• Informacje na temat:

    ciasto z żurawinami i budyniem

Artykuły na temat: ciasto z żurawinami i budyniem
  • Składniki na 10 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 15 dag cukru, 100 ml oleju, 100 ml mleka, 1 cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 1/2 litra mleka, 20 dag margaryny lub masła, 1 duży budyń czekoladowy, 4 łyżki cukru pudru, 1 słoik konfitury żurawinowej...

  • Tarteletki z budyniem waniliowym, makiem i żurawinami

    Składniki na ok. 10 sztuk: Ciasto: - 500 g mąki, - 1 opakowanie drożdży w proszku, - 250 ml letniego mleka, - 100 g cukru, - 75 g rozpuszczonego masła Nadzienie: - 1 opakowanie budyniu(...) miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło. 2. Budyń zmieszać ze...

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 2 pomarańcze, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka octu winnego, drobne czerwone owoce (np. porzeczki, żurawina, ziarenka granatu) do dekoracji.

  • Białka ubić na sztywno z 12,5 dag cukru. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blachę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°. Piec ok. 15 minut. Żurawinę przebrać, opłukać, osączyć. Odłożyć 15 dag do dekoracji. Wymieszać...

  • Żurawina i czekolada

    ..., proszek do pieczenia i starte migdały. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 30 min w temp. 180 st. Dżem przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Budyń wymieszaj z zimną wodą i dodaj do dżemu. Kiedy zawrze, wyłącz i przełóż na ciasto, wygładź powierzchnię i pozostaw do stężenia. Na dżemie żurawinowym ułóż przygotowany wcześniej krem czekoladowy. Wstaw deser na noc do lodówki...

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 175 g mąki pszennej ● 50 g mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 175 g cukru ● 100 ml oleju ● 100 ml mleka ● 1 cukier waniliowy ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● sok z cytryny Masa: ● 750 ml mleka ● 2 budynie czekoladowe z cukrem ● 1 kostka masła ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 słoik konfitury żurawinowej...

  • ...1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i upiecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190°C. 2. Żółtka(...) i połącz z masą serową. Połowę wylej na podpieczony spód, posyp żurawiną i uzupełnij resztą masy. Ponownie włóż ciasto do piekarnika – na 40 minut. 4. Po tym czasie rozsmaruj na serniku pianę ubitą...

  • Składniki: Biszkopt różowy: 4 jajka, 5 łyżek kisielu żurawinowego, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Biszkopt biały: 4 jajka,...

  • Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 1 litr śmietany 18-proc., 5 białek, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 2 budynie waniliowe, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, słoik konfitury żurawinowej, 10 dag suszonej żurawiny...

  • Składniki Ciasto: 2 i pół szklanki mąki, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 2 jajka, żółtko. Masa budyniowa: 3 op. budyniu malinowego lub truskawkowego, 1 litr mleka. Masa serowa: 60 dag twarogu do serników, 10 dag masła, 3 jajka, białko, op. budyniu śmietankowego, pół szklanki cukru. Ponadto: po 15 dag żurawiny i wiórków koko sowych, 20 dag czekolady...

Przepisy na temat: ciasto z żurawinami i budyniem
  • Tarteletki z budyniem waniliowym, makiem i żurawinami

    Składniki na ok. 10 sztuk: Ciasto: - 500 g mąki, - 1 opakowanie drożdży w proszku, - 250 ml letniego mleka, - 100 g cukru, - 75 g rozpuszczonego masła Nadzienie: - 1 opakowanie budyniu(...) miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło. 2. Budyń zmieszać ze...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

  • Eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowym

    Składniki na 4 porcje: Ciasto: - 250 ml wody, - 1/2 łyżeczki soli, - 80 g masła, - 150 g mąki, - 3-4 jajka Krem: - 4 płatki białej żelatyny, - 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku(...) z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć...