• Informacje na temat:

    daktyle

Artykuły na temat: daktyle
  • Ekspert radzi: Daktyle

    ...miąższu. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku, Iranu, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierii i Maroka. Mąka i syrop Z daktyli produkuje się mąkę, której używam do słodkich wypieków. Z kolei(...), 2-3 łyżek soku cytrynowego i miąższu z laski wanilii. Daktyle przekładam do rondla, zalewam sokami, dodaję wanilię i gotuję 30-35 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec miksuję blenderem i przekładam...

  • ...1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190 st. Daktyle rozkrój na połówki (świeże owoce wcześniej opłucz i osusz). Usuń ewentualne pestki. 2. Ser pokrusz na małe kawałki. Orzechy pozbaw łupinek, przekrój na połówki. Możesz też użyć do dania łuskanych orzechów włoskich. 3. Rozkrojone daktyle faszeruj pokruszonym serem pleśniowym oraz połówkami orzechów włoskich. Składaj połówki razem. Daktyle ułóż...

  • ...ok. 5 min. Po tym czasie przełóż je na sitko, by ociekły z soku i ostygły. Daktyle i marcepan drobno posiekaj. Ciasto rozwiń, pokrój na 8 kwadratów. Posmaruj je z jednej strony roztrzepanym białkiem...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Daktyle - zdrowa słodycz

    Daktyle są nie tylko cenionym przysmakiem, są również idealnym dodatkiem do zdrowej diety. Choć zawierają dużą ilość cukru, badania opublikowane w Nutrition Journal wskazują, że daktyle mają niski indeks glikemiczny, a przy tym są bogatym źródłem witamin.

  • Faszerowane daktyle

    Połowę pistacji posiekać i odłożyć do dekoracji. Drugą połowę zemleć, dokładnie wymieszać z masą marcepanową i likierem. Napełnić powstałym farszem wszystkie daktyle. Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...) w nim pozostałe daktyle. Udekorować je paseczkami ze stopionej białej czekolady.

  • ...i ewentualnie dosól. Przełóż do brytfanki. Podlej marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz około 75 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dodaj daktyle pokrojone na duże kawałki...

  • Przygotowanie: Drożdże wkrusz do kubka, domieszaj trochę mleka, łyżeczkę cukru i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, wystudź. Daktyle posiekaj, zalej sokiem. Resztę mąki przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Dodaj pozostały cukier, oraz rdzeń wanilii. Wbij jajko. Wlej resztę mleka i zaczyn. Wyrób ciasto, stopniowo dolewając masło...

  • ..., ułóż pokrojone w paski daktyle, posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20 minut w tej samej temperaturze, aż masa się delikatnie zrumieni. Przepis przysłała Katarzyna Toczek- Gierula z Rzeszowa...

  • Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem trzcinowym. Dodaj margarynę i sok z cytryny, utrzyj. Dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wyrób. Daktyle, żurawinę i skórkę pomarańczową drobno pokrój. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę...

Zdjęcia na temat: daktyle
  • Tutti Frutti
  • Nagrody w konkursie "Pisanie ma Styl"
Wideo na temat: daktyle
  • Daktyle – naturalna słodycz

    Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dr Danuta Myłek, dietetyk i alergolog. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania takie jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki

  • Przepisy na sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek oraz ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków. - Starajmy się gotować z jak najlepszej jakości warzyw – powiedziała. - Dzieci powinny spożywać nowalijki, czyli wszystkie pierwsze warzywa, które się pojawiają. Jednak, jeśli nie znamy źródła mogą być bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z...

  • Krewetki w czosnku z chorizo z ciecierzycą. Smaki prosto z Hiszpanii

    Podróżniczka Agata Dybowska przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania prosto z Hiszpanii. Na stole pojawiły się: pieczone kulki mięsne z ricottą na sosie romesco, krewetki w czosnku z chorizo i ciecierzycą oraz babki migdałowe z figami, daktylami i brandy.

Przepisy na temat: daktyle
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Kulki z daktyli

    Składniki: 400g suszonych daktyli 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów 0,5 szklanki ziaren słonecznika Łyżka kakao Przygotowanie: Daktyle drobno pokrój. W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki. Z gotowej masy uformuj kulki. Kulki obtocz w kokosie. Gotowe!

  • Superprzekąska: śliwki i daktyle w boczku

    Składniki dla 4 - 6 osób: 20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku 10 śliwek suszonych 10 daktyli 20 wykałaczek 10 migdałów 10 orzeszków pistacjowych Sposób przygotowania: Pistacje obierz ze skorupek, migdały zalej gorącą wodą i również obierz. Migdały usmaż na maśle, przestudź. Śliwki i daktyle nadziewaj migdałami i pistacjami, a następnie zawijaj w plasterki...

  • Kompot z daktyli i jabłek z cynamonem

    Składniki: 4 jabłka suszone daktyle korzeń imbiru woda Sposób przygotowania: 1. 4 pokrojone i umyte jabłka wrzuć do garnka. 2. Dodaj dwie garści suszonych daktyli.3. Wrzuć pięciocentymetrowy kawałek obranego korzenia imbiru. 4. Wszystko zalej 4 l wody. 5. Gotuj na wolnym ogniu od 20 do 40 minut; im dłużej gotujesz kompot, tym będzie bardziej esencjonalny 6. Dodaj jedną wyciśniętą...

  • Daktyle faszerowane migdałami

    Składniki: 20 dag daktyli bez pestek 10 dag obranych migdałów pół tabliczki czekolady (deserowej, gorzkiej) kolorowe i czekoladowe posypki Przygotowanie: Do garnka wlej 4 łyżki wody, włóż czekoladę, rozpuść na małym ogniu, cały czas mieszając. Daktyle napełnij migdałami (w miejsce pestki). Zanurz w czekoladzie. Udekoruj posypkami, ew. nadziej na wykałaczki.

  • Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

    Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa.

  • Nadziewane daktyle z grilla

    Składniki na 20 sztuk: - 20 dużych daktyli, - 10 plasterków bekonu, - 150 g twarożku ziołowego Przygotowanie: Daktyle wypestkować. Plastry bekonu przeciąć wzdłuż. Daktyle wypełnić twarożkiem, owinąć paskami bekonu i nadziać na wykałaczkę. Na rozgrzanym grillu opiekać 4-5 minut, aż bekon się przyrumieni. Czas przygotowania: 10 minut Wartość energetyczna: 250 kJ/60 kcal. na sztukę Znasz...

  • Batoniki czekoladowo-kokosowe

    Batoniki z ziarnami zbóż można wszędzie zabrać ze sobą, by naładować się energią. Płatki owsiane i daktyle są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie.

  • Batony daktylowe a la snickers

    ..."Nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - tak o ekspresowych batonach daktylowych, dodatkowo oblanych czekoladą, mówi Dominika Wójciak. Autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka" batony robi nadziewając daktyle masłem orzechowym.

  • To, co łasuchy lubią najbardziej! Proste przepisy na deser

    ...rękoma, do momentu aż powstaną okruchy, które nie kleją się do dłoni. Jabłka i daktyle przekładamy do naczynia żaroodpornego/kokilek. Posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika...

Dyskusje na temat: daktyle
  • Re: Czym zastąpić słodkie przekąski?

    Nie chodzi o obiady tylko takie przekąski właśnie do sięgania przy komputerze. Też tak mam. U mnie świetnie się sprawdza suszona żurawina, daktyle, morele i ziarna słonecznika. Właściwie dzięki temu przestałam jeść słodycze.

  • Re: Ekspert radzi: Daktyle

    Bardzo lubiłem daktyle i kupowałem często. Aż trafiłem na świństwo, suche bez smaku kruszące się, wyglądały jakby kilka lat po terminie. Po spróbowaniu wyrzuciłem i od kilku lat już nikt na kupno tego szajsu mnie nie namówi. Jeśli handlowcom opłaca się takie oszustwo to gratuluję. Na mnie już nie zarobią

  • Re: Ciągle jestem głodna.

    tasiemiec tasiemiec ] Hahaha, na pewno xD nie mam tasiemca, ale noo...lubię dużo jeść. A jeśli bardzo lubię jeść słodycze? czym je najlepiej zastąpić? (nie mogę owoców pestkowych, mam uczulenie)? Moge je zastapic np, jogurtami, kefirami? Ale czym jeszcze? :) To znaczy jakich owoców pestkowych ?śliwki,jabłka itp?a możesz jeść np.rodzynki,morele,daktyle,figi?są jeszcze batoniki musli...choć

  • Re: Daktyle – naturalna słodycz

    Nie potrafię sie przekonać do daktyli, nie ma to jak śliwki nasze suszone!

  • afrodyzjaki

    fugu, pstrągi, rekin, sardynki),seler, sery (roquefort, sery kozie), suszone owoce (daktyle, figi, morele), szparagi; # przyprawy: chili, chrzan, cynamon, czosnek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir

  • Re: Daktyle - zdrowa słodycz

    Wpiszcie w wyszukiwarkę najlepsze daktyle, traficie do najlepszego sklepu z daktylami w Polsce :)

  • Re: Fitoterapia - czy naprawdę jest skuteczna?

    najwięcej warzyw, dużo suszonych owoców takich jak figi czy daktyle, codziennie kilka orzechów (każde prócz tych z dodatkami), dużo płatków owsianych bez dodawania cukru, otrębów, sporo pieczywa

  • Re: Ekspert radzi: Daktyle

    Wiatrak i produkuj prąd.

  • Re: Indeks glikemiczny a odchudzanie

    Biszkopt - 70 Bułki pszenne - 70 Chipsy - 70 Chleb ryżowy - 70 Cukier - 70 Daktyle suszone - 70 Kasza jęczmienna - 70 Kleik ryżowy - 70 Maca (z białej mąki) - 70 Makaron z białej mąki - 70 Mąka

  • Re: Ekspert radzi: Daktyle

    Napędzaj wiatrowe turbiny elektryczne- będzie z pożytkiem i w miarę ekologicznie.