• Informacje na temat:

    co dobrego zrobic z mielonego

Artykuły na temat: co dobrego zrobic z mielonego
  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    ...także inne ich właściwości. Powstają kwasy tłuszczowe trans, które obniżają poziom dobrego cholesterolu, a podwyższają zły, powodują insulinooporność. Prowadzą do niebezpiecznej otyłości, bo odkładają(...) drobiowych, tłuszcz stanowi aż jedną piątą! Wybieraj wędliny z niemielonego mięsa, których skład jesteś w stanie ocenić "na oko". Rzadziej wybieraj wieprzowinę, częściej drób i chude mięso wołowe. Dla...

  • Pokrzywa na mocne włosy i piękną cerę

    ...​Zawsze staramy się ją omijać szerokim łukiem, a powinnyśmy zrywać, jeść i przyrządzać z niej lecznicze mikstury. Ta wszędobylska roślina może dla nas zrobić wiele dobrego.

  • Lecznicza moc pokrzywy

    Zawsze staramy się ją omijać szerokim łukiem, a powinnyśmy zrywać, jeść i przyrządzać z niej lecznicze mikstury. Ta wszędobylska roślina może dla nas zrobić wiele dobrego. Wzmocni nasze włosy i poprawi cerę.

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Wiele pań po czterdziestce skreśla z diety mięso... z różnych powodów. Można to zrobić, ale ważne, by sobie przez to nie zaszkodzić.

  • Sałatka z makreli i jajek w cytrynach

    ...wrzątkiem. • Wbij je do wyższej miski, dodaj 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki dobrego białego octu winnego oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki zacznij powoli ubijać. • Cały czas miksując dodawaj...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Składniki na 6 porcji: 1 sprawiona gęś (ok. 4 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 4 łyżki smalcu, 1 pęczek natki, 1 cebula. Na farsz: 100 g mieszanych suszonych owoców (mogą być owoce z wigilijnego kompotu), 1 pęczek świeżego majeranku, 3 jabłka, 2 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier. Na pyzy: 750 g ziemniaków ugotowanych w łupinkach, a następnie obranych, 750 surowych ziemniaków, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, sól. Na sos 100 ml soku jabłkowego, 2 łyżki mąki...

  • Sernik z fantazją

    ...do pieczenia, kwiatki i listki cukiernicze do dekoracji Na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego, 2 jajka, 1/2 kostki margaryny, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, cukier(...) na 10 porcji: 2 paczki herbatników, owoc granatu, 2 limonki, 1/2 litra śmietanki 30 proc., 40 dag mielonego twarogu, 4 łyżki cukru pudru, łyżka cukru wanilinowego, 2 płaskie łyżki żelatyny, starta...

  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    Może być na bazie ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet czerstwego chleba. Zapiekanka daje pole do popisu każdej kreatywnej i oszczędnej gospodyni. Zrobisz ją z tego, co znajdziesz w lodówce. Oto kilka inspiracji.

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Gołąbki z wędzonką Składniki na 4 porcje: główka białej kapusty, 30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub drobiowego), 30 dag resztek wędlin: wędzonej szynki, boczku lub kiełbasy, 2 cebule...

Przepisy na temat: co dobrego zrobic z mielonego
  • Sprawdzone sposoby na smaczny ryż

    Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    Awokado, idealny dodatek do sałatek, ulubione w postaci guacamole, nadaje się również do zastosowania przy... robieniu ciast. Ze swoją gładkością i dobrym tłuszczem, ma fanów wśród wegan i zdobywa serca wśród smakoszy. To wystarczający powód, by spróbować zrobić zieloną, zdrową tartę

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    ..., tak dobre, że nie potrzebują wielu dodatków. To podstawa. Nigdy nie zrobisz dobrego gazpacho z twardych pomidorów z hipermarketu. Dlatego ja zawsze czekam na sezon" - przekonuje w swojej książce "Na...

  • Kuchnia turecka

    Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej.

  • W chłodny wieczór rozgrzej się zupą z... "pełną pulą aminokwasów"

    ...następujące składniki: 2 filiżanki posiekanej cebuli, 3 zmielone ząbki czosnku, 3 szklanki wody, 1 i 1/4 szklanki suszonej czerwonej soczewicy, 3/4 łyżeczki kurkumy, 3/4 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru (lub mielonego), filiżanka ryżu basmati, 2 śliwkowe pomidory posiekane z nasionami, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry oraz drobno posiekana maleńka...

  • Klasyczna zapiekanka według Jurka Sobieniaka

    Bułki, pieczarki, ser, ser i keczup - to absolutnie wystarczy, aby przenieść się do kulinarnego nieba. Precyzując, do przygotowania klasycznej zapiekanki potrzebować będziemy: dwie półbagietki, 500 g pieczarek, płaską łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, 4 łyżki oleju rzepakowego, 400 g sera gouda lub 200 g sera tylżyckiego i 200 g sera gouda (startego na grubych oczkach - ser będzie wtedy lepiej...

  • Domowa kawa jak z kawiarni

    Z kafetiery czy ekspresu? Arabica czy Robusta? Z cukrem czy z chilli? O tym, jak przygotować perfekcyjną kawę opowiada Kamila Gonciarz, trenerka baristów Costa Coffee.

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Pierogi, schabowy - to zagraniczni goście znają w polskiej kuchni najlepiej. Ba, sami kojarzymy to najczęściej z tradycyjną kuchnią. Niesłusznie, bo ta kulinarna tradycja sięga o wiele dalej, a paleta jej smaków jest bogatsza, i nie jednego może zaskoczyć.

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...świeżej bazylii. Skropiona oliwą z oliwek z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Doskonała przystawka na każde przyjęcie, zwłaszcza latem, jest niezwykle lekka i ma wielu zwolenników na całym świecie...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...i oliwy, posypane natką pietruszki. Aromatyczna dolmadakia czyli zgrabne pakieciki mielonego mięsa z przyprawami, zawiniętego w liście winogronowe, polane oliwą i sokiem z cytryny. Jada się je najczęściej(...) duże krewetki (garides), kawałki ośmiornicy (htapodi) czy chrupiące sardynki (marides). Smażone kulki z mielonego mięsa doprawione suszoną miętą - keftedes i małe kotleciki z cukini (koloki thokespedes...