• Informacje na temat:

    daktyle kandyzowane

Artykuły na temat: daktyle kandyzowane
  • Składniki: 50 dag pszenicy, 20 dag miodu, szklanka maku, po 10 dag posiekanych orzechów włoskich i orzechów laskowych, 15 dag rodzynek, 5 dag fig, 5 dag suszonych moreli, 10 dag daktyli, kandyzowane wisienki koktajlowe, sok z cytryny.

  • Przygotowanie: Do dużej misy wsyp pokrojone kandyzowane czereśnie, suszone śliwki i daktyle. Owoce zalej likierem tak, aby były przykryte i odstaw na pół godziny, żeby dobrze nasiąkły. Czekając, kilka razy je wymieszaj. Pokrojone orzechy dodaj do suszonych owoców. Jedną czwartą mieszanki odłóż. Do reszty dosyp mąkę krupczatkę z cukrem. Pod koniec wmieszaj ubite jajka i wszystko połącz. Formę...

  • Składniki na 12 porcji: 1 kostka masła, 5 jajek, 1 szkl. cukru pudru, 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, rdzeń z 1/2 laski wanilii, 2 łyżki likieru waniliowego, 30 dag bakalii (rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, kandyzowane skórki cytrusów), masło i kasza manna do foremki, lukier i kandyzowane owoce do dekoracji.

  • Składniki: ok. 2,5 szkl. mąki ●10 dag masła ●12 jajek ●1,5 szkl. cukru ●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ●szczypta soli ●10 dag orzechów włoskich ●5 dag śliwek suszonych ●25 dag rodzynek ●inne bakalie (np. kandyzowane owoce oraz figi, daktyle, orzechy laskowe itp.).

  • Składniki na 12 porcji: 13 dag masła, 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru waniliowego, 2 żółtka, 250 ml mleka, 5 dag drożdży, 12 bardzo małych jabłek (po ok. 8 dag), 250 ml białego wina, 100 ml soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 10 dag kandyzowanych suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, pokrojonych śliwek, daktyli, moreli), 10 dag masy marcepanowej, 5 dag płatków migdałowych, 5 dag kandyzowanych skórek cytrusów, tłuszcz...

  • ...●ok. 2,5 szkl. mąki ●100 g masła ●12 jajek ●1,5 szkl. cukru ●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ●szczypta soli ●100 g orzechów włoskich ●50 g śliwek suszonych ●250 g rodzynek plus inne bakalie (np. kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle)

  • Składniki: 2 szklanki rodzynek, szklanka suszonych daktyli, 1/2 szklanki kandyzowanych wiśni, 3/4 szklanki żurawin, szklanka brandy, 250 g masła, 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru, 5 jajek, łyżka gęstego dżemu, łyżeczka esencji waniliowej, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki migdałów bez skórki.

  • ...1. Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone lub kandyzowane owoce (śliwki kalifornijskie, morele, gruszki, papaję, figi, daktyle lub inne) pokrój na małe kawałki, włóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy oraz 3 łyżkami whiskey. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 2. Zmiksuj na puszystą masę masło (wyjmij je wcześniej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło) oraz...

  • Składniki: 1 kg chudego twarogu, 20 dag masła, po 3 łyżki migdałów i rodzynek, 5 żółtek, po 5 dag daktyli i fig, 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, łyżka cukru wanilinowego, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, szklanka śmietany...

  • Składniki na 20 porcji: po 5 dag miękkich bakalii: rodzynek, suszonych fig, daktyli oraz moreli, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 szkl. mąki pszennej, 15 dag masła, 2/3 szkl. cukru, 35 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, mąka do stolnicy, cukier puder do oprószenia strucli.

Przepisy na temat: daktyle kandyzowane
  • Orzechowe fantazje

    ....  2. W rondelku połącz cukier z wodą, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj daktyle, Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, aby owoce zmiękły.  3. Dodaj do podgrzanych daktyli sól i sodę. Przełóż do miski(...) kandyzowane wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż je na półkę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Piecz 4-5 minut, aż orzechy się zezłocą, a likier skarmelizuje.  3. Na krem ubij wszystkie...

  • Zdrowy chlebek bananowy

    .... Zmiksuj, by składniki dobrze się po- łączyły. Na koniec wmieszaj daktyle,orzechy i skórkę pomarańczową (możesz ją zastąpić kandyzowanym imbirem). Ciasto przełóż do foremki. Dla ozdoby możesz na wierzchu...

  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    .... Owoce niesiarkowane maja ciemną barwę, nie są naoliwione ani dosładzane, zawierają więcej wartości odżywczych" - zauważa. Jakie bakalie poleca dietetyk? "Daktyle - zawierające sporo błonnika, magnezu(...) - śliwki, figi, mak czy daktyle - pomogą rozprawić się ze świątecznym przejedzeniem" - podsumowuje Makarowska. Dietetyk radzi nie żałować sobie też kompotu z suszu. "Mądrość naszych babć jest nieoceniona...

  • Śniadaniowe rewolucje

    ..., 1/2 łyżeczki azaharu (esencja z kwiatu pomarańczy - znajdziesz ją w dobrych delikatesach) Przygotuj mieszankę musli z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać kandyzowane owoce (np. papaję, marakuję, kiwi, ananasa), suszone jabłko, daktyle, śliwki, pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu, siemienia lnianego, orzechy (pistacjowe, laskowe, włoskie). Przyrządź lassi: obierz mango, oddziel miąższ od pestki...

  • Pascha wielkanocna

    Składniki na 12 porcji: - 1 kg chudego twarogu, - 20 dag masła, - 5 żółtek, - po 3 łyżki migdałów i rodzynek, - po 5 dag daktyli i fig, - 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, - łyżka cukru waniliowego, - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, - szklanka śmietany, - owoce do dekoracji. Przygotowanie: 1. Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...