• Informacje na temat:

    co się stanie jak ugotuję mak

Artykuły na temat: co się stanie jak ugotuję mak
  • Jak nauczyć się gotować? 4 porady Kubusia Puchatka

    Nauka gotowania – jak zdobyć tę umiejętność i ją polubić? Dlaczego w ogóle warto? Posłuchajmy najsłynniejszego łasucha na świecie, który wie, że małe Conieco to jedna z najważniejszych rzeczy w życiu, a w przyrządzaniu posiłków najlepsze jest to, że można się nimi z kimś podzielić.

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    Kupujemy za dużo produktów spożywczych. Nie jesteśmy w stanie ich zjeść, psują się, a potem... wynosimy je na śmietnik. Po świętach robi tak co drugi Polak! Czy naprawdę musimy marnować aż tyle jedzenia?

  • ...  Od zawsze lubiłam gotować. Najbardziej to chyba w czasach, kiedy niczego w sklepach nie było. Bo jak powszechnie wiadomo,  jeżeli ktoś umie ugotować...

  • DASH - najzdrowsza dieta świata

    Przygotowano ją dla osób chorych na nadciśnienie. Potem okazało się, że nie tylko leczy, lecz także uczy, jak jeść zdrowo. Jeśli będziesz jej wierna, nadwaga już nigdy nie wróci.

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • IQuchnia - uczta dla duszy i ciała

    Wiadomo, że sprawiedliwości na świecie nie ma. Inne dziewczyny były zawsze chude, a ja ciągle musiałam się odchudzać - wspomina piosenkarka Anna Jurksztowicz, autorka książki "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić“.

  • Ojciec śpi, nie przychodź

    Ponurą peerelowską rzeczywistość zmieniał w niekończący się karnawał. Zdzisław Maklakiewicz zagrał ponad sto ról. W większości epizodów, ale takich, które weszły do historii kina. – Tylko w jednej roli się nie sprawdził: męża i ojca - mówi jego córka Marta. Od śmierci aktora mija 40 lat.

  • Letnia dieta odkwaszająca

    Jej bardzo prosta, a szybko pomaga pozbyć się toksyn i przywraca organizmowi równowagę.

  • Przez żołądek do serca

    Podroby stały się wykwintnym daniem. Podaje się je nawet w eleganckich restauracjach. Spróbuj ich koniecznie.

Przepisy na temat: co się stanie jak ugotuję mak
  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Dynia: Na słodko czy na ostro?

    Polacy pokochali dynię! Nic dziwnego: jej nieoczywisty smak sprawia, że można ją wykorzystać zarówno do potraw wytrawnych, jak i bardzo słodkich. A teraz możemy kupić ją za grosze!

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...patyczkiem do szaszłyków. Ułóż na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 min w temp. 180 st. C. Dodajemy śmietanę: By się nie zwarzyła, przelej ją do osobnego naczynia i małymi porcjami dodawaj do niej żurek. Dopiero, gdy stanie się ciepła, wlej ją do garnka z zupą. Za mało kwaśny żur: Jeżeli chcesz, by żurek wyszedł bardziej kwaskowy, dodaj sok z cytryny lub...

  • Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie

    ...podpowiadam, co warto trzymać w szafkach, co trzeba mieć w lodówce i jak zaprzyjaźnić się z panią z warzywniaka. A warto mieć takich zaprzyjaźnionych sklepikarzy... - W dobie mediów społecznościowych(...) gotowe śniadanie. Również przyprawy, które zmieniają smak dań. Mam patent na zupę z ciecierzycy, którą jestem w stanie przygotować na jakieś osiem sposobów, w zależności od tego, jakich przypraw...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!