• Informacje na temat:

    ciasto ze szpinakiem i smietana

Artykuły na temat: ciasto ze szpinakiem i smietana
  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.

  • Przygotowanie: Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do zapiekania. Nakłuj kilkakrotnie jego powierzchnię widelcem. Przykryj folią aluminiową i wysyp surowymi ziarnami fasoli, by ciasto się nie wybrzuszyło. Zapiekaj przez 10 minut w 180°C. W misce roztrzep jajka i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj ricottę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak opłucz, wysusz i blanszuj...

  • ...1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia. Rozmrożone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Przełóż je do formy, przytnij równo brzegi. Wstaw do lodówki na 15 minut. 2. Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na nim papier do pieczenia i dociśnij suchą fasolą (aby nie wybrzuszało się w czasie pieczenia). Piecz 10

  • Ciasto: pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 szklanki mąki, 12,5 dag masła, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 3 dag drożdży. Farsz: pół kg szpinaku, 10 dag serka topionego łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, ząbek czosnku...

  • Skład na 6 porcji Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżeczka soli, 1 żółtko, 100 g masła Farsz: 600 g rozmrożonych liści szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 g kwaśnej śmietany, 100 g śmietany kremówki, 3 jajka i jedno białko, 50 g tartego parmezanu, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz...

  • Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na 2 placki i wylep nimi wysmarowane tłuszczem oraz obsypane bułką formy. Wstaw naczynia do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 10 minut. Na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj szpinak oraz przyprawy. Wyłóż masę na podpieczone spody tarty i obłóż plastrami pomidorów oraz...

  • Tarta ze szpinakiem i fetą

    ...1 Ciasto rozmrozić, wyciąć kwadraty 15x15 cm. Wyłożyć na blachę posmarowaną odrobiną oliwy. Obciążyć kawałki ciasta suchą fasolą, podpiec w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut. 2 Szpinak umyć, oczyścić, przebrać. Czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, dusić, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. 3 Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić, wymieszać ze szpinakiem. Masę nakładać na...

  • Skład na 1 porcję: Ciasto: ● 3 jajka ● łyżka śmietany 12-18% lub 2 łyżki mleka ● sól ● pieprz. Farsz: ● 100 g szpinaku mrożonego albo świeżego w liściach lub rozdrobnionego ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżka jogurtu naturalnego ● sól ● pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: Ciasto: po 10 dag twarogu, masła i mąki, 1 jajko, 5 łyżek zimnej wody. Farsz: 40 dag mrożonego lub 70 dag świeżego szpinaku, 6 jajek, 2 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, masło do smażenia, 2 pomidory, 20 dag fety, 300 ml śmietany 30%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Skład na 4 porcje: Ciasto: 100 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 ml mleka, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 150 g twarogu półtłustego, sól, pieprz czarny mielony i pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 200 ml śmietany, 50 g żółtego sera do zapiekania.

Przepisy na temat: ciasto ze szpinakiem i smietana
  • Placek z pieczarkami i szpinakiem

    ...szpinakiem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem.  2. Przełóż do miski z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, startym na tarce serem żółtym, wodą gazowaną, mąką i proszkiem do pieczenia. Przypraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką w proszku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz 40

  • Kisz (quiche)ze szpinakiem

    ...mleka 2/3 szklanki startego sera gruyère (lub innego twardego) Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia. Rozmrożone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Przełóż je do formy, przytnij równo brzegi. Wstaw do lodówki na 15 minut. 2. Wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na nim papier do pieczenia i dociśnij suchą fasolą (aby nie...

  • Naleśniki ze szpinakiem

    Zapiekane z serem.

  • Szybkie i smaczne potrawy ze szpinakiem

    ...pierogi ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 400 g szpinaku 2 cebule 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 40 g sera parmezan 1 jajko 100 g twarożku Sól, pieprz 1-2 łyżki soku z cytryny...

  • Zielona zupa

    Zdrowa zupa ze szpinakiem...

  • Zdrowy i smaczny pasztet.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Wytrawne gofry ze szparagami

    Sposób przygotowania 1.    Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj. 2.    Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut. 3.    Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem. 4.    Zamknij gofrownice (np. MGO-31 M od marki MPM), włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto...

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Pyszne, kruche ciasto z wytrawnym lub słodkim nadzieniem to pomysł na sycący posiłek. Tarta ze szpinakiem będzie doskonała na obiad czy kolację. Ta z pieczonymi jabłkami - na deser czy podwieczorek. Zatem do dzieła!

  • Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

    Składniki dla 4 osób: Ciasto: 25 dag mąki 15 dag masła łyżka zimnego mleka sól cukier jajko Farsz: 40 dag filetu z łososia 30 dag szpinaku 15 dag sera białego(...), szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki. 2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze...