• Informacje na temat:

    czosnek marynowany z rozmarynem

Artykuły na temat: czosnek marynowany z rozmarynem
  • Marynowany czosnek

    Układamy w słoikach obrane ząbki czosnku, papryczkę chili, liść laurowy, gałązkę rozmarynu i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Zalewamy marynatą z 1,5 l wody,...

  • Łosoś norweski marynowany

    Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem...

  • Karkówka z rozmarynem i czosnkiem

    ...1. Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. 2. Połącz w misce składniki marynaty: olej, ocet, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Natrzyj mięso. Obłóż pokrojonym czosnkiem. Wstaw do lodówki na kilka godz. 3. Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia z czosnkiem, ułóż w brytfannie. Piecz ok. 90 min w 180°C. 4. 20 min przed końcem rękaw...

  • Marynowana karkówka

    ...wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki Przygotowanie: 1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki. W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki. 2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem...

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: około 15 minut 1. Z krążków serowych zdjąć osłonki (żółty ser w kawałku pokroić na 12 kostek). Szalotki obrać. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn i papryczki chili opłukać, osuszyć. 2. Kawałki sera razem z szalotkami, czosnkiem i papryczkami chili włożyć do słoika. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i gałązkę rozmarynu porwaną na kawałki. Zalać olejem...

  • Pierś z kurczaka z marynowaną papryką i cebulką

    Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka, - kilka marynowanych cebulek, - 1 kg papryki, - 1/4 główki czosnku, - 1 cebula, - 3-4 listki laurowe, - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego(...) umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, pokroić. Paprykę układać dość ciasno w słoikach, przekładać cebulą, ziołami i czosnkiem. Do każdego...

  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    ...) , czosnek pokrojony w plasterki , drobno posiekane chilli  oraz rozmaryn porwany na kawałki dowolnej wielkosci .      Całość stawiamy na małym ogniu na kilka minut. ( nie smażymy !) Chodzi(...)" rozmarynem i polewamy miodem.  Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w talarki .     Po 20 minutach wyjmujemy śledzie...

  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    WYKONANIE     Marynowanie śledzia     Na patelnie wlewamy olej , dodajemy miód , pieprz , sól*, cynamon  ,  garść posiekanych orzechów włoskich ( resztę użyjemy potem) , czosnek pokrojony(...) conajmniej 10 godzin ).     * najlepiej użyć soli morskiej     Pieczenie     Wyjmujemy z lodówki śledzie w marynacie  , "nadziewamy" rozmarynem i polewamy miodem.  Następnie wkładamy do...

  • ...1 puszka (425 ml) cieciorki (ciecierzycy), 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 15 dag komosy ryżowej, sól, pieprz, 10 dag migdałów ze skórką, 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 4 dymki, 6 łyżek białego octu winnego...

  • Kurczak z ryżem

    ...1 Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych błonek. Pozostaw w całości. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. 2 Przygotuj marynatę do mięsa. W miseczce umieść jogurt naturalny. Dodaj do niego roztarty czosnek, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę curry oraz łyżkę igiełek rozmarynu. Marynatą zalej...

Przepisy na temat: czosnek marynowany z rozmarynem
  • Łosoś norweski marynowany

    Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem...

  • Marynowana karkówka

    ...wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki Przygotowanie: 1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki. W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki. 2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem...

  • Pierś z kurczaka z marynowaną papryką

    Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka, - kilka marynowanych cebulek, - 1 kg papryki, - 1/4 główki czosnku, - 1 cebula, - 3-4 listki laurowe, - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego(...): Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, pokroić. Paprykę układać dość ciasno w słoikach, przekładać cebulą, ziołami...

  • Przygotowanie Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, rozmarynem, jałowcem zalać czerwonym winem i marynować od 6 do 8 godzin. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 min. zalać bulionem i czerwonym winem pozostałym z marynowania. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do...

  • Buraki na stół!

    ...dzięki niej wykwintny smak. 3. Zasmażane buraczki można zastąpić purée z buraków. Pieczemy je w całości przez 30-40 minut, zawinięte z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Potem przecieramy przez...

  • Wakacyjne menu na weekend

    ... Przygotowanie: Sól i pieprz wymieszać z olejem, natrzeć tym kurczaka i ułożyć go na blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę i od czasu do czasu smarować przyprawionym olejem. Czosnek i rozmaryn drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę. Masło wymieszać z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. 15 minut przed końcem pieczenia posmarować tym kurczaka. Czas przygotowania: 120 minut...

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    ...mocnym ogniu 20 minut (woda powinna odparować) czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać kmin, 120 ml oleju i 3 łyżki octu i zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą, posypać(...)-praliny Składniki na 6-8 porcji: 1800  g małych ziemniaków 150 g sera z niebieską pleśnią 150 g wędzonego łososia 100 g szynki w plasterkach 200 g creme fraiche koperek marynowany...

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...oskrobać i ususzyć - przydadzą się na inne danie). Kapelusze wyczyść szczoteczką z runa leśnego. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, a następnie go odcedź. Wrzuć na patelnię borowiki(...) (krojonymi łopatką do sera), pieprzem, i solą. Udekoruj potrawę rozmarynem. Jeśli pokroisz kapelusze w paski i usmażysz je na dużej patelni, uzyskasz chrupiącą wersję potrawy. Straż podgrzybkowa...

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    ...z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem. Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., - małą główkę kapusty włoskiej, - słoik marynowanych kurek, - 25 g masła, - łyżka mąki, - 100 g śmietany, - łyżeczkę bulionu warzywnego instant, - starta gałka muszkatołowa, - 3 żółtka, - ok. 100(...) wodą. Szalotki i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Pieczarki poprzekrawać. Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć podroby i dać pieczarki, czosnek i szalotki. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 10-15