• Informacje na temat:

    ciasto z paczki

Artykuły na temat: ciasto z paczki
  • Rumuńskie pączki

    Sposób przygotowania: 1. W misie miksera umieść twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrób gładkie, lepkie ciasto. Wyłóż go na stolnicę, podsyp mąką i dość grubo rozwałkuj. Z ciasta wytnij oponki (zachowaj wykrojone dziurki, będą potrzebne). Smaż je razem z kulkami w głębokim tłuszczu rozgrzanym do...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 40 dag jagód, 20 dag moreli, 40 dag mąki, 25 dag zimnego masła, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do formy . Pianka: 20 dag cukru, 5 białek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 paczki budyniu śmietankowego, 125 ml oleju.

  • Składniki ciasta: po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej, 4 jajka , łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru. Krem: puszka masy krówkowej, margaryna. Polewa: 4 łyżki cukru, pół kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: 2 paczki herbatników, pół szklanki rumu, orzechy.

  • Przygotowanie: ➊ Jabłka pokrój w cienkie plasterki i zanurz we wrzątku z sokiem z cytryny. ➋ Ciasto francuskie potnij w paski ok. 6 cm i w połowie posmaruj konfiturą. ➌ Na nich ułóż odsączone plasterki jabłek. Złóż paski na pół, a następnie zwiń je w rulon i umieść w foremkach na muffinki. ➍ Piecz...

  • Pączki z mlekiem skondensowanym

    ...1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na minimum godzinę, aż wyrośnie. 2. Rozwałkuj ciasto...

  • Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą

    Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, jajko, żółtka, spirytus, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj...

  • ...zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min). 2. Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj...

  • ...1. Żółtka ubij mikserem z drożdżami. Mleko wlej do rondla, dodaj margarynę, cukier, zagotuj. Do żółtek utartych z drożdżami dodaj mąkę i letnie mleko, wyrób. Dodaj olej, ocet, cukier waniliowy. Wyrób ciasto, odstaw. 2. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Spłaszcz w dłoni, nakładaj łyżeczkę marmolady, zlepiaj. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzej w szerokim garnku. Smaż pączki na...

  • ...1 Podgrzej mleko, rozpuść w nim margarynę, smalec, cukier i sól. Wystudź, dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw, żeby wyrosło. 2 Wyrób wyrośnięte ciasto, porcjami rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj po łyżeczce konfitury, zlepiaj, formując kulki. 3 Rozgrzej olej z octem, smaż pączki. Osącz na papierowym ręczniku kuchennym, polukruj. czas przygotowania 80 min, ilość...

  • Karnawałowe pączki

    Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut. Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut...

Zdjęcia na temat: ciasto z paczki
Przepisy na temat: ciasto z paczki
  • Pączki z posypką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę, cukier, mielone migdały i drożdże wymieszaj. Jajka połącz z letnim mlekiem, dodawaj do masy, wymieszaj. Wlej olej, zapach migdałowy, wsyp sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrój szklanką i kieliszkiem kształt pączków z dziurką, przykryj ściereczką.  2. W garnku rozgrzej olej. Smaż...

  • Pączki parzone

    W tłusty czwartek jedzono chętnie pączki parzone. 1. Pół funta mąki (szklanka, 20 dag) zaparzyć pełną kwaterką gorącego mleka (litr), rozbijać, aż ostygnie. Wtedy wlać dwa łuty (2 łyżeczki) drożdży roztartych z ćwiercią funta cukru. 2. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie pół funta mąki, uważając, aby ciasto było wolne jak na...

  • Pączek na szczęście

    ...wyrobów? "Pączki są robione z naturalnych składników, smażone na prawdziwym smalcu, są tradycyjnymi pączkami z lukrem i marmoladą wieloowocową. Jest to prawdziwe ciasto drożdżowe, które robiły nasze...

  • Pączki serowe waniliowe

    W misce połącz mąki z pudrem ksylitolowym, proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodaj ser i jajko, dokładnie wszystko wymieszaj mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie bardzo delikatne i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki. W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do...

  • Pączki i pączusie

    ..., cukier, żółtka i szczyptę soli. Dopraw rumem i skórką z cytryny. Wkrusz drożdże, zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Wyrób ciasto i znów odstaw, aby wyrosło. Następnie(...), cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus, wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godz. do podwojenia objętości. 2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm...

  • Dietetyczne pączki

    Składniki: 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej Łyżeczka cukru Jajko 25 g drożdży Pół szklanki mleka  0,5% Dżem lub marmolada Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i odrobiny mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. Gdy wyrośnie, dodaj do niego resztę mąki i jajko. Wyrób. 3. Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego kółka. Na każdym kółku połóż odrobinę...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    ...prześcigali się w wymyślaniu receptur na najlepsze ciasto oraz doskonałe nadzienie. Podobno, najsmaczniejsze pączki, warszawscy cukiernicy dostarczali w czasie karnawału na słynne obiady czwartkowe(...) mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione...

  • Pączki z ziemniaków

    .... Dodać zmielone ciepłe ziemniaki, połączyć delikatne i wylać na stolnicę. Wyrobić od serca" - czytamy w poradniku Zamachowskiej. "Nie czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko rozwałkować na placek grubości...

  • Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym

    ..., wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej...

  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    ...miksera. 2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie...

Dyskusje na temat: ciasto z paczki
  • Przepis na karpatkę

    Karpatka - czyli górki i doliny (wzloty i upadki) ze słodkim zakończeniem, czyli jak to w miłości bywa. Składniki: Ciasto: - 1 szklanka wody, - 0,5 paczki margaryny, - 1 szklanka mąki, - 5 jaj(...) mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Podzielić na dwie duże blachy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione na złoty kolor. Krem: - 0,5 litra

  • Re: Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

    Jestem za tradycją, ciasta bożonarodzeniowe to makowce, pierniki, bakaliowce wszelkiego rodzaju, a wielkanocne to serniki, baby, mazurki itp. Serniczek noworoczny owszem, paczki noworoczne, chrusty itp też. Tak mam i nie zmieniam. To samo z wytrawnymi, nigdy np nie robię chrzanu na Boże Narodzenie a śledzia, karpia czy indyka na Wielkanoc. Nie krytykuję robiących inaczej, każdy ma swoje

  • Re: paczki

    szerokości najlepiej jednego centymetra. To gwarancja, że ciasto dobrze wyrosło, a pączek jest dobrze usmażony z obu stron.

  • Re: Trzy mąki, jeden chleb

    Widać że nigdy nic nie upiekłaś oprócz ciasta z paczki. O jakości mąki nie świadczy grubość mielenia tylko jakość użytego ziarna i to czy mąka wolna jest od chemii, stabilzatorów, antyutleniaczy itp. Nie wypowiadaj się jak się nie znasz. Ciasto chlebowe jest żadkie a proporcje dobre bo mąka 2000 pochłania dużo wody. Niechybnie powinnaś sie podszkolić.

  •  Re:  Ciasto na pizze

    1/2 małej paczki drożdży, 2 szklanki mąki, łyżeczka cukru, sól, mleko, woda Z drożdży, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, cukru zrobić roszczyn. Odstawić do wyrośniecia 15-20 minut Jak wyrośnie wyrabiać ciasto dodając mąkę i wodę (ile zabierze), dodać szczyptę soli. Ciasto rozwałkować, nakłóć widelcem, zwilżyć wodą odstawić na chwile aby wyrosło. Ja zapiekam chwilę posypane serem i dopiero

  • Re: Święto smaku

    no bo teraz tzw tradycyjne potrawy robi się z półproduktów: kajmak z puszki, polewa z paczki, ciasto z mrożonki...

  • Re: Jakie ciasto najłatwiej upiec?

    Najłatwiej upiec ciasto z paczki muffinki, babkę albo piernik np. Dr.Oetkera, przeważnie trzeba dodać tylko wodę i jajka.

  • Re: Złocista szarlotka

    Litości, człowieku, naucz się czytać, zanim zaczniesz krytykować. Akurat, gdybyś postąpił (a), według własnego - durnego odczytania, to ciasto bez problemu dałoby się zagnieść. Zatem bierz 2 paczki masła i zagniataj, może Cię oświeci, tylko tego nie jedz....

  • Re: Ciasto na PITE

    mam dwa przepisy: pita nr.1 0,5 kg mąki, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy, 1/2 paczki drożdży instant (lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka, łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto), oliwa do smarowani blachy Jeśli mamy drożdże zwykłe, najpierw przygotowujemy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki

  • Re: Moj brat na mecz a my... na szkolne swieto

    ja tylko wyznaczone mamy i beda sprzedawaly wszytsko co inne mamy przyniosa beda wiec cista kupne, ciasta domowe i nawet ciastka z paczki z supermarketu... jak i z pewnoscia wiele ciast, z Picard(...). Ja czesto ciasto drozdzowe czy tez kruche :) Zawsze robie zapas. Uwazma,ze ciasto kruche zyskuje po zamrozeniu. natomiast drozdzowe wg mnie niestety jest nieco gorsze rozmrozone, ale ja nie wybrzydzam