• Informacje na temat:

    czerwona kapusta z jabłkiem

Artykuły na temat: czerwona kapusta z jabłkiem
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym jabłkiem, kminkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugnieć wszystko, przykryj i odstaw na 2 godziny. Masło rozgrzej na patelni, wsyp cukier (skarmelizuj), dodaj piórka cebuli (zeszklij ją) i podlej...

  • Skład na 12 porcji: ● 1/2 główki czerwonej kapusty ● cebula ● ząbek czosnku ● jabłko ● olej ● 50 g rodzynek ● po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kminku i chili ● 200 g sera feta ● łyżeczka mąki kukurydzianej ● 50 g masła ● orzechy ziemne ● opakowanie ciasta francuskiego ● pieprz i sól

  • ..., aż kapusta zmięknie (20-30 minut). Na koniec skrop kapustę octem winnym, dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wystudź. 3. Na papierze do pieczenia połóż pierwszy kawałek ciasta filo. Posmaruj...

  • Mięso w liściach czerwonej kapusty

    Składniki: główka czerwonej kapusty średniej wielkości, łyżka octu z białego wina. Farsz: 60-70 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 10 dag boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę, średnia cebula pokrojona w małą kostkę, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, olej. Sos: 1 l wody po gotowaniu kapusty, jabłko obrane i starte na tarce, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki mąki, by zagęścić sos.

  • Sałatka z soczewicą i czerwoną kapustą

    Słodko-kwaśna sałatka.

  • Składniki: 1/4 główki czerwonej kapusty, 1 jabłko, 1 czerwona cebula, 2 łyż ki majonezu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki rodzynek, szczypta mielonego cynamonu.

  • Składniki: pół małej czerwonej kapusty, czerwona cebula, dwa buraki, dwa ziemniaki, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, niewielkie jabłko, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy.

  • ...sparz, obierz, wykrój fileciki miąższu, rozdrobnij. Dodaj do kapusty razem z jabłkiem i cebulą. Wymieszaj z oliwą (lub olejem). Sałatkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na pół...

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 gęś bez podrobów i szyi, 1,5 kg jabłek szara reneta, 1/2 główki czosnku, sól (1 łyżeczka na 1 kg mięsa), majeranek, olej do formy. Kapusta: 1 główka czerwonej kapusty, 1 duża cebula, 1 kwaśne jabłko , 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, cukier, ocet.

  • Składniki na 6 porcji: ok. 1 i 1/2 kg czerwonej kapusty, 2 kwaszone ogórki, 1-2 cebule, duże winne jabłko, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 4-5 łyżek oliwy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.

Przepisy na temat: czerwona kapusta z jabłkiem
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ...i grzybami - które świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole - a nawet w wersji na słodko - czekoladowe pierogi z jabłkiem i serem. Nie powinno dziwić, więc, że Bosacka, po latach prób, uznaje się za...

  • Świetna jako samodzielne danie, przystawka albo dodatek do mięsa.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Gęsie udka na kapuście

    Składniki: 6 udek gęsi 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg) 2 cebule 1 laska wanilii 3 łyżki masła 3 goździki 2 listki laurowe 2 jabłka 8 łyżek czerwonego octu winnego 3 łyżki dżemu z porzeczek 1-2 łyżki cukru sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Laskę...

  • ...z makaronem, kaszą jęczmienną oraz surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy...

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    Pierś z dzikiego bażanta, kasztany, duszona czerwona kapusta, sos aromatyzowany jałowcem Składniki: 1 bażant 20 g kasztanów 1 szt. czerwonej kapusty 1 jabłka 300 g ziemniaków 1 szt(...) małym ogniu w dla uzyskania lepszego aromatu Gotowy sos cedzimy przez drobniutkie sitko. Kapustę szatkujemy, łączymy z krojonym jabłkiem, tymiankiem i czerwonym winem. Wstawiamy do pieca na 1.5 godziny...

  • Zupy wiosenne

    ...lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym. Kapuściana Składniki: 40 boczku wędzonego mała włoska kapusta włoszczyzna 3 ziemniaki natka pietruszki 2 łyżki masła łyżeczka(...) posiekaną kapustę. Podsmażaj chwilę, zalej szklanką wody. Duś bez przykrycia do momentu, aż kapusta zmięknie. Dodaj obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziela...

  • Smakowite dania z ryżem

    Cztery przepisy na pyszne dania z ryżem

  • Halibut w ziołach

    ...w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, połączyć z cebulą i jabłkiem, dobrze wymieszać. Resztę oliwy zmieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym ruszcie po...

  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    ...z soczewicą i mięsem. Doprawić solą, olejem sezamowym, octem i tabasco. Dekorować jabłkiem, chili i mietą. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal...

Dyskusje na temat: czerwona kapusta z jabłkiem
  • Re: KAPUSTA CZERWONA

    ilośc dowolna::Kapustę poszatkować następnie obgotować w osolonej wodzie.Jabłko obrać zetrzeć na tarce o duzych oczkach, 1 szt marcheki /średnia/zetrzeć ,1 średnia cebula drobno pokroić, trochę zielonej natk pietruszkii,olej lub oliwka,pieprz ,ocet lub kwasek cytrynowy ,cukier. Kapustę łączymy z jabłkiem ,marchewkai cebulą ,dodajemy resztę składników do smaku dusimy na małym ogniu około

  •  Re:  Czerwona kapusta do obiadu?

    A ja mam super przepis na kapustkę czerwoną na ciepło do obiadku. Kupujemy słoik czerwonej kapusty z jabłkiem lub bez, wrzucamy ją do garnka, który stawiamy na kuchence na małym ogniu i podlewamy troszkę wodą by kapusta zmiękła. Po ok. 10-15 min..gdy kapusta jest miękka, wylewamy zawartosc garnka na durszlak i odcedzamy. Przekłądamy kapustę do miseczki, wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy łyzke