• Informacje na temat:

    czekolada na wierzch tortu

Artykuły na temat: czekolada na wierzch tortu
  • Skład na 16 porcji: Ciasto: ● 6 jajek ● 120 g cukru ● 100 g mąki ● 100 g mąki ziemniaczanej ● 200 g wiórków kokosowych ● łyżka kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka cukru pudru ● laska wanilii ● łyżeczka soku z cytryny Masa: ● 400 g kremówki ● czekolada mleczna (100 g) ● czekolada gorzka (100 g) ● 20 ml spirytusu ● kisiel wiśniowy ● słoik wiśni (720 ml)

  • ...i posmaruj go 1/3  kremu. Na wierzch połóż ostatni blat biszkoptowy. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 570 kilokalorii...

  • ...drugim kawałkiem ciasta, rozsmaruj kolejne ¾ szklanki kremu. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Wierzch posyp orzechami. Włóż do lodówki(...) mniejsze kawałki. Włóż do rondelka, dodaj śmietankę kremówkę oraz kawę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie, przelej ją do miski, przykryj folią...

  • Składniki na 10 porcji: ciasto: 4 jajka, 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, szczypta soli, łyżka kakao, poncz: łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru kawowego, krem: 150 g śmietanki 30%, 250 g mascarpone, 3-4 łyżeczki cappuccino w proszku, tabliczka mlecznej czekolady (100 g), wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru oraz: ziarenka kawy do ozdoby.

  • ...czekolady oraz część cząstek pomarańczy. Przykryj kolejną warstwą kremu i drugim blatem. Postępuj tak do wyczerpania składników. Odstaw do lodówki. 4 Wierzch i boki tortu udekoruj resztą kremu. Polej...

  • ..., przykrywamy drugą połówką. Wierzch i boki smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy malinami i startą czekoladą.

  • Miętowy tort na waflach

    ...jogurtowo-serową i rozsmaruj na spodzie z wafli. Schładzaj 4 godziny. Czekoladę stop, połowę ufarbuj na zielono. Obie masy osobno rozsmaruj na półmiskach. Kiedy czekolada stwardnieje, łopatką zeskrob grube wiórki. Udekoruj nimi wierzch tortu. Czas przygotowania: 25 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 315 kcal. Cena porcji: 1,80 zł...

  • Tort z białą czekoladą i migdałami

    ...przekładamy 1/3 ciasta i na wierzch wykładamy pianę z migdałami. Pieczemy 20-25 minut w 160ºC. Do drugiej tortownicy przekładamy resztę ciasta i pieczemy 45 minut w 160ºC. 3. Czekoladę rozpuszczamy...

  • Tort Opium

    ...ucierając. Na koniec dosypać suchy i zmielony mak. Utrzeć. Odłożyć 5 łyżek kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Wymieszać likier amaretto z wodą na(...) zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Piec około 1 godziny (w razie konieczności wydłużając czas pieczenia), aż beza będzie chrupka i lekko popęka z wierzchu. Wyłączyć piekarnik, pozostawić do wystudzenia...

  • ...z cukrem waniliowym. Posmaruj wierzch i boki tortu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Obsyp boki tortu. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej wierzch tortu. Ozdób resztą bitej śmietany...

Przepisy na temat: czekolada na wierzch tortu
  • Tort kawowy

    ..., wymieszaj. Do części kremu dodaj wiśnie i wyłóż na pierwszy blat. Przykryj drugim. Wierzch i boki posmaruj kremem. Masło rozpuść z czekoladą, polej wierzch i posyp orzechami. 

  • Tort naleśnikowy

    ...i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.

  • Tort Esterhazy z Węgier

    .... Polewa: obie czekolady osobno stop. Wierzch tortu posmaruj białą czekoladą. Zanim zastygnie, zrób na niej kilka rzędów kropeczek z gorzkiej czekolady. Przeciągnij po nich wykałaczką, by powstał charakterystyczny wzorek. Bok tortu obsyp wiórkami. 

  • Tort szwarcwaldzki

    ...4 łyżki wiśniówki i naparu z herbaty 1 op. cukru waniliowego 700 ml śmietany kremówki starta czekolada i konfitura Przygotowanie: 1. Czekoladę stop. Masło utrzyj z 8 dag cukru. Dodaj(...) i schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i resztą cukru. Blaty skrop wiśniówką z herbatą. Przełóż masą wiśniową i bitą śmietaną. 3. Śmietaną posmaruj też bok i wierzch ciasta. Obsyp wiórkami czekolady...

  • Jogurtowiec ze startą czekoladą

    ...szprycy i wyciśnij na wierzch tortu ozdobne rozetki. Udekoruj malinami.  

  • Węgierski tort z wachlarzem

    ...z kakao. Odłóż 1/3 pozostałego jaśniejszego kremu. Resztą jaśniejszego kremu przełóż 7 blatów.  3. Wierzch i boki ciasta oraz brzegi trójkątów posmaruj ciemniejszym kremem. Bok tortu obsyp płatkami...

  • Tort czekoladowy przekładany czereśniami

    ...w rondelku śmietanę. Zdejmij rondelek  z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści i powstanie gładki krem. Odstaw krem na godzinę, aby ostygł.  6. Oba placki przekrój w poprzek na pół. Ubij kremówkę. Ułóż jedną część placka na tortownicy, skrop ją 2 łyżkami wiśniówki. Posmaruj 1/3 kremówki i obsyp 1/3 pokrojonych czereśni. Tak samo ułóż pozostałe warstwy. Wierzch posmaruj...

  • Błyskawiczny tort czekoladowy

    ...i osącz na sicie. W razie potrzeby odszypułkuj lub pokrój na mniejsze kawałki. Nasączone blaty biszkoptowe przekładaj kremem i delikatnie dociskaj. Wierzch polej lekko tężejącą czekoladą. Udekoruj...

  • Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

    Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażenie na każdej Babci i Dziadku!

  • Tort na osłodę jesieni

    ...warstw tortu. "Schłodzoną masę malinową nakładamy na upieczoną bezę. Następnie rozkładamy połówki truskawek i przykrywamy drugą bezą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozkładamy na wierzchu tortu bezowego. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i letnimi kwiatami. Przed podaniem schładzamy w lodówce pod przykryciem" - radzi w swojej książce popularna blogerka. Przepis oraz zdjęcie...

Dyskusje na temat: czekolada na wierzch tortu
  • Re: dekoracja ciastek

    Dekoracja klasyczna Tort posmarować po bokach i wierzchu masą (przy przekładaniu trzeba zostawić część masy do dekoracji). Należy wykonać to bardzo starannie, wygładzając powierzchnię. Boki tortu(...) czekoladowe, croccant. Wierzch tortu udekorować pozostałą masą wyciskaną ze specjalnej szprycy lub papierowego rożka. Dodatkowymi elementami dekoracji tortu mogą być: orzechy, połówki lub drobno posiekane

  • Re: Wuzetka

    wszystkich " mega dobrych "fixów , daję żelatynę.Dżem daję z pigwy lub czarnej porzeczki,byle kwaśniejszy ;-)Na wierzch gorzka czekolada,ona fajnie łamie słodycz śmietanki,wierzch posypuję kokosem. Biszkopt z kakaem robię do tortu z bita śmietana i drylowanymi wiśniami,podobne a inne;-)