• Informacje na temat:

    cukinia faszerowana

Artykuły na temat: cukinia faszerowana
  • Cukinia faszerowana

    W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.

  • Składniki: ● 4 cukinie ● 200 g mięsa mielonego ● torebka ryżu ● 2 duże pomidory ● 1 cebula ● 200 g sera żółtego ● sól ● pieprz

  • Składniki: 6 okrągłych cukinii, pół szklanki kaszy kuskus, kawałek selera, 2 marchewki, sól, 2 ząbki czosnku, oliwa, pieprz, cebula l natka pietruszki, puszka tuńczyka.

  • ...masłem i ułóż w nim cukinie. Wierzch posyp startym serem. Piekarnik na grzej do temp. 180°C. Wstaw naczy nie z cukiniami, piecz ok. 30 min. Podawaj ze świeżym pieczywem. Przygotowanie: 60 minut. Porcja...

  • Cukinia faszerowana

    Farsz możesz wzbogacić ugotowanym ryżem (białym lub brązowym) albo kuskusem.

  • Faszerowana cukinia

    Teraz jest na nią sezon. Korzystaj, bo jest lekka i ma niewiele kalorii.

  • Faszerowana cukinia

    Koszt porcji nie więcej niż 4,50 zł!

  • Faszerowana cukinia

    Sposób na warzywa.

  • Składniki na 4 porcji: • cukinia • mała cebula • puszka szprotek w pomidorach • szklanka kaszy kuskus • marchewka • łyżka oleju • sól • pieprz • cytryna • pęczek koperku.

  • Składniki: zielona cukinia l czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, cebula, pół szklanki kukurydzy i zielonego groszku l oliwa, 10 dag fasolki szparagowej, suszona bazylia, słodka i ostra papryka, sól, pieprz...

Wideo na temat: cukinia faszerowana
  • Prosty przepis na faszerowaną cukinię

    Cukinia to niezwykle plastyczne warzywko, które świetnie nadaje się nie tylko na składnik gulaszów, zup czy sałatek, ale znakomicie sprawdzi się również w całości - po wydrążeniu nasion zostaje nam przepiękna łódeczka, która aż prosi się o zrobienie faszerowanej cukinii! W naszym przepisie użyliśmy farszu na bazie kaszy, pieczarek, indyczego mięsa mielonego i delikatnych, ale aromatycznych warzyw

  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana faszerowanego - w kilka chwil przygotujecie przepyszne danie, które posmakuje wszystkim!

  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Przepisy na temat: cukinia faszerowana
  • Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego po 10 dag ryżu i zielonego groszku cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego czosnek 20 dag sera żółtego olej cukinia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej 3 łyżki oleju i zrumień pokrojoną cebulę oraz czosnek. Włóż mięso i smaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż, zielony groszek, włóż przecier pomidorowy i smaż chwilę razem. Przypraw farsz. Cukinię...

  • Grzyby faszerowane

    Pyszna przekąska!

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Dobrze znamy cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Tę potrawę można nieco odmienić, używając tuńczyka. Taka zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem, polana sosem pomidorowym może być prawdziwym obiadowym hitem.

  • Cukinia faszerowana

    Składniki na 2 porcje: 1 mała cukinia, 2-3 średnie pomidory, 5-8 moreli (mogą być suszone), 2 łyżki oleju lub oliwy do posmarowania folii, starty żółty ser do posypania, suszony tymianek i majeranek, sól do smaku.

  • Bakłażany faszerowane

    Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 250 g mielonego mięsa szklanka ugotowanego ryżu 3 łyżki oliwy pokrojone: cebula i cukinia 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki łyżka posiekanych orzechów jogurt naturalny do podania Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażany przekrój wzdłuż, ponacinaj miąższ na głębokość...

  • Faszerowane warzywa

    ...bakłażany napełnij farszem. Ułóż na tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 35 minut. Udekoruj gałązkami tymianku. Cukinia z mozzarellą Składniki: 4 cukinie 20 dag...

  • Efektowne faszerowane patisony

    Składniki: 4 duże patisony sól morska 200 g mielonego mięsa 1 duża cukinia 10 suszonych pomidorów 1 por łyżka masła 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka harissy zioła: tymianek, bazylia, oregano Przygotowanie: 1. Patisony umyj, odetnij górę i pozbaw miąższu. Posól i odstaw do góry nogami (puszcza sok...

  • Pomidory faszerowane mięsem

    Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mała cebulka 1 mała cukinia 1 łyżka masła 40 dag mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka musztardy ziołowa przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki oliwy sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: 1, Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki...

  • Doceńmy cukinię

    Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

Dyskusje na temat: cukinia faszerowana
  • Re: faszerowane jarzyny.

    Najpyszniejsze - faszerowana cukinia i kalarepki, choć te drugie nieco kłopotliwe. Poza tym faszerowane pomidory. Mniam. Natomiast paprykę robiłam kilka razy i, niestety, choć farsz był smaczny, to sama papryka nieco gorzkawa. Czy jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam.

  • Re: Faszerowana cukinia

    W przepisie użyte są okrągłe cukinie, więc odcinamy kapelusz, czyli górę cukinii - jak pomidora np. Na obrazku są podłużne cukinie i je po prostu tniemy w pół.

  • Re: Faszerowana cukinia

    Właśnie teraz mam piękne cukinie w ogródku ,ale żadna nie nosi kapelusza i jaka stara jestem nie widziałam cukinii w kapeluszu.Może coś przeoczyłam???

  • Re: Faszerowana cukinia

    Na zdjęciu są faszerowane podłużne cukinie, a w przepisie mowa jest o okrągłych. W okrągłych już łatwiej sobie kapelusz wyobrazić, to zapewne ta część co się odkraja z ogonkiem , jak się cukinie wypatroszy i zapełni ponownie to się tym "kapeluszem" przykrywa by wyglądało efektowniej. Jak nie widzieliście okrągłej cukini to polecam google. Proporcjami podobna do papryki.

  • Re: Faszerowana cukinia

    Dokładnie, to o czym pisze nie kumaty autor to raczej patisony nie cukinie a na foto wyraźnie widać cukinie które do tej zapiekanki nadają się idealnie.

  • Re: Faszerowana cukinia

    Co innego na zdjęciu (podłużne cukinie), co innego w przepisie (okrągłe, którym należy odciąć górną część, czyli ten nieszczęsny kapelusz, choć jak dla mnie to bardziej wygląda na beret z antenką). Nie ma w przepisie ani słowa o widocznych na cukinii pomidorach i papryce, za to kuskusu na fotce nie uświadczysz - wtopił się w farsz. Wkurzają mnie tacy internetowi oszuści, którzy nie zrobią zdjęcia swojej potrawy, tylko kradną z internetu - widocznie danie nie nadawało się ani do zdjęcia, ani...

  • Re: Faszerowana cukinia

    To osoba która podał ten przepis jest nieqmata..

  • Re: Faszerowana cukinia

    Moze mi ktos wytłumaczyc jakie to kapelusze . w jakim celu sie nimi przykrywa te połowki cukini ,bo tak wynika z przepisu i w koncu po co przykrywac tymi ''kapeluszami'' jak i tak w celu nieprzesuszenia farszu nalezy posypac serem ..? Chyba jestem nieqmata..??!

  • Re: Faszerowana cukinia

    danie ma stary rodowód. W latach 80 używano zamiast kuskus kaszy jęczmiennej bądź ryżu. Też dobre. Upiekłam danie, jak z obrazka - syn 7 lat zjadł - pytam smakowało? Mama, nadzienie dobre ale ta łupina nie bardzo... :D

  • Re: Cukinia faszerowana

    Pies jak by to zjadł to by się wściekł .