• Informacje na temat:

    daktyle do ciast

Artykuły na temat: daktyle do ciast
  • Ekspert radzi: Daktyle

    ...do słoika. To doskonały dodatek do tostów, kanapek, naleśników, ciast. Rozklejanie Posklejane daktyle wkładam do foliowego woreczka i zanurzam na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu rozkleją się(...) miąższu. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku, Iranu, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierii i Maroka. Mąka i syrop Z daktyli produkuje się mąkę, której używam do słodkich wypieków. Z kolei...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka, 1 twarda gruszka, 5 dag daktyli, 10 dag masy marcepanowej, 1 jajko, 5 łyżek płatków migdałowych, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier puder do oprószenia bułek.

  • SKŁADNIKI: opakowanie kruchego ciasta • 2 jajka • 1/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki • 3/4 szklanki mleka • 1/4 łyżki waniliowej esencji • 12 daktyli • cukier puder do posypania.

  • Składnki na ciasto: 20 dag mąki pół kostki masła, 2,5 dag cukru, szczypta soli, łyżka wody, tłuszcz i bułka tarta do formy. Nadzienie: szklanka gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), 3 łyżki cukru, 2 jajka, pomarańcza, 12 dag daktyli, 2 łyżki płatków migdałów.

  • .... Daktyle posiekaj, zalej sokiem. Resztę mąki przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Dodaj pozostały cukier, oraz rdzeń wanilii. Wbij jajko. Wlej resztę mleka i zaczyn. Wyrób ciasto, stopniowo dolewając masło. Odstaw je na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek posyp daktylami. Uformuj struclę. Ułóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 40

  • Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem trzcinowym. Dodaj margarynę i sok z cytryny, utrzyj. Dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wyrób. Daktyle, żurawinę i skórkę pomarańczową drobno pokrój. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę...

  • Składniki na ciasto: 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 5 łyżek miodu, 3 łyżki oleju, 30 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i daktyli, pół szklanki całych daktyli, tłuszcz i mąka do formy, cukier puder. Krem: duży budyń waniliowy, niecałe 2 szklanki mleka, 15 dag cukru kryształu, 2 kostki masła, 6 łyżek roztłuczonych orzechów, 2 pomarańcze.

  • Przygotowanie: Wysmaruj masłem dwie małe keksówki. Do garnka włóż daktyle, cukier, masło i dolej szklankę wody. Podgrzej i chwilę gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj syrop z daktylami, orzechy i roztrzepane jajko. Wymieszaj. Przełóż ciasto do keksówek. Przykryj wierzch folią aluminiową, żeby chleb nie wysechł...

  • Przygotowanie: Jajka, cukier puder i miód ubij w misce. Wlej olej i pół szklanki wody, wymieszaj. Mąkę i proszek do piernika przesiej na masę w misce i zagnieć ciasto. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto, wygładź jego powierzchnię i ułóż daktyle. Piecz w temperaturze 160° C przez około 45 minut. Zrób krem. Budyń rozmieszaj...

Przepisy na temat: daktyle do ciast
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    ...wystudź. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć ksylitolem wymieszanym z wanilią. Keks daktylowy Sposób przygotowania 1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Kiedy(...) przebierz i namocz w herbacie.  2. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Do malaksera włóż ser, wystudzoną kaszę jaglaną oraz banany. Dodaj jogurt. Wsyp kaszę mannę. Wlej zapach waniliowy do ciasta...

  • Ciasta z orzechami i makiem

    Strucla drezdeńska Sposób przygotowania 1. Morele, figi i daktyle pokrój w paseczki. Suszone owoce polej likierem. Odstaw na 20 minut, by przeszły aromatem alkoholu. Marcepan pokrój w kostkę. Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone...

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Daktyle są bardzo chętnie wykorzystywane jako naturalny słodzik w przepisach wegetariańskich i wegańskich. Są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku(...). Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Migdały bez skórki blendujemy (można też po prostu kupić mielone migdały). W misce mieszamy mąkę migdałową, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Daktyle bez pestek...

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Pyszne i aromatyczne ciasto.

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    Awokado, idealny dodatek do sałatek, ulubione w postaci guacamole, nadaje się również do zastosowania przy... robieniu ciast. Ze swoją gładkością i dobrym tłuszczem, ma fanów wśród wegan i zdobywa serca wśród smakoszy. To wystarczający powód, by spróbować zrobić zieloną, zdrową tartę...

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    ...i witaminy. Tradycyjne przepisy z odrobiną nowoczesności? Spróbuj koniecznie naszego wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii...

  • Toksyczny owoc?

    Rodzynki, figi, daktyle - suszone owoce są idealnym dodatkiem do wielu dań: ciast, deserów, ale i mięs.

  • Orzechowe fantazje

    Laskowe czy włoskie? A może pekan? Wybór jest trudny, bo wszystkie wzbogacają smak ciasta, a przy tym są niezwykle zdrowe. Zapraszamy więc na orzechową ucztę!

Dyskusje na temat: daktyle do ciast
  • Re: Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    Bakalie – suszone owoce południowe[1] (np. rodzynki, figi, daktyle), stosowane głównie w cukiernictwie. Stanowią dodatek do niektórych rodzajów ciast, m.in. keksów, mazurków czy pierników, oraz jako dekoracja wielu rodzajów ciastek[2]. Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Do bakalii zalicza się: migdały orzechy: głównie włoskie i laskowe rodzynki