• Informacje na temat:

    cienkie ciasto półfrancuskie

Artykuły na temat: cienkie ciasto półfrancuskie
  • Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 25 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego); Na nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek, sok z ½ cytryny, 1-2 łyżki cukru wanilinowego, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka cynamonu, cukier puder...

  • Ciasta z jabłkami

    Krucha tarta Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka. Na nadzienie: 1 kg kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu(...) ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda...

  • Zielone złoto

    ...popularny jak w Ligurii. Wykorzystuje się go tam np. jako farsz do różnego rodzaju pierogów. Najbardziej znane i lubiane to pansoti, czyli "brzuszki". Według oryginalnego przepisu ciasto na te(...) z sosem przygotowywanym z orzechów włoskich, orzeszków pinii, bazylii i parmezanu. Inny rodzaj pierogów, tym razem smażonych, to barbagiuai, małe paczuszki z cienkiego ciasta faszerowane dynią...

Przepisy na temat: cienkie ciasto półfrancuskie
  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...