• Informacje na temat:

    ciasto z makiem i biszkoptami i dzemem

Artykuły na temat: ciasto z makiem i biszkoptami i dzemem
  • CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, 5 dag masła, 1 łyżka cukru, 5–6 łyżek letniej wody, szczypta soli; nadzienie: 2 szkl. dżemu np. wiśniowego, 5–6 ciastek biszkoptowych, 6 łyżek masła, 4 łyżki olejku migdałowego. DODATKOWO: 1 jajko do posmarowania, gruby cukier do posypania, mąka do oprószenia stolnicy.

  • Ciasto makowo-kokosowe

    ...1. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem. Piekę ok. 13-15 min w 180°C. 2. Mleko, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Dodaję mak, dżem, bakalie, olejek migdałowy. Podgrzewam chwilę i wykładam na biszkopt. 3. Mleko, masło, oba cukry podgrzewam, wsypuję wiórki kokosowe. Podgrzewam, aż...

  • ...i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem znów je zagnieć i odstaw na kolejne 10 minut. l Zagotuj mleko, wsyp mielony mak i podgotuj. Dodaj oba cukry, cynamon i masło. Zagęść nadzienie biszkoptami. l Wyrośnięte ciasto pokrój na 15 części i uformuj z nich kulki. Rozłóż na blasze, odstaw i uformuj kołaczki. Zrób krawędź o grubości 1 cm i posmaruj ją rozbełtanym...

  • Przygotowanie: Białka i 30 g cukru ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy żółtka i resztę cukru, a pod koniec skórkę z cytryny, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC. Biszkopt wyjmujemy i przekrawamy. Dolną część...

  • Przygotowanie: Połam biszkopty i zmiel. Włóż je do misy, zwilż rumem i dodaj miękkie masło. Zagnieć sztywne ciasto. Tortownicę wysmaruj olejem. Masę rozłóż na dnie formy i dobrze dociśnij. Utrzyj krem z twarogu, śmietany i cukru pudru. Wsyp skórkę z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Mleko z cukrem zwykłym i wanilinowym zagotuj, dodaj...

  • ...1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i łyżeczką skórki z cytryny. Białka ubij z cukrem kryształem. Obydwie masy połącz z przesianą mąką, wymieszaj. Ciasto rozprowadź na 2 pokrytych pergaminem blachach. Piecz w 200 st. około 8 minut. 2. Ciepłe biszkopty zwiń w roladki. Gdy przestygną, rozwiń je. Każdy płat...

  • ...1. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stale mieszając, dodaj żółtka, a pod koniec mąkę. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 minut w temp. 200º

  • ...1. Zmiksuj żółtka z cukrem na białą masę. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, mak. Wymieszaj, dodaj ubite białka. Tortownicę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz ok. 40 min w temp. 180˚C. Ostudź. 2. Zimny biszkopt przekrój na 3 krążki (najlepiej upiec ciasto poprzedniego dnia). Nasącz je zimną, słodką, mocną herbatą z dodatkiem...

  • Przygotowanie ok. 70 minut • Porcja ok. 530 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji 1 Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i 150 ml gorącej wody. Białka ubij na sztywno. Połącz obie masy, dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. 2 Ciasto wlej do podłużnej foremki. Piecz w 180°C około 35 minut. Przestudź. 3 Zrób krem I. Rozkrusz biszkopty, dodaj...

  • ...jajecznej masy. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wlej do formy i piecz je przez ok. 40 minut (aż wbijany w nie patyczek będzie suchy). Po upieczeniu lekko uderz formą z biszkoptem o blat. Umyj...

Przepisy na temat: ciasto z makiem i biszkoptami i dzemem