• Informacje na temat:

    ciasto żydowskie

Artykuły na temat: ciasto żydowskie
  • Brick nadziewane serem i cukinia

    Danie, ktore mielismy dzis na kolacje. Brick to platy ciasta z maki pszennej i wody. Znane sa w kuchni zydowskiej i srodziemnomorskiej, sa troche podobne...

  • Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy

    ...wywodzi sie z kuchni żydowskiej. Cebularza powinno się po upieczeniu posmarować masełkiem, wówczas smakuje jeszcze lepiej. W programie Ewa prezentuje przepisy na: - zupę owocową z jabłek i gruszek(...): Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut. Boczek pokroić...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę(...), ani żydowskiej. Ale trochę próbowałam popytać, sporo czytałam. Pisząc książkę kucharską, zastanawiałam się, czy przepis na daną potrawę jest typowy dla Polski, czy może dotarł tu gdzieś ze świata. Na...

  • Jerozolima. Książka kucharska

    W samym sercu dań Yotama i Sami’ego leży ich rodzinne miasto - Jerozolima. Obaj urodzili się tam, w tym samym roku, Sami we wschodniej arabskiej części, a Yotam w żydowskiej zachodniej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko język, ale również historia i pasja do gotowania. Dziś prowadzą razem cztery restauracje, mieszając swoje żydowskie i arabskie...

  • Baerewecke czyli adwentowe chlebki z Alzacji

    ...migdały i orzechy włoskie.   Nazwa nie do wymówienia – Baerewecka z alzackiego oznacza : Beera czyli gruszka i Wecka czyli ciasto albo mały chlebek. Różne ortografie słowa istnieją w samej Alzacji też. Ciasto to zapożyczono z kuchni żydowskiej i przeniesiono na chrzescijanskie swieta.   To co mnie ciekawi to też popularne połączenie pieczonego drobiu z owocowami z baerewecka duszonymi w Pinot...

  • Majorka: Odkryj tajemnice Balearów

    Malownicze wioski otoczone gajami oliwnymi i cytrusowymi, przejrzyste morze i majestatyczne góry to tylko część bogactwa, które kryje w sobie hiszpańska wyspa należąca do archipelagu Balearów. Majorka - choć niewielka - oferuje cały kalejdoskop atrakcji.

  • Wesele bez mięsa?

    ...na produktach roślinnych. W wersji klasycznej jest to ciasto białe lub czekoladowe, ale alternatywnie można też sięgnąć po marchewkowe, dyniowe, a nawet fasolowe. Podstawą kremów najczęściej jest...

  • Smaczna Polska

    ...spotkamy też smaki węgierskie, czeskie, niemieckie i żydowskie. Jednym z symboli miasta jest obwarzanek, wytrawne okrągłe pieczywo (o średnicy 12-17 cm), posypane makiem, solą lub sezamem. Kilkanaście...

  • Lepiej późno niż później

    ...z inteligenckiej, żydowskiej rodziny. Wychowana w świeckiej atmosferze, studiowała historię i filozofię, miała doktorat. Jako dziewczyna, jeszcze przed II wojną światową, wstąpiła do partii komunistycznej...

  • ...alei Andreasse'yego, a skończywszy na zapuszczonej dzielnicy żydowskiej. Pomnik policjanta przed katedrą św. Stefana.             Największym zaskoczeniem Pesztu była(...) w dzielnicy żydowskiej na placu Klauzal Ter. Ceny są bardzo przystępne, a kuchnia pyszna. Poczułam się jak w Galicji lub jak u mamy sprzed dwudziestu laty. Cieniutki makaron, zero wegety, którą namiętnie...

Przepisy na temat: ciasto żydowskie
  • Cebularz - smakowita wizytówka Lublina

    Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, zaś pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka(...), że grono ich wielbicieli rozszerzyło się. Piekarnie żydowskie, których przed wojną było w Lublinie kilkadziesiąt, pracowały pełną parą, a zapach pieczonych cebularzy unosił się nad całą lubelską...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...farszu jest płynne jajko. Oprócz niego w "briku" możemy znaleźć ziemniaki lub inne warzywa, tuńczyka oraz baraninę. Na górze ciasto jest przyjemnie chrupkie, farsz zaś rozpływa się w ustach...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Choć wydawałoby się, ze może być ortodoksyjna, a przez to i dość okrojona, to kuchnia Izraela łączy w sobie wszystkie smaki świata. Na żydowskim talerzu znajdziemy elementy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej, kuchni Dalekiego Wschodu i antypodów. Jaki jest efekt? Zdrowe, pyszne, lekkie, proste i sycące jedzenie. Kuchnia koszerna W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje...