• Informacje na temat:

    dani z dziczyzny

Artykuły na temat: dani z dziczyzny
  • ...tradycyjnymi daniami, serwujące potrawy dość ciężkie, mało finezyjne, choć owszem, zdarza się, że niezwykle smaczne. Może dzieje się tak dlatego, że ostatnia fala emigracji polonijnej to lata osiemdziesiąte(...), z czego powinniśmy być naprawdę dumni.  Jeszcze kilka lat temu w modzie było japońskie sushi, meksykańskie burrito i włoska pasta. Dziś coraz częściej i coraz chętniej Polacy stawiają na rodzime dania...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    .... Region też słynie ze znakomitej dziczyzny. Ale mieszkańcy Walencji, uważają, że nie tylko warzywa, mięso i owoce morza mają najlepsze. Podobno nawet woda jest tu unikalna i paella przygotowana na...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...kulinarnych. Zapach świąt jest niezmienny od lat. Żaden inny dzień nie pachnie tak jak polska Wigilia i święta... pieczonym pasztetem z dziczyzny, karpiem po żydowsku, kapustą z grzybami... Pachną(...). Tajemnica mojego barszczu kryje się w ilości buraków - musi być ich cały gar. Wtedy jest pyszny, esencjonalny, prawdziwy. Nie może też zabraknąć kapusty z grzybami. Była popisowym daniem mojej mamy...

  • Bogactwo korzennych przypraw

    ...​Trudno dziś wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez anyżu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Ich mocny aromat i korzenno-słodki smak wzbogaca świąteczne dania. Ale te aromatyczne przyprawy mają także dobroczynny wpływ na zdrowie.

  • Pasztety i terriny

    Książka kucharska z dziesiątkami przepisów na delikatne farsze, eleganckie pasztety z mięs, ryb, drobiu i dziczyzny oraz na wykwintne potrawy z warzywami, serem i owocami.

  • Z "Hubertówką na trójniaku" do Europy

    ..."Hubertówka na trójniaku" - zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego autorstwa Marty Polińskiej z Wrocławia zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie "Polskie danie dla Europy" i zyskała miano Ambasadora Polskiej Kuchni.

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ...? Schabowy raz? Może pięć razy? Wesele najczęściej zaczyna się od obiadu: lekkiej przystawki zaostrzającej apetyt (nie zawsze), zupy, drugiego dania oraz deseru. Potrawy mogą być serwowane - wtedy(...) musiała jeść ociekającego tłuszczem kotleta, a wujek-tradycjonalista nie spojrzy z pogardą na grillowaną pierś kurczaka. Później serwuje się dania ciepłe (optymalnie trzy lub cztery, aby jedzenia nie...

  • Pasztet idealny

    Dobrze przyrządzony stanowi bardzo wykwintne danie, które możesz serwować nie tylko na święta.

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...dania. Marynate robimy podobna jak do grzybkow... nie podam wam proporcji bo robie " na smak " ale nie moze byc za mocna... ocet jaki badz + woda tak plus minus 1: 6 ale jak za mocna dolac wody(...) sie za to danie to po wyjeciu miesa z marynaty , bron Boze jej nie wylewamy. Mieso obsmazamy solidnie z kazdej strony i po wlozeniu do brytfanki podlewamy marynata dodajac tluszcz z obsmazania...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...z kapłona z sosem porto i ziemniaczano-dyniowymi kuleczkami oraz warzywami oraz lekko zmrożony miodowy parfait z sosami owocowymi. Wszystkie dania serwowane są w przerwach koncertu, podczas którego można(...), www.festungsrestaurant.at), gdzie nie tylko można skosztować doskonałej zupy z dyni i dań z dziczyzny, ale też podziwiać wspaniały widok rozciągający się na miasto. Tradycyjne potrawy są też serwowane...

Przepisy na temat: dani z dziczyzny
  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    ...po 4 - 5 minut z każdej strony. Gorące szaszłyki układamy na półmisku i polewamy żubrówką, ewentualnie podpalamy. Jeśli mają stanowić danie główne - serwujemy z ryżem. Jabłka albo gruszki możemy podać...

  • Gulasz z jelenia

    Wykwintne dania z dziczyzny.

  • Klasyczny comber sarni

    Wyborne dania z dziczyzny.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...z kapłona z sosem porto i ziemniaczano-dyniowymi kuleczkami oraz warzywami oraz lekko zmrożony miodowy parfait z sosami owocowymi. Wszystkie dania serwowane są w przerwach koncertu, podczas którego można(...), www.festungsrestaurant.at), gdzie nie tylko można skosztować doskonałej zupy z dyni i dań z dziczyzny, ale też podziwiać wspaniały widok rozciągający się na miasto. Tradycyjne potrawy są też serwowane...

  • Ale klops! - czyli, co jedzą Skandynawowie

    Mieszkańcy krajów skandynawskich zajadają się mięsnymi kulkami - klopsikami. W Danii nazywa się je frikadeller, w Finlandii lihapullat, w Norwegii kjottboller, na Islandii kjoetbollur, a w Szwecji koettbullar.

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ..., co mięsa, stoły wręcz uginały się od mięs, ryb, dziczyzny, produktów zbieranych w lasach. To, co jeszcze odróżniało kuchnię staropolską, to jakość produktu - podkreśla Jacek Szklarek, Prezes Slow(...) kuchnię polska - tradycji poszczególnych regionów. Oczywiście trudno jest kopiować całe dania, ale na pewno posługujemy się poszczególnymi elementami, bawimy się nimi, układamy jak mozaikę...

  • Pasztety

    Dziś na ogół pasztety są mniej wymyślne, ale samych przepisów jest bez liku. Choć niektórzy historycy jedzenia skłonni są pierwszych pasztetów upatrywać w mięsnych, zapiekanych daniach starożytnego(...) pasztetów nie jest rodzaj składników użytych do ich wyrobu, tylko końcowa forma ich obróbki, czyli zapiekanie. Dlatego pasztetem można nazwać każde danie przyrządzone z jednolitej masy, przygotowanej...

  • Bo życie musi mieć smak

    .... Przyprawia się nim różnego rodzaju zupy i sosy oraz wszelkie tłuste dania, które dzięki tej przyprawie stają się łatwiejsze do strawienia. Można łączyć go z innymi przyprawami, np. szałwią(...) przypominający pieprz i piękny korzenny zapach. Dodaje się go do mięs, sałatek, sosów, zup, ziemniaków i dziczyzny. Doskonale pasuje do roślin strączkowych, ryb, grzybów, a także wielu marynat. Jest...

  • Szwajcarskie smaki

    Solidne, proste dania pozwalały ludziom z gór przetrwać w trudnych warunkach panujących tutaj przez większą część roku. Ale w kraju tak zróżnicowanym kulturowo również kuchnia ulega niemieckim(...)... zaśpiewać. W restauracji porcja fondue dla jednej osoby to wydatek ok. 20-24 CHF. Więcej o fondue. Ser z ogniska? Kolejnym klasycznym, zimowym daniem jest wywodzące się z Wallis raclette...