• Informacje na temat:

    czym doprawić buraczki

Artykuły na temat: czym doprawić buraczki
  • ...1 Buraczki i marchewkę umyj, owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 40 min). Następnie ostudź i obierz ze skórki, po czym pokrój w kostkę. Odłóż 1-1,5 jajka do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Tak samo pokrój ogórki. Kukurydzę odsącz, a czosnek przeciśnij przez praskę. 2 Wszystkie składniki sałatki...

  • Kotleciki z soczewicą i buraczkami

    ...1. Buraczki zetrzyj na tarce, łodyżki poszatkuj razem z liśćmi. Zeszklij całość na rozgrzanej oliwie. 2. Po ostudzeniu wymieszaj z ugotowaną soczewicą, jajkiem i siemieniem lnianym. Dopraw solą oraz pieprzem, po czym uformuj okrągłe kotleciki. 3. Usmaż je na patelni lub upiecz w piekarniku.

  • Pozornie zwyczajne warzywo to esencja zdrowia. Zawiera witaminy C i B, oraz wiele mikroelementów. Znany od czasów starożytnych burak ćwikłowy obniża ciśnienie krwi i zapobiega anemii. Pomaga także w leczeniu zgagi i anginy.

  • Buraczki umyj, jeśli są większe, pokrój. Zawiń je w folię aluminiową i upiecz na blasze w piekarniku. Upieczone wyjmij z folii i obierz ze skórek. Pokrój. Cebulę obierz i drobno ją posiekaj. Lekko zeszklij na oliwie. Dodaj buraczki, tymianek, dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion. Gotuj ok. 10 minut. Następnie przestudź i zmiksuj, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę...

  • HUMMUS - Z DYNIĄ CZY BURAKIEM?

    Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.

  • Sałatka ryżowa - w godzinę

    ..., schłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Buraczki zetrzeć, połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w długie plastry i sparzyć we wrzątku. Schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciła koloru. Na talerzu układać buraczki, a na nich ryż. Sałatkę obwiązać plastrami cukinii, podawać. Czas przygotowania: 1 godzina. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 duże płaty śledziowe marynowane ● pół kwaśnego jabłka ● 2 twarde ogórki konserwowe ● 2 ziemniaki ● pół puszki groszku konserwowego ● 2 duże ugotowane buraczki ● pół białej cebuli ● 3 łyżki majonezu ● 2 łyżki gęstej śmietany 18% ● sól ● pieprz czarny mielony ● cukier do smaku.

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    Krajanka Buraczkowa WINIARY – znajdziemy w niej pokrojone buraczki, marchewkę i porcję aromatycznych przypraw , zatopionych w zalewie. Dzięki Krajance Buraczkowej WINARY w zaledwie 20 minut(...) w sezonie i pokrojonych w kawałki warzyw z ziołami i przyprawami – a to wszystko zanurzone w zalewie. Buraczki, marchewka czy ogórki w połączeniu z doskonale dobraną kompozycją ziół staną się...

  • Tradycyjny litewski • 2 pęczki botwinki lub 6 małych buraczków • 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu • 4 jajka na twardo • 4 plastry szynki lub gotowanego mięsa • 1 świeży ogórek • 1 dymka • 3 ząbki czosnku • 1 pęczek koperku • 6 łyżek majonezu (lub jogurtu naturalnego) • sól, pieprz. Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj je w posolonej wodzie...

  • Księga smaków: Kasza jaglana

    .... Cebulę posiekaj i zeszklij. Buraka pokrój w kostkę. Kaszę, buraczki i cebulę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rób gołąbki jak zwykle. Jak gotować kaszę jaglaną? Odmierz odpowiednią ilość kaszy i zalej...

Przepisy na temat: czym doprawić buraczki
  • Wiosenna sałatka z buraczkami

    Składniki: ●3 średniej wielkości buraki ●marchewka ●3 ugotowane na twardo jajka ●2 ogórki kiszone ●puszka kukurydzy ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki majonezu ●pęczek natki pietruszki ●pęczek szczypiorku ●sól, pieprz Przygotowanie: 1. Buraczki i marchewkę umyj, owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 40 min). Następnie ostudź i obierz ze skórki, po czym pokrój...

  • Tradycyjny chłodnik litewski

    Składniki dla 4 osób: 2 pęczki botwinki lub 6 małych buraczków 1 łyżka soku z cytryny lub odrobina octu 4 jajka na twardo 4 plastry szynki lub gotowanego mięsa 1 świeży ogórek 1 dymka 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 6 łyżek majonezu (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę...

  • Pieczarki na 10 sposobów

    ...te dobrze komponują się zwłaszcza z kurczakiem). Grzanki Kromki opieczonej pszennej bułeczki lub pieczywa tostowego z dodatkiem podsmażonych pieczarek - i oto mamy pyszne grzanki! Można doprawić je np. tymiankiem lub odrobiną posiekanej, przesmażonej cebuli. Zamiast jarzynki Podduszone na oleju lub maśle pieczarki z powodzeniem zastąpią np. buraczki czy szpinak, podawane jako dodatek do obiadu...

  • Sałatka ryżowa

    ..., schłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Buraczki zetrzeć, połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w długie plastry i sparzyć we wrzątku. Schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciła koloru. Na talerzu układać buraczki, a na nich ryż. Sałatkę obwiązać plastrami cukinii, podawać. Czas przygotowania 1 h. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...

  • Zimny barszczyk

    Składniki: - 0,5 kg młodych buraczków, - pęczek młodej włoszczyzny, - sól, pieprz, - 1 kostka rosołowa, - 1 litr jogurtu naturalnego, - sok z 1 cytryny, - kilka gałązek szczypiorku, Przygotowanie: Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wody i ugotować w rosole oczyszczone warzywa, zakwasić sokiem z cytryny i schłodzić. Zmiksować w malakserze, doprawić solą i pieprzem. Jogurt doprawić...

  • Sztufada wołowa korzenna

    ...mięso wyjąć,pokroić w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszać z chlebem, dusić kilka minut. Następnie przetrzeć, doprawić. Sosem polać mięso zapiec. Przełożyć na półmisek. Podać z ugotowanym makaronem...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku(...) z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...