku, po 15 dag...

  • ...1. Jajka rozkłóć w misce razem z żółtkiem. Wsyp 1/3 porcji mąki i szczyptę soli. Mieszaj składniki, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, zrób małe wgłębienie. Wlej w nie przygotowane ciasto. 2. Płynne ciasto wymieszaj starannie z mąką, a następnie zagnieć gła- dkie i elastyczne ciasto (powinno być suche). Jeśli będzie się lepić, dosyp trochę mąki...

  • Sernik z makiem

    Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 15 dag zimnej margaryny Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc., ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru),  1/3 szklanki suchego maku Przygotowanie...

  • Plecionka z makiem

    ..., przestudź. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj żółtka oraz cukier. Wlej pozostałe mleko. Dołóż zaczyn i energicznie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od od ścianek miseczki. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miseczkę przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 2 równe części i kolejno rozwałkuj. Jeden placek równomiernie...

  • Przygotowanie: Ubij żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj olej, sok pomarańczowy i sztywną pianę z białek. Marchew zetrzyj na drobno. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mielonym makiem, marchwią i płatkami owsianymi. Pod koniec wmieszaj masę z jajek. Formę na babkę wysmaruj...

Zdjęcia na temat: ciasto z makiem
Wideo na temat: ciasto z makiem
  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby według Piotra Kucharskiego. Jak prawidłowo zagnieść ciasto?

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem.

  • Ciasto bananowe i bajaderka z ciecierzycy, czyli słodycze bez cukru według Przemysława Ignaszewskiego

    Przemysław Ignaszewski to zawodowy żołnierz, kucharz amator i stuprocentowy weganin. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał on, jak przygotować słodkości bez cukru. Na stole pojawiły się takie przysmaki jak: ciasto bananowe z makiem, praliny - kulki mocy, bajaderka z ciecierzycy oraz ciastka z fasoli.

  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem. (DDTCN/X-news)

Przepisy na temat: ciasto z makiem
  • Daktylowa tarta z makiem

    Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm, smarujemy tłuszczem. Formą wykładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 10 - 15 minut. Składniki do...

  • Babka z makiem i kardamonem

    .... Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z makiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pistacje, migdały oraz orzechy laskowe i włoskie posiekaj, wrzuć do ciasta, przemieszaj. 2. Foremkę posmaruj tłuszczem. Posyp płatkami migdałowymi i wyłóż plasterkami figi. Nałóż ciasto. Piecz ok. godziny w temp. 175 st. Wystudź. Udekoruj orzechami w karmelu i cząstkami figi.

  • Precle z makiem i sezamem

    Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę i sodę wymieszaj z drożdżami zmieszanymi z cukrem i wodą. Dodaj sól i roztopione masło. Wyrób ciasto, odstaw na 2 godziny. Podziel je na 16 części, z każdej uformuj wałeczek, a następnie zwiń w precel.  2. Zagotuj 2 litry wody z sodą. Każdego precla gotuj przez pół minuty i układaj na blasze. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp makiem i sezamem. Piecz 15

  • Ślimaczki kruche z makiem

    Sposób przygotowania 1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukry, żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce.2. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Posmaruj go masą makową zostawiając 2 cm wolne brzegi. Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Pokrój go na plastry o grubości 1,5 cm. Blachę wyłóż...

  • Knedle z makiem w sosie z owoców leśnych

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką uformuj grube wałeczki. Pokrój na kawałki i ulep z nich kulki. Gotuj we wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedź i posyp makiem.  2. Owoce leśne wymieszaj z cukrem i zagotuj z dodatkiem wody...

  • Ciasto gryczane

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj(...) i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.  2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do...

  • Strudel z makiem i wiśniami

    ...2 łyżki bułki tartej 100 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Twarożek, 100 g masy makowej, cukier waniliowy i pół opakowania budyniu wymieszać na gładka masę. Wiśnie osączyć. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 38x38 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Połowę ciasta posypać bułką tartą i nałożyć na nią masę serową, następnie nałożyć wiśnie i 150

  • Ciasto marchewkowe

    Przygotowując desery i słodkie przekąski nie zawsze musimy stawiać na owoce. Coraz więcej osób przekonuje się do warzywnych słodkości, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych. Buraki, fasola, dynia czy bataty nie tylko idealnie sprawdzą się w kuchni podczas słodkich wypieków, ale jak pozostałe jarzyny są źródłem cennych dla naszego organizmu witamin.

  • Mak bez tajemnic

    ...stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą. 2. Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

  • Ciasto Słoneczko

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 12 dag zimnego masła 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do oprószenia po upieczeniu 1 jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli(...): 1. Ciasto: masło posiekaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj masło, jajko oraz 1 łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolej odrobinę wody. Ciasto rozwałkuj na placek...

Dyskusje na temat: ciasto z makiem
  • ciasto z mrówką w nazwie szukam

    kiedyś przeczytałam przepis na ciasto drożdżowe z makiem , miało w sobie nazwę jakoś taką ,,mrówkową,, pomóżcie kochani

  • Re: Sernik z makiem i cynamonem

    W skrócie nazywam to ciasto "seromak". Naprawdę pyszne, polecam!

  • Re: ciasto z mrówką w nazwie szukam

    kiedyś przeczytałam przepis na ciasto drożdżowe z makiem , miało w sobie nazwę jakoś taką ,,mrówkową,, pomóżcie kochani Umiem świetnie gotować , moje kolacje przy świecach oszołomią cię na pewno . Jestem miłym człowiekiem romantycznym ..witaj moze sie poznamy i spotkamy, Jestem 38letnim,optymistą, choć życie dało mi,w, kości, nie, tracę,wiary w ludzi i Ciesze się każdym kolejnym, dniem. Jestem

  • Re: Tort makowo-budyniowy

    w sklepach bywa suchy mak mielony,myślę,że lepsze ciasto wyjdzie z takim makiem

  • Re: Szukam przepisów na tanie ciasta

    niedrogie i sprawnie sie je podaje.Nie wiem czy znasz przepis...ciasto babkowe dzielimy na 4 czesci-jedna jest biala,do jednej dajemy cacao do trzeciej mak,a do czwartej kisiel czerwony.I naklada sie to na blache i piecze oczywiscie...polewa lukrem,lub posypuje cukrem pudrem. Pieklam tez drozdzowe z makiem i piana z bialek.Kolezanki tez piekly murzynki, z polewa i kokosem-bardzo fajne ciasto i tanie

  • Re: Delicje francuskie z masą orzechową

    Oczywiście Mała z białym makiem i bakaliami, ale ciasto świętomarcińskie.

  • Re: Proszę o radę.

    Ja też piekę taki makowiec ,dodaję do niego tylko ubite białka żeby go spulchnić , białka z makiem ręcznie mieszam i wylewam na ciasto kruche .

  • Re: Wystrzałowy placek

    ciasto ucierane z jabłkami i makiem http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/ciasto-ucierane-z-jabkami-i-makiem.html

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    nie nalezy smarowac ciasta rozpuszczonym maslem, nie nalezy odwracac makowca do "gory nogami", tylko zwyczajnie po wyjeciu z piekarnika nalezy gorace ciasto polac gestym lukrem. Lukier scala ciasto z makiem, a makowiec jest wtedy pulchny i nie wysuszony. Milego pieczenia...

  • Re: Owoce egzotyczne. W jakich schorzeniach wspomagają kurację?

    Pitaja w środku wygląda jakby ciasto z makiem. Jest mdła, bez smaku.