• Informacje na temat:

    co to jest masa kajmakowa

Artykuły na temat: co to jest masa kajmakowa
  • Składniki Spód: 1 i 1/4 szklanki mąki, 2 żółtka, 12 dag masła, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 20 dag gorzkiej czekolady, puszka skondensowanego mleka słodzonego lub puszka gotowej masy krówkowej, garść orzechów włoskich Polewa: 6 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 8 dag masła, 3 łyżki wody...

  • ...poziom cholesterolu, ułatwia zasypianie, wspomaga układ nerwowy, ułatwia odkwaszenie organizmu, jest doskonałym środkiem na zgagę. Banany warto jeść przy problemach gastrycznych i w okresie...

  • Sernik kajmakowy

    Tortownica o średnicy 24 cm. Piernikowy spód:  15 dag mąki  5 dag cukru pudru  8 dag margaryny  1/4 łyżeczki sody  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  2 żółtka  łyżka kakao  1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika. Masa serowa:  1 kg sera (3 razy mielonego)  3/4 kostki masła  25 dag cukru pudru  6 dużych jajek  olejek pomarańczowy  budyń waniliowy  łyżka mąki krupczatki  szczypta...

  • ...1. Z przesianej mąki, cukru, tłuszczu, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagniatam kruche ciasto. Jeśli jest za twarde, wlewam łyżkę śmietany. 2. Ciasto wałkuję na prostokąt o 1,5 cm większy z każdego boku niż forma. Następnie, radełkiem, odcinam z każdej strony pasy, o które ciasto było za duże. Spód przenoszę na blaszkę. Boki ciasta smaruję białkiem. Przylepiam do nich kuleczki sporządzone...

  • ...1. Mąkę przesiej przez sito. Dosyp proszek do pieczenia i sól, po czym dodaj roztrzepane jaja, wlej mleko i tyle wody, by wymieszana masa była dość płynna. 2. Usmaż na oleju 10 naleśników. 3. Masę kajmakową zmiksuj z serkiem mascarpone i umytymi wcześniej truskawkami. 4. Rozsmaruj ją na ostudzonych naleśnikach, a następnie zwiń je w trójkąty. Na wierzchu rozłóż rozgniecione...

  • Składniki na 18 porcji. Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki ciemnego kakao, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fixu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wierzch: 1 op. ciemnej polewy czekoladowej.

  • Składniki na 12 porcji, Ciasto: 35 dag mąki, 3 łyżki cukru pudru, 20 dag margaryny, jajko, żółtko jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wypełnienie: pół puszki kajmaku, po pół tabliczki czekolady mlecznej i białej, 15 dag śliwek kalifornijskich, 2 łyżki mleka

  • Ciastka połam na niewielkie kawałki. Włóż je do 4 szerokich szklanek. Skrop kawą i likierem kawowym. Wstaw do lodówki. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Masę jajeczną wymieszaj z serkiem mascarpone. Białka ubij...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Swoich wielbicieli Katarzyna Żak zaskoczyła ostatnio jeszcze raz. Nagrała płytę "Bardzo przyjemnie jest żyć". Prywatnie żona aktora Cezarego Żaka i mama dwóch dorosłych córek - Aleksandry i Zuzanny(...)? Musi być żur czy może zupa tajska? - Oboje z Cezarym pochodzimy z bardzo konserwatywnych domów i u nas tradycja jest bardzo silna. Ona może się "odłamać" na chwilę, możemy rozsmakować się w kuchni...

  • Zapomnij się z nową masą krówkową

    Firma Bakalland, lider polskiego rynku bakalii i mas, dba o podniebienie konsumentów oferując im wyjątkowe specjały. Jednym z nich jest nowość - masa krówkowa o smaku truflowym.

Wideo na temat: co to jest masa kajmakowa
  • Galaretkowa masa do przekładania wafli

    Tortowe wafle do przekładania zwykle wypełniamy kajmakowymi czy czekoladowymi, szybko zastygającymi masami - w ten sposób powstaje wyborny piszinger, który ma już parusetletnią tradycję! Świetną odmianą dla klasycznych mas do przekładania wafli może być pyszna, delikatna, ale równie słodka masa przyrządzana z... galaretek! Zobaczcie, jak ją zrobić - to genialny sposób na szybki deser, który

Przepisy na temat: co to jest masa kajmakowa
  • Mazurek kajmakowy

    ...kawałku marcepan, kolejno wbijaj jajka. Gdy masa będzie gładka połącz ją z mąką. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kwadrat o boku 24 cm. Piecz 10 min w temp. 175 st. C. 2. Ze...

  • Wielkanocna tarta z gruszką

    Podstawą każdego mazurka jest idealne kruche ciasto. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości nic nie stoi na przeszkodzie by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i zamiast mazurka stworzyć pyszną, wielkanocną kajmakową tartę.   Składniki na ciasto: 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko 1 szczypta soli 1 żółtko z dużego jajka 75 g cukru...

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    ...waniliowy śmietankę i banany do momentu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na upieczoną beze. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami, plasterkami bananów i ozdabiamy masą kajmakową. 

  • M jak mazurek z bakaliami

    ...ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki. 2. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości...

  • Dwa miliony kalorii czyli Karmelove

    ...180-200 st dwa placki o tej samej wielkości i formie. Mają mieć złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa: 0,5 śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 0,5 szklanki cukru pudru Ubijamy śmietanę a pod koniec dodajemy powoli cukier puder. Ubitą śmietaną przekładamy ciasta. Polewa: Masa kajmakowa lub krówkowa w puszce płatki migdałowe orzechy włoskie Masę kajmakową...

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...faworków dodając posypkę z płatków migdałów. Żeby jeszcze bardziej osłodzić te wyjątkowe dni w roku, kiedy to umiar zdecydowanie nie jest wskazany, zachęcamy również do przygotowania babeczek z nadzieniem(...) oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa  znacznie zwiększy swoją objętość...

  • Ślimaczkowa rozeta

    Smakuje rewelacyjnie

  • Jeśli nie piernik to co?

    Tradycyjny piernik od wieków gości na polskim stole podczas Świąt, zarówno w formie pieczonych ciast, jak i ciasteczek w różnych kształtach. Wypieki zwykle polewane są lukrem lub czekoladą i ozdabiane bakaliami. Przygotowanie tradycyjnego ciasta na piernik jest jednak bardzo pracochłonne. Najstarsze i najbardziej tradycyjne przepisy polecają  przygotowanie ciasta chwilę po andrzejkach, aby...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Kręglicka. "Zawsze trzeba kierować się sezonem. Teraz jest taki moment, kiedy bardzo tęsknimy za zielonym i bardzo nam się chce tej wiosennej świeżości. Natomiast nowalijki, które są w sklepach - ogóreczki, rzodkieweczki - to jest efekt bardzo przyspieszonej produkcji. To, co w tej chwili daje nam natura i do czego możemy sięgnąć na święta, to np. pokrzywa. Pokrzywa nie jest łatwa przy zbiorze...

Dyskusje na temat: co to jest masa kajmakowa
  • Re: mazurkowe dylematy:)

    no dziekuje Kochane a jeszcze jakies inne poza tymi z maska kajmakowa słyszałam ze jest taki przepis na mazurek z masa z suszonych sliwek probowal moze ktos ???