• Informacje na temat:

    daje do barszczu ocet

Artykuły na temat: daje do barszczu ocet
  • Zdrowy ferment

    ...syntetycznej witaminy C, która daje kwaśny posmak i może świadczyć o nienaturalnym przyspieszeniu fermentacji. Najlepiej kupować te na wagę, z beczek, a nie z folii. Jeśli kapusta ma wiele kolorów, pewnie...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...nie oczekiwać. Czasem daję z siebie za dużo, jestem zbyt szczera i to obraca się przeciwko mnie. Ale nie potrafię inaczej. Dawanie daje mi ogromne szczęście. A my zaczęliśmy do czego innego przywiązywać wagę. Wydaje nam się, że wsiadając do dobrego samochodu, wchodząc do mieszkania kupionego na kredyt, piekąc w piekarniku, którego jeszcze nie spłaciliśmy, jesteśmy szczęśliwe. A to nic nie znaczące...

  • Puste miejsce przy stole

    ..., mąka i bakalie, nie zepsuje się. Teściowa podaje przepis na śledzie po warszawsku. Obtaczam w mące. Potem kładę na wrzący olej. Odsączam. Zalewam octem. Martwię się, że źle wyszły. Tak chciałam, żeby(...) z mamą przy stole, we trzy lepią uszka. I kłócą się. "Janka, zobacz, ile farszu dajesz, wszystko wypłynie!", "Ty lepiej na swoje patrz, Lilka, źle lepisz brzegi!", "Jedna lepsza od drugiej...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...i przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Jeszcze dzisiaj daje się opłatek wigilijny zwierzętom, co ma je chronić od chorób. Najmłodszą tradycją związaną z Bożym Narodzeniem jest choinka(...) barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego...". Era barszczu czerwonego zaczęła się dość wcześnie, skoro ćwikłowe buraki jadał już Władysław Jagiełło. Najpierw przygotowywano...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...i przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Jeszcze dzisiaj daje się opłatek wigilijny zwierzętom, co ma je chronić od chorób. Najmłodszą tradycją związaną z Bożym Narodzeniem jest choinka(...) naschbirai lisszcia barszczowego...". Era barszczu czerwonego zaczęła się dość wcześnie, skoro ćwikłowe buraki jadał już Władysław Jagiełło. Najpierw przygotowywano kwas buraczany, zwany również barszczem...

  • Wigilia? Samo zdrowie!

    Potrawy wigilijne zawierają wszystkie potrzebne organizmowi składniki. Karp Daje nam porcję białka. Wigilia bez niego nie może się obejść. I dobrze, bo jego mięso zawiera niewiele tłuszczu, łatwo przyswajalne białko, wit. z grupy B i minerały – fosfor, potas, cynk, żelazo. Jest lekko strawny, pod warunkiem, że zamiast smażyć go w grubej panierce, podamy go w postaci gotowanej, pieczonej...