• Informacje na temat:

    daktyle salatki

Artykuły na temat: daktyle salatki
  • ...•Składniki na 6 porcji •Przygotowanie: 20 min •Porcja: 380 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gotuj 10–12 minut bez przykrycia, aby fasolka nie straciła intensywnie zielonego koloru. Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Groszek oraz ananasy osącz z zalewy. Plasterki ananasów potnij na cząstki. Daktyle...

  • Słodziki, tłuszcze i przekąski, czyli dietetyczne dylematy

    Słodzikom lepiej powiedzieć "nie", do smażenia używać oleju rzepakowego, do sałatek oliwy z oliwek, a przekąski ograniczyć do minimum - eksperci rozprawiają się z dietetycznymi dylematami.

  • ..., obranych migdałów, garść namoczonych daktyli, 2 łyżki kakao, łyżeczka oleju kokosowego, szczypta soli, do obtoczenia to, co lubisz: wiórki kokosowe, sezam, mak, ziarna słonecznika. Daktyle i migdały...

  • Coś na drogę

    ...kakao, łyżeczka oleju kokosowego, szczypta soli, do obtoczenia to, co lubisz: wiórki kokosowe, sezam, mak, ziarna słonecznika. Daktyle i migdały zmiksuj na gładką masę, dodaj kakao, kaszę jaglaną...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ...sałatek, kanapek, pieczonych warzyw i zup.  Daktyle   Są bogate w salicylany - związki aspirynopodobne - (niszczą bakterie i mają właściwości przeciwzapalne), witaminę B3 oraz potas regulujący ciśnienie krwi.  Pyszne domowe czekoladki (przypominające śliwkę w czekoladzie) łatwo przygotujemy, zanurzając daktyle pojedynczo w rozpuszczonej w kąpieli wodnej 70 proc. czekoladzie.  Pokrojone...

  • 6 bakaliowych sposobów na długowieczność

    ...? Wystarczy pokroić 2-3 sztuki i dołożyć je do naszego śniadania przygotowanego na bazie pełnych zbóż i ziaren z dodatkiem jogurtu lub mleka. Sposób nr 4 - daktyle są fit! Daktyle to owoce daktylowca, jednego z najstarszych drzew jakie są uprawiane. Już w czasach starożytnych były smakołykiem arabskich książąt i swoją silną pozycję utrzymały do dziś. Suszone daktyle są wspaniałą przekąską. Mają...

  • Chudnij z Adele

    ..., daktyle, jabłko, sos jogurtowy 2. kanapka z łososiem, rukolą, kaparami 3. makaron gryczany z owocami Te produkty wprowadź na stałe do swego menu Warzywa i owoce: jarmuż, seler naciowy, rukola, cykoria, czerwona cebula. Z warzyw strączkowych: soja i produkty sojowe. Z owoców: borówki amerykańskie, truskawki, cytryny, pomarańcze, jabłka, pomelo, daktyle - szczególnie odmiany Medjoul...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    Zamień białe pieczywo na razowe. Pij więcej wody i ziołowych naparów. Codziennie jedz warzywa i owoce. Pamiętaj również o regularnych ćwiczeniach, ponieważ ruch pobudza jelita do pracy.

  • Dieta, z której energię czerpią nawet ultramaratończycy

    Obojętnie jaka, jeżeli jest monotonna, jest niezdrowa - tak o diecie mówi Ina Rybarczyk. Propagatorka diety roślinnej przekonuje, że ta może być różnorodna. Jej zdaniem rośliny dodają energii. "Chociażby najlepszy ultramaratończyk jest weganinem" - podaje.

  • Grajmy latem w zielone

    "Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

Wideo na temat: daktyle salatki
  • Daktyle – naturalna słodycz

    Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" dr Danuta Myłek, dietetyk i alergolog. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania takie jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki

  • Przepisy na sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek oraz ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków. - Starajmy się gotować z jak najlepszej jakości warzyw – powiedziała. - Dzieci powinny spożywać nowalijki, czyli wszystkie pierwsze warzywa, które się pojawiają. Jednak, jeśli nie znamy źródła mogą być bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z...

  • Daria Ładocha: Gdy nie znamy źródła warzywa mogą być zanieczyszczone i powodować więcej złego niż dobrego

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków. - Starajmy się gotować z jak najlepszej jakości warzyw – powiedziała. - Dzieci powinny spożywać nowalijki, czyli wszystkie pierwsze warzywa, które się pojawiają. Jednak, jeśli nie znamy źródła mogą być bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z...

Przepisy na temat: daktyle salatki
  • Sałatka z jabłkiem i pomarańczami

    ...i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi...

  • Pożywna sałatka wiosenna z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem

    Sposób przygotowania Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki - oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka...

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    ...ciasto na spód tarty: 140 g suszonych daktyli, 70 g migdałów, 2 łyżki oleju kokosowego. Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Drobno mielimy migdały i daktyle w blenderze (daktyle dobrze przed...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ..., czyli chałwy. Chcąc przyrządzić oryginalną, irańską chałwę należy drobno zmielić podprażony wcześniej sezam, wymieszać go z miodem, dodać opcjonalnie pokruszone orzechy, rodzynki, daktyle lub skórkę...

  • Śniadaniowe rewolucje

    ..., ananasa), suszone jabłko, daktyle, śliwki, pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu, siemienia lnianego, orzechy (pistacjowe, laskowe, włoskie). Przyrządź lassi: obierz mango, oddziel miąższ od pestki...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...