• Informacje na temat:

    ciasto z masą makową na zimno

Artykuły na temat: ciasto z masą makową na zimno
  • ...i roztopioną letnią margarynę. Wyrabiam ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykrywam i odkładam do wyrośnięcia. Masa makowa: Do maku dodaję obydwa cukry, roztopioną letnią margarynę, miód, migdały, rodzynki i orzechy, a na końcu pianę ubitą z białka. Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt, smaruję ciepłą masą makową i zwijam w rulon. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję...

  • .... Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami. Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem. Jedna(...) ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw...

  • ...i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Nadzienie: białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z mąką. Masę kajmakową podgrzej i lekko ciepłą połącz z masą makową. Domieszaj esencję. Gdy masa przestygnie, połącz ją z pianą z białek. 3. Odkrój z ciasta ok. 1/3 jego ilości. Pozostałą część rozwałkuj, wylep foremkę do tarty lub tortownicę. Wyłóż masę makowo-kajmakową, wyrównaj wierzch. Odkrojone ciasto...

  • Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Poczekać aż urosną.Wyrośnięte drożdże dolać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.Kulę ciasta wrzucić do wiadra z zimną wodą i poczekać aż wypłynie na wierzch. Kulę ciasta odsączyć z nadmiaru wody, podsypać lekko mąką przerobić. Wałkować i kroić ciasto na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść masę makową. Zawijać...

  • Składniki na 20 porcji. Ciasto: 2 szklanki mąki • 10 dag masła • 4 łyżki cukru • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku • 2 żółtka • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej • 5 dag orzechów • 5 dag bakalii • łyżki miodu • 2 białka • szklanka cukru pudru • sok z cytryny...

  • Kluski z makiem na słodko

    ...wodą. Wymieszaj z masą makową. Przed podaniem deser udekoruj plasterkami pomarańczy pokrojonymi na cząstki.(...). 3. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na...

  • Migdałowa nuta

    ...ilości ciepłej wody żelatynę oraz aromat. Krem wyłóż na makowy spód i przykryj pozostałą masą makową. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 3. Masę kajmakową podgrzej, przestudź i rozsmaruj na cieście(...) Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj: mleko, cukier, jajka, przesianą mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej oraz zmielony twaróg. Ciasto powinno być spójne, jednolite i gładkie. Następnie owiń je folią...

  • ..., aż miód i masło się roztopią. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Ostudź. Gotową masę makową odstaw na 3–4 godziny do lodówki. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 8–10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Podawaj z masą makową. Przygotowanie: 95 min (bez chłodzenia); Porcja: 890

  • ...utrzeć z solą i cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać jogurt i dobrze wymieszać ciasto mikserem. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z masą makową. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Porcjami kłaść ciasto jasne i ciemne (albo najpierw zrobić warstwę jasną, a potem ciemną). Na...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...małym ogniu, aż owoce zmiękną. Podawaj na zimno z plastrami pasztetu, który po wyjęciu z formy możesz owinąć szynką parmeńską, jak na zdjęciu powyżej. Teryna z łososia i sandacza z jajkiem(...) masę. Przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i formuj nieduże bułeczki lub warkocze. Wierzch posmaruj...