• Informacje na temat:

    co dac do barszczu czerwonego

Artykuły na temat: co dac do barszczu czerwonego
  • ...: Grzyby suszone namocz, odstaw na pół godziny. Gotuj w wodzie, w której się moczyły 15–20 minut, odsącz (wywar zachowaj do barszczu). Posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulkę, a na reszcie masła...

  • Mąż i córeczka pani Anny Dudys z Lipowej koło Żywca uwielbiają krokiety z mięsem, kapustą, grzybami i czerwony barszczyk. Podaje je jako główne danie obiadowe lub na kolację. Potrawy nauczyła ją robić teściowa. Barszcz gotuje na domowym zakwasie z buraków. To bardzo smaczna, zdrowa i rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Danie na kolanie

    ...rękawach czy słoikach. Albo dania z puszki - też nie są najzdrowsze, ale to lepszy wybór niż te z proszku. Koncentraty zup, np. barszczu czerwonego czy żuru w butelkach, zwykle również zawierają...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Czerwony dywan? Nie, dziękuję

    ...jest dziś możliwości pokazania się, ale koszt kompromisu może być zbyt wygórowany. Zresztą sądzę, że tzw. problem czerwonego dywanu to kwestia wyboru. A to z kolei łączy się ze sztuką odmawiania. Sama...

  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Anna Starmach przyznaje, że była specyficznym dzieckiem. "Już jako dwulatka lubiłam ogórki kiszone. Nie lubiłam za to chipsów" - mówi jurorka "Masterchefa". Starmach długo nie mogła przekonać się do barszczu czerwonego. "Od kilku lat go lubię" - dodaje.

  • Magda Gessler o świątecznych przysmakach

    Tydzień przed marynujemy śledzie i sporządzamy zakwas do barszczu czerwonego. A potem mamy już z górki! Świąteczne przysmaki Magdaleny Gessler.

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., w której się moczyły 15-20 minut, odsącz (wywar zachowaj do barszczu). Posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulkę, a na reszcie masła podsmaż pieczarki, odsącz. Zmiel suszone grzyby i pieczarki (przez(...) w zalewie, 2 łyżeczki czerwonego pieprzu w zalewie, 2 łyżki kaparów, 1-2 łyżki ziół prowansalskich, świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku, 0,5 litra oliwy extra virgin do zalania śledzi (można ją...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

Przepisy na temat: co dac do barszczu czerwonego
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    Gdyby rozłożyć wigilijne potrawy na czynniki pierwsze, okaże się, że kolacja wigilijna może być zdrowa. Pod warunkiem, że zachowamy umiar i w odpowiedni sposób przygotujemy dania - podkreśla dietetyk Aneta Łańcuchowska.

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...nieodzowny element czerwonego barszczu - za sprawą bogatych w żelazo, witaminy z grupy B i foliany buraków uznawany jest za jedną z najzdrowszych zup. W wielu domach nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu(...) muszkatołowa, anyż, kardamon, goździki, pieprz i ziele angielskie wspomagają działania antyoksydacyjne. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi przyprawy te pobudzają nasz metabolizm, a cynamon dodatkowo...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...prawie wyłącznie wino i tylko do posiłków. Białe do ryb, drobiu, warzyw, a czerwone do mięsa czerwonego i dziczyzny. Z białych win najbardziej preferuję wina reńskie. Jeśli chodzi o czerwone mam kilka(...) pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na...