• Informacje na temat:

    co zrobic z gotowanej kapusty

Artykuły na temat: co zrobic z gotowanej kapusty
  • Zasmażana kapusta z koperkiem

    ...oraz liście laurowe. Obierz i posiekaj drobno cebule. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż chwilę cebulę i przełóż ją do kapusty. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmaż, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodaj zasmażkę do kapusty. Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek. Dodaj do kapusty i wymieszaj. Dopraw kapustę do smaku...

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 50 dag mąki (typu 500), 250 ml wody, 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 kg kapusty kwaszonej, 1 marchewka, 7 dag suszonych grzybów, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta majeranku, 1 duża cebula, 2–3 listki laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz.

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...w aptece suplementy. Pod warunkiem, że jemy ją surową! 2. Pobudza soki trawienne i apetyt. Wytworzony podczas fermentacji kwas mlekowy ma zbawienne działanie na układ pokarmowy. Sok z kapusty stymuluje(...) minut. Z kapusty odciśnij sok, wlej do wywaru. Cebulę obierz, poszatkuj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z grzybami i posiekaną kapustą. Gotuj kolejne 40 minut. Dopraw pieprzem i, ewentualnie...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...usmażyć na tłuszczu z boczku, na maśle i oliwie. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Ze spiżarni: Zastąp 1 filiżankę kapusty 1 filiżanką kimchi lub podaj pierogi z jogurtem greckim...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...funkcjonale i, co ważne - łatwe do odtworzenia nawet przez amatorów. Po przeczytaniu porad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką lub głąba z kapusty i nie wzgardzisz(...) kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji? Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając...

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.

  • Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca)...

  • Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca)...

  • ...●Główka młodej kapusty ●500 g mięsa mielonego drobiowego ●cebula ●ząbek czosnku ●2 jajka ●sól, pieprz ●majeranek ●ziele ang. ●liść laurowy ●1/2 szkl. przecieru pomidorowego (świeżego lub koncentratu) ●śmietana ●łyżka mąki ●olej.

  • Farsz: 50 dag kapusty kisz. ●2 listki laur. ●po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang. ●2 spore cebule ●6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz ●olej; ciasto: ●35 dag mąki●●jajko...

Wideo na temat: co zrobic z gotowanej kapusty
  • Gołąbki na trzy sposoby

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Kucharz pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

Przepisy na temat: co zrobic z gotowanej kapusty
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...1. Farsz: grzyby zalej wodą, odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Potem je odcedź, wodę zachowaj, grzybki posiekaj. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz, osącz. Włóż do garnka. Dodaj majeranek, listki laurowe i ziarenka ziela. Zalej wodą z moczenia grzybów. Ugotuj do miękkości. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Dodaj do kapusty. Gotuj razem jeszcze chwilę. Usuń przyprawy, wystudź...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Zupa z kapusty kiszonej z ciecierzycą

    Składniki: 55 dag kiszonej kapusty 2 liście laurowe olej po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu pół łyżeczki ziaren kminku i łyżeczka mielonego 4 ziemniaki pół litra rosołu 30 dag ciecierzycy konserwowej sól, pieprz mąka Przygotowanie: 1 Kapustę zalej półtora litra wody, dodaj przyprawy, gotuj 2 godziny. Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj. Dodaj do kapusty razem...

  • Barszczyk czerwony na Wigilię? Już teraz zrób zakwas

    Składniki na zakwas: 1 kg buraków, skórka chleba razowego, łyżeczka kminku, liść laurowy, 1 litr przegotowanej wody, cztery ząbki czosnku, pół łyżki cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki soku z cytryny(...) g), włoszczyzna (bez kapusty), ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i przygotowany zakwas. Przygotowanie: Grzyby namaczamy na noc, gotujemy i odcedzamy. Wywar zostawiamy do...

  • Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1 jajko. Farsz: 1 główka kapusty, 10 dag suszonych grzybów, cebula, łyżka oleju, 2 jajka, sól, pieprz.

  • Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2 małe posiekane cebule, 0,25 kostki masła, 100 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, jajo.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...sałatka z soczewicą Składniki: - 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 30 dag ugotowanej soczewicy, - 1 mały por, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - sok z połowy(...) 6 osób Sałatka ziemniaczana Przepis na 6 porcji: - 0.5 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 0.5 główki małej kapusty włoskiej, - 3 pomidory, - 3 strączki różnokolorowej papryki...

  • Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.