• Informacje na temat:

    co ze skrzydełkami z rosołu

Artykuły na temat: co ze skrzydełkami z rosołu
  • Rosół drobiowy

    Delikatny bulion drobiowy można jeść z makaronem, ryżem lub kluseczkami, albo wykorzystać jako bazę do przygotowania innych zup.

  • Ogniste skrzydełka w miodzie

    ...12 skrzydełek, 3 łyżki oleju, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, kawałek świeżego imbiru (4-5 cm), 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, szkl. rosołu, ew. 2 łyżki śliwowicy, 2 łyżki miodu. Marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki keczupu pikantnego, przyprawa do kurczaka, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i chili, czosnek granulowany, sól, pieprz.

  • Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, szklanka rosołu, kawałek świeżego imbiru, łyżka cukru, mąka. Marynata: po 2 łyżki oleju i keczupu, przyprawa do kurczaka, czosnek, chili, papryka, sól...

  • Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • por • 30 dag dyni • 30 dag fasolki szparagowej • 2 cebule • 5 ząbków czosnku • pojedyncza pierś z kurczaka • 2 skrzydełka kurczaka • 1/2 pęczka natki pietruszki • liść laurowy • ziele angielskie • lubczyk suszony lub świeży • papryka ostra w proszku • 20 dag ugotowanego makaronu • sól • pieprz.

  • Składniki: 2 pałki kurcza ka, skrzydełko kurczaka, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler korzeniowy, garść suszonych grzybów, filet z piersi z kurczaka, jajko, duża bułka pszenna, listek laurowy, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól, pieprz.

  • SKŁADNIKI dla 4 osób: 50 dag skrzydełek, udek lub korpusów z kurczaka • włoszczyzna • cebula • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 listki laurowe • natka pietruszki • ciasto na makaron: 50 dag mąki • szklanka wody • sól • pieprz.

  • Składniki dla 4 osób: Rosół: 1 kg korpusów, skrzydełek lub udek kurzych • 40 dag wołowiny z kością • cebula • por • marchewka • pietruszka • 2 ząbki czosnku • pół puszki zielonego groszku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 5 goździków • sól • pieprz. Kluseczki: 12 łyżek mąki • jajko • sól • szczypiorek.

  • Składniki: 10 skrzydełek kurczaka, cebula, łyżka miodu, 1/4 główki białej kiełbasy, słodka papryka, vegeta, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, ząbek czosnku, olej Przygotowanie: Skrzydełka umyj, osusz, podziel na trzy części (końcówki odrzuć, możesz je wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Miód wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i niewielką ilością oleju...

  • SKŁADNIKI: kurczak • ok. 1 kg pręgi wołowej • 4 marchewki • 4 pietruszki z nacią • 4 łodygi selera naciowego z liśćmi • por • 2 cebule • 4 l wody • ósemka kapusty włoskiej (opcjonalnie) • przyprawy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie)

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...nauczyła mama… Wychodzi jakieś ‘4-5 litrów rosołu. Z czego połowa zostaje nieco odparowana i zamrożona… później się ją rozrzedza.  Do niego oczywiście domowy makaron… o konsystencji… nie przemysłowe nitki!   A sałatka? Używam marchewek i selera bulwy z rosołu. Gotuję osobno ziemniaki w łupinach musi ich być 2 razy tyle ile jest marchewek i selera. Marchew i seler są w równej...

Przepisy na temat: co ze skrzydełkami z rosołu
  • Rosół z fasolką szparagową, czosnkiem i dynią

    Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą.

  • Sprawdzony przepis na rosół

    Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego, gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).

  • Skrzydełka po chińsku - przysłał Paweł

    Przepis dla 4 osób: 20 skrzydełek kurzych; łyżka oleju; 2 łyżki miodu; 1/2 szklanki rosołu, 5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek słodkiej nalewki (najlepiej wiśniowej), 1 łyżeczka imbiru...

  • Obiad z dwóch dań

    ...rozgrzanym do 190 st. C.   3. Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż...

  • Kąski w sosie barbecue

    Sposób przygotowania 1. Do płaskiego garnka dodaj wszystkie składniki marynaty. Podgrzej i zmiksuj na gładki sos. Krótko zagotuj - cukier musi się rozpuścić. Odstaw do przestygnięcia.  2. Podudzia umyj i osusz. Możesz je zastąpić skrzydełkami (obetnij najmniejszą ich część, już umyte włóż do woreczka foliowego, zamroź i wykorzystaj do gotowania rosołu). Z podudzi poodcinaj delikatnie, tylko do...

  • Pomidorowa z fasolą

    Składniki: 6 skrzydełek  kurczaka włoszczyzna 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie sól, pieprz cukier 2 duże ząbki czosnku ostra papryka 2/3 szklanki gotowanej fasoli bazylia oregano Przygotowanie: Ugotuj rosół. Pod koniec dołóż ząbki czosnku. 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki odłóż, resztę zmiksuj lub przetrzyj. Dodaj do rosołu przetarte pomidory oraz fasolę. Zagotuj...

  • Pomidorowa na nowo

    Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Spróbujmy trochę ją "odświeżyć" i zamiast tradycyjnej pomidorówki z ryżem czy makaronem zaserwować zupę - krem z ziołami.