• Informacje na temat:

    czy chleb jest potrawą

Artykuły na temat: czy chleb jest potrawą
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ..., luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Jaki jest smak wakacji?

    ...- Łóżko i stół to dwa najważniejsze sprzęty w życiu człowieka. Tu się wszystko zaczyna i wszystko kończy - mówi Robert Makłowicz, dziennikarz, pisarz, krytyk kulinarny i podróżnik. - A wakacje smakują miejscem, w którym się jest, bo w wakacje więcej czasu poświęcamy na przyjemności, a jedzenie należy do przyjemności - dodaje.

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Lubię gotować z menedżerami dużych firm. Przy siekaniu szczypiorku znikają wszelkie bariery - mówi Pascal Brodnicki, gospodarz programu kulinarnego "Pascal - po prostu gotuj!".

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Potęga zapachu

    ...​O tym, czy jesteś dla kogoś atrakcyjna, decyduje nie tylko twój wygląd. Równie ważna jest... naturalna woń twojego ciała. Ty sama, wybierając partnera, także zupełnie nieświadomie kierujesz się jego zapachem.​

  • Jak przedłużyć efekt urlopu?

    Wracamy z wakacji i za chwilę przypomina o nich tylko zdjęcie ustawione jako tapeta w komputerze. O tym, czy można zatrzymać atmosferę beztroski na dłużej, z psychologiem Robertem Milczarkiem.

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    Smak lokalnej kuchni potrafi powiedzieć o kraju więcej niż dziesiątki sfotografowanych zabytków. W przypadku kuchni włoskiej nie trzeba przekonywać do tej teorii. Czy jest lepszy sposób na poznanie Toskanii niż udział w warsztatach kulinarnych? Opowiada o tym Joanna Sznajder, która zajmuje się nimi zawodowo.

  • Tym się damy nie parały

    Zamierzchłą przeszłość wyobrażamy sobie niejednokrotnie jako czasy, kiedy kobiety zajmowały się przede wszystkim domowym ogniskiem i były prawdziwymi mistrzyniami we wszelkich domowych pracach. Ale czy nasze prababki w ogóle umiały gotować? Z pewnością nie wszystkie. Szlachetnie urodzone panie, często nie potrafiły nawet ugotować herbaty. Sekrety życia w dawnych dworach i pałacach zdradza...

Wideo na temat: czy chleb jest potrawą
  • Przepis na hummus

    Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Aneta Łańcuchowska(...) do ciecierzycy - powiedziała dietetyk. Jak wybrać dobry pełnoziarnisty chleb? (źródło: TVN Meteo Active/x-news)

Przepisy na temat: czy chleb jest potrawą
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Pudding migdałowy według przepisu Leonardo da Vinci

    O wielu znanych wegetarianach nie wiemy, że nimi byli. Słynni wegetarianie to np. Plutarch, Tołstoj czy Gandhi. Mieli nawet swoje ulubione przepisy, które pozostały w notatkach czy pozostawionych książkach kucharskich.

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Tradycyjny smak zalewajki

    Ile kucharek, tyle przepisów na zalewajkę. Choć jest to jedna z najprostszych do przygotowania zup i zwykle zawiera mniej treściwych składników niż biały barszcz czy żurek, jej lekko kwaskowy smak ma wielu wielbicieli.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło

    Kiedy temperatura spada poniżej zera, a za oknem pada deszcz i wieje wiatr, nasz organizm potrzebuje zdrowych, pełnowartościowych i przede wszystkim ciepłych posiłków. Zwłaszcza rano, na tzw. rozruch. Wiemy jednak, że o świcie liczy się każda minuta, dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło. Dzięki nim łatwiej będzie stawić czoła jesiennym...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • Świąteczny śledź pod cynamonem

    ...ułożyć kilka warstw. 4. Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb(...)Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju) 1 średnia cebula garść rodzynek mielony cynamon  olej Rzepakowy tłoczony na zimno np. Green Spoon olej rydzowy np...