• Informacje na temat:

    daktyle w cieście

Artykuły na temat: daktyle w cieście
  • Składniki na 12 porcji: 13 dag masła, 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru waniliowego, 2 żółtka, 250 ml mleka, 5 dag drożdży, 12 bardzo małych jabłek (po ok. 8 dag), 250 ml białego wina, 100 ml soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 10 dag kandyzowanych suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, pokrojonych śliwek, daktyli, moreli), 10 dag masy marcepanowej, 5 dag płatków migdałowych, 5 dag kandyzowanych skórek cytrusów, tłuszcz...

  • Składniki: 1/2 szklanki boczku pokrojonego w kostkę : ok. 725 g wołowiny z rosołu, 1/2 łyżki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki octu z czerwonego wina, 1/3 szklanki rodzynków, po 1/3 szklanki suszonych śliwek i daktyli, szklanka rosołu wołowego, 2-3 łyżki mąki, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko.

  • Ciasto: mąki przesiej, dodaj pozostałe składniki, energicznie zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij z ciasta kształt jajka. Z reszty ciasta uformuj rant i wzorki na cieście. Piecz 30 min w 180°C. Ostudź. Masa: pół litra soku wlej do garnka. Dodaj daktyle, pod- grzewaj 5-7 minut (w tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć...

  • Składniki: ok. 2,5 szklanki mąki ●10 dag masła ●12 jajek ●1,5 szklanki cukru ●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ●szczypta soli ●10 dag orzechów włoskich ●5 dag śliwek suszonych ●25 dag rodzynek, ewentualnie inne bakalie (np. kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle, orzechy laskowe itp.).

  • Mazurek kajmakowy

    ...zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • ...zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • ...minut. Cena porcji: ok. 1,5 zł. Kalorie: porcja ok. 290 kcal. Nie przepadasz za marcepanem? Na cieście możesz zrobić dekorację z np. kandyzowanych owoców, pociętej figi czy daktyla.

  • Wesele bez mięsa?

    ...camembert, tarty na kruchym cieście oraz ratatouille. Zimna płyta może opierać się na hiszpańskich tapas, francuskich serach i izraelskich przekąskach, a miłośników azjatyckich przysmaków na pewno...

  • Migdałowa nuta

    ..., daktyle posiekane w paski, cynamon oraz pokrojoną w kostkę masę marcepanową i wymieszaj. 3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na cieście rozsmaruj bakalie z marcepanem. Brzegi ciasta posmaruj białkiem(...) ilości ciepłej wody żelatynę oraz aromat. Krem wyłóż na makowy spód i przykryj pozostałą masą makową. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 3. Masę kajmakową podgrzej, przestudź i rozsmaruj na cieście...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., masło i mleko podgrzej w dużym garnku, aż się rozpuszczą. Nie mogą się zagotować! Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej (inaczej w cieście będą grudki...

Przepisy na temat: daktyle w cieście
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Kolorowe tartaletki

    Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką Składniki: 2 czerwone cebule 400 g pomidorów 10 czarnych oliwek kilka gałązek oregano 1/2 opakowania ciasta filo 2 łyżki oleju 400 g mielonej wieprzowiny sól, pieprz łyżka słodkiej papryki łyżeczka chilli 2 jajka 200 g jogurtu greckiego kilka listków bazylii garść orzechów (mogą być dowolne) Przygotowanie...