• Informacje na temat:

    czy piecze się gotową masę makową

Artykuły na temat: czy piecze się gotową masę makową
  • Składniki na 10-12 porcji: po 1,5 szkl. mąki pszennej i krupczatki, 25 dag schłodzonego masła lub margaryny, 5 żółtek, 0,5 szkl. drobnego cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; nadzienie: 1 puszka (ok. 40 dag) masy makowej, 20 dag gotowej masy kajmakowej, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 białka, 2 łyżki mąki pszennej.

  • Masa: ●30 dag maku ●15 dag miodu ●10 dag cukru ●5 dag migdałów ●10 dag namoczonych rodzynek ●skórka otarta z pomarańczy ●2 wyszorowane jajka; do zaparzenia maku: szklanka wody i szklanka mleka; na ciasto: ●30 dag mąki pszennej ●10-12 dag cukru ●8 dag roztopionego masła ●2 jajka ●żółtko ●1/2 szklanki mleka w temperaturze ok. 35°C ●1,5 dag drożdży ●szczypta soli; do dekoracji: np. biały lukier...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Przygotowania do tego wyjątkowego okresu, także te kulinarne, zaczynają się zazwyczaj o wiele wcześniej. Warto wybierać jak najprostsze rozwiązania, aby cały nasz plan zrealizować w 100%. Bakalland podpowiada, jak poradzić sobie z pracochłonnymi potrawami, stosując bakaliowe sztuczki.

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Wszystko to, co znajdzie się na wigilijnym stole, nie zawsze musi być przyrządzane wedle utartej, nieco wysłużonej już receptury. Lekka, a może nawet pikantna nutka ekstrawagancji dodana do sprawdzonej tradycji może stworzyć naprawdę zgrany duet. Jak zatem sprawić, by świąteczna awangarda okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę? Tajemnica tkwi w zgrabnym połączeniu.

  • Wielkanocne delicje

    ...porcji: Na ciasto: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 25 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, lukier Na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń, 1/2 kostki masła Na masę makową: gotowa masa makowa (50 dag), 2-3 białka, łyżka cukru pudru, ewentualnie łyżka miodu 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć...

  • Malinowe pyszności

    ...cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, jedna szklanka cukru pudru, 8 łyżek konfitury malinowej Na masę makową: 60 dag maku, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru(...). Następnie dodaj 15 dag cukru, cukier z prawdziwą wanilią, oba rodzaje mąki, budyń oraz proszek do pieczenia. Wszystko powoli miksuj, aż uzyskasz gładką jednolitą masę. 2. Białka ubij ze szczyptą soli na...