• Informacje na temat:

    daktyle do ciast

Artykuły na temat: daktyle do ciast
  • Ekspert radzi: Daktyle

    ...do słoika. To doskonały dodatek do tostów, kanapek, naleśników, ciast. Rozklejanie Posklejane daktyle wkładam do foliowego woreczka i zanurzam na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu rozkleją się(...) miąższu. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku, Iranu, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierii i Maroka. Mąka i syrop Z daktyli produkuje się mąkę, której używam do słodkich wypieków. Z kolei...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka, 1 twarda gruszka, 5 dag daktyli, 10 dag masy marcepanowej, 1 jajko, 5 łyżek płatków migdałowych, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier puder do oprószenia bułek.

  • SKŁADNIKI: opakowanie kruchego ciasta • 2 jajka • 1/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki • 3/4 szklanki mleka • 1/4 łyżki waniliowej esencji • 12 daktyli • cukier puder do posypania.

  • Składnki na ciasto: 20 dag mąki pół kostki masła, 2,5 dag cukru, szczypta soli, łyżka wody, tłuszcz i bułka tarta do formy. Nadzienie: szklanka gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), 3 łyżki cukru, 2 jajka, pomarańcza, 12 dag daktyli, 2 łyżki płatków migdałów.

  • .... Daktyle posiekaj, zalej sokiem. Resztę mąki przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Dodaj pozostały cukier, oraz rdzeń wanilii. Wbij jajko. Wlej resztę mleka i zaczyn. Wyrób ciasto, stopniowo dolewając masło. Odstaw je na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek posyp daktylami. Uformuj struclę. Ułóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 40

  • Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem trzcinowym. Dodaj margarynę i sok z cytryny, utrzyj. Dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wyrób. Daktyle, żurawinę i skórkę pomarańczową drobno pokrój. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę...

  • Składniki na ciasto: 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 5 łyżek miodu, 3 łyżki oleju, 30 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i daktyli, pół szklanki całych daktyli, tłuszcz i mąka do formy, cukier puder. Krem: duży budyń waniliowy, niecałe 2 szklanki mleka, 15 dag cukru kryształu, 2 kostki masła, 6 łyżek roztłuczonych orzechów, 2 pomarańcze.

  • Przygotowanie: Wysmaruj masłem dwie małe keksówki. Do garnka włóż daktyle, cukier, masło i dolej szklankę wody. Podgrzej i chwilę gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Wymieszaj. Przełóż ciasto do keksówek. Przykryj wierzch folią aluminiową, żeby chleb nie wysechł...

  • Przygotowanie: Jajka, cukier puder i miód ubij w misce. Wlej olej i pół szklanki wody, wymieszaj. Mąkę i proszek do piernika przesiej na masę w misce i zagnieć ciasto. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto, wygładź jego powierzchnię i ułóż daktyle. Piecz w temperaturze 160° C przez około 45 minut. Zrób krem. Budyń rozmieszaj...

Przepisy na temat: daktyle do ciast
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Pyszne i aromatyczne ciasto.

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    Awokado, idealny dodatek do sałatek, ulubione w postaci guacamole, nadaje się również do zastosowania przy... robieniu ciast. Ze swoją gładkością i dobrym tłuszczem, ma fanów wśród wegan i zdobywa serca wśród smakoszy. To wystarczający powód, by spróbować zrobić zieloną, zdrową tartę...

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    ...i witaminy. Tradycyjne przepisy z odrobiną nowoczesności? Spróbuj koniecznie naszego wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii...

  • Toksyczny owoc?

    Rodzynki, figi, daktyle - suszone owoce są idealnym dodatkiem do wielu dań: ciast, deserów, ale i mięs.

  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu...

  • Zdrowa słodycz, czyli brownie z cieciorki

    Mnóstwo pomysłów na zdrowe desery i ciasta można znaleźć w książce Idy Kulawik "Słodka kuchnia roślinna". Autorka i blogerka podpowiada m.in. jak zrobić brownie z cieciorki, a tym samym, jak przemycić zdrowe strączki do diety tych, którzy za nimi nie przepadają.

  • 4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

    Czekoladowe ciasto, ale nie tylko. Drinki, sosy do mięs, a nawet makarony - sprawdź, co jeszcze można przygotować używając czekolady!

Dyskusje na temat: daktyle do ciast
  • Re: Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    Bakalie – suszone owoce południowe[1] (np. rodzynki, figi, daktyle), stosowane głównie w cukiernictwie. Stanowią dodatek do niektórych rodzajów ciast, m.in. keksów, mazurków czy pierników, oraz jako dekoracja wielu rodzajów ciastek[2]. Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Do bakalii zalicza się: migdały orzechy: głównie włoskie i laskowe rodzynki