• Informacje na temat:

    czerwona kapusta gotowanie sok z cytryny

Artykuły na temat: czerwona kapusta gotowanie sok z cytryny
  • Mięso w liściach czerwonej kapusty

    Składniki: główka czerwonej kapusty średniej wielkości, łyżka octu z białego wina. Farsz: 60-70 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 10 dag boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę, średnia cebula pokrojona w małą kostkę, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, olej. Sos: 1 l wody po gotowaniu kapusty, jabłko obrane i starte na tarce, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki mąki, by zagęścić sos.

  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym jabłkiem, kminkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugnieć wszystko, przykryj i odstaw na 2 godziny. Masło rozgrzej na patelni, wsyp cukier (skarmelizuj), dodaj piórka cebuli (zeszklij ją) i podlej...

  • Sałatka z soczewicą i czerwoną kapustą

    Przygotowanie: Płuczemy soczewicę i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (na jedną porcję soczewicy przypadają trzy porcje wody) i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy 30-40 minut. Obieramy jabłko i usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w cienkie słupki, które następnie skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Myjemy kapustę i wycinamy ze środka głąb, po czym kroimy ją w cienkie...

  • Składniki: pół małej czerwonej kapusty, czerwona cebula, dwa buraki, dwa ziemniaki, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, niewielkie jabłko, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy.

  • Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

    ...1. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 8-10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. 2. Z drugiej połówki cytryny otrzyj skórkę. Cebulę obierz, posiekaj. Umieść na sicie i przelej wrzątkiem, aby straciła swój ostry smak. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, szybko skrop sokiem z reszty cytryny i posyp startą skórką. 3. Pomarańczę...

  • Składniki na 6 porcji: ok. 1 i 1/2 kg czerwonej kapusty, 2 kwaszone ogórki, 1-2 cebule, duże winne jabłko, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 4-5 łyżek oliwy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.

  • To musisz wiedzieć o czerwonej kapuście

    Aby czerwona kapusta nie straciła podczas gotowania koloru, zakwaszam wodę octem lub sokiem wyciśniętym z cytryny.

  • Składniki: główka czerwonej kapusty, pół kg kiszonej kapusty, cebula, 40 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kwaśne jabłko, sok z cytryny, łyżka octu balsamicznego, majeranek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej...

  • Kapusta czerwona z boczkiem - w 40 minut

    Składniki na 6 porcji: - l 1/2 średniej czerwonej kapusty, - l kwaśne jabłko, - l 5 dag boczku, - l 10 dag białej kiełbasy, - l sok z jednej cytryny, - l 3 łyżki oleju, - l sól, pieprz(...) zakwasić sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty...

  • Składniki na 3-4 porcje. Pyzy: 60 dag ziemniaków, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 30 dag czerwonej kapusty, sól, 10 dag wędzonego boczku, 1 łyżeczka majeranku, szczypta kminku, 1 łyżeczka soku z cytryny; 15 dag porwanego jarmużu, 3/4 szkl. śmietany 18%, 1 czerwona cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Przepisy na temat: czerwona kapusta gotowanie sok z cytryny
  • Kapusta czerwona z boczkiem

    Składniki na 6 porcji: - l 1/2 średniej czerwonej kapusty, - l kwaśne jabłko, - l 5 dag boczku, - l 10 dag białej kiełbasy, - l sok z jednej cytryny, - l 3 łyżki oleju, - l sól, pieprz(...) sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty. Doprawić...

  • Gęś z nadzieniem kasztanowym, kluseczkami i czerwoną kapustą

    ...solą pieprzem i sokiem z cytryny. Nadziać tym gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Z zewnątrz natrzeć gęś solą. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć na ruszcie (grzbietem do góry(...)Składniki: - jedna gęś, - sól, pieprz, - 2 puszki kasztanów, - 4 kwaskowe jabłka, - pęczek majeranku, - 100 g rodzynek, - 4 łyżki soku z cytryny, - 1.6 kg czerwonej kapusty, - 2 cebule...

  • Panga z kapustą

    Składniki na 6 porcji: - 80 dag filetów z pangi, - 2 cytryny, - 2 łyżki masła, - kilogram czerwonej kapusty, - 3 cebule, szklanka czerwonego wina, - 3 łyżki miodu, - 10 dag rodzynek, - 3 łyżki oleju, - listek laurowy, pieprz, sól. Przygotowanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Kapustę poszatkować, sparzyć na sicie, odcedzić, skropić sokiem...

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...: - 0,5 kg. ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 10 dag. boczku wędzonego, - zioła: tymianek, rozmaryn, - sól, pieprz, czerwona papryka, Przygotowanie: Mączyste ziemniaki ugotować(...) cytryny Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pora oczyścić i także pokroić w plastry. Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić. Czas przygotowania 15 min. Przepis na 6 porcji...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Połączyć wszystkie składniki i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem do smaku. Sos pieczeniowy Mąkę rozetrzeć z zsiadłym mlekiem. Połączyć z sosem z mięsa. Zagotować, mieszając. Zaprawić(...): "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś...

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    ...½ cytryny Sól Pieprz kubeba Przygotowanie składników: Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje. Wycisnąć sok z ½ cytryny. Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny. Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki. Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki. Sposób przygotowania: Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na...

  • Obiad w pół godziny

    Podajemy 10 propozycji dań obiadowych, które przygotujesz w pół godziny. Gotowanie nie musi być męczące!

  • Kapuśniak z wkładką

    ..., pokrój drobno. 2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i pora. Smaż. Włóż kapustę, duś 10 minut. Warzywa zalej 1,2 l wody, dodaj włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, sok z cytryny, przypraw(...)Składniki dla 4 osób: Zupa: mała główka młodej kapusty młoda włoszczyzna 2 cebule łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pierś z kurczaka łyżka soku z cytryny...

  • Obiad dla zabieganych

    ...skórką do dekoracji sałatka z granatem i cząstkami pomarańczy Przygotowanie: 1. Rybę opłucz, wytrzyj do sucha, skrop sokiem z cytryny. Potem posyp ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż(...) 1 ząbek czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie  duszona czerwona kapusta i grzanki serowe Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, wytrzyj. W każdym...