• Informacje na temat:

    dania bez glutenu

Artykuły na temat: dania bez glutenu
  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru(...)Jak to możliwe, że zboża od zawsze uznawane za podstawę posiłków, nagle zaczynają nam szkodzić? Okazuje się, że te, które dziś jemy, zawierają dużo więcej glutenu (to rodzaj białka) niż ich...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać – dodaje.  Co się stanie, gdy mimo wszystko spożyjemy gluten, jeśli nie(...), inaczej mówiąc inicjują stan zapalny. Inaczej jest w przypadku zdrowego człowieka, którego organizm radzi sobie nawet z dużymi cząstkami peptydów, dlatego eliminacja glutenu z diety jest bezcelowa...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...słodu jęczmiennego bywa składnikiem płatków kukurydzianych i słodyczy. Może też być obecny w niektórych lekach czy suplementach diety. - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ. - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... - Zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Trawimy go bez problemu  - mówi Anna Wojtasik z IŻŻ.  - Natomiast osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać  - dodaje. Dodatkowo ekspertka zwraca uwagę,  że rezygnacja  z glutenu w przypadku osób zdrowych wiąże się często  z wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli...

  • Co z tym glutenem?

    Nie jedzą go Gwyneth Paltrow, Kayah, Grażyna Szapołowska. Kolejna moda czy też taka dieta naprawdę dobrze wpływa na zdrowie i na urodę? Specjaliści przekonują, by nie stosować jej bez potrzeby. Dlatego zanim i ty odstawisz gluten, sprawdź, czy to właśnie on jest winien twoim problemom. Może chodzi jedynie o nadmiar dań mącznych w menu?

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...badania je potwierdzą, nie znaczy, że jesteśmy na przegranej pozycji. Musi wystąpić bodziec, który sprawi, że organizm zwróci się przeciw sobie. U niemowlęcia może to być zbyt duża ilość glutenu(...) zjeść coś z glutenem, np. jedną kromkę chleba. Potem znowu jemy bez glutenu i... czekamy na efekt – radzi Zuzanna Antecka. – Jeżeli po kilku dniach objawy choroby nie wystąpią, możemy zrobić jeszcze...

  • Bez glutenu też może być pysznie

    Celiakia to nie wyrok. Grażyna Bober-Bruijn autorka książki "Pysznie bez glutenu" przekonuje, że taka dieta może być smaczna. Autorka dzieli się historią swojej choroby oraz zapewnia, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla wszystkich.

  • Pysznie, zdrowo, domowo i bez glutenu

    Moda na "bez glutenu" trafiła do Polski niedawno, od razu wywołując spore zamieszanie. Smakoszom wiernym tradycyjnej kuchni trudno sobie wyobrazić tę rewolucję, a wielu nie wie, czym tak naprawdę jest dieta bezglutenowa. A może być smaczna, prosta i zdrowa.

  • Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

    ...w jelicie cienkim. Osoby chore na celiakię muszą przez całe życie stosować dietę bezglutenową, aby uniknąć jej przykrych konsekwencji (biegunki, chudnięcie, wzdęcia, niedokrwistość, bóle głowy i stawów). I choć problem ten dotyczy tylko niewielkiego odsetka populacji (około 1 proc.) to dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna na całym świecie, w tym także i w Polsce. Naukowcy ostrzegają...

Wideo na temat: dania bez glutenu
  • Czy święta bez glutenu są możliwe?

    Grażyna Bober-Bruijn przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.

  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)

Przepisy na temat: dania bez glutenu
  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...mogą jeść osoby nietolerujące glutenu, bo zamiast pszennej mąki daje się starte migdały. Taka pizza jest też bardziej dietetyczna. - Tak naprawdę pizza powinna zmieniać się tak, jak zmienia się(...) naprawdę bardzo fajne danie. Mało tego, może dzieci będą chciały ją zjeść, bo choć zazwyczaj karpia nie lubią, to pizzę już tak - przekonuje PAP Life kucharz. Jak wynika z badania "Kto zamawia jedzenie...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa...

  • Frytki wojenne i stamppot

    ..."Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu". Autorka książek kulinarnych, Grażyna Bober-Bruijn, na stałe mieszka w Holandii, dlatego też kuchnia holenderska jest jej równie bliska, co kuchnia polska(...) troszkę cebulki i oczywiście majonez. Frytki te nazywa się frytkami wojennymi, a to za sprawą różnorodnych z pozoru kolidujących ze sobą smaków. No i forma podania również wygląda jak pole walki. Ale...

  • 5 deserów, które... wspomagają odchudzanie

    ...w misce wszystkie składniki (bez chia i żurawiny). Wysyp na dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia. Podpiecz 20 min w temp. 180 st. C., często mieszając. Do mieszanki dodaj chia i żurawinę(...). 5. Jaglane babeczki Kasza jaglana jest doskonałym produktem w diecie odchudzającej. Zawiera węglowodany złożone, które niwelują uczucie głodu na długo. Nie zawiera glutenu (uzyskiwana z ziana prosa...

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    ..., z racji trunku serwowanego z potrawami. "Anka w garnkach" natomiast jest blogiem, na którym możemy znaleźć wiele przepisów na dania, ciasta i desery, które amatorscy kucharze mogą bez trudu wykonać(...)" znajdziemy przepisy tylko na dania wegetariańskie, ale za to z dobranym do nich zawsze odpowiednim rodzajem piwa. Autorka, która jest koneserką tego napoju chce nam pokazać jak sama mówi, "że piwo jest...

Dyskusje na temat: dania bez glutenu
  • Re: przełom w odchudzaniu? Nowy suplement naprawdę  skuteczny?

    Chciałam schudnąć zdrowo , bez jojo i szukałam alternatywnych metod. Poczytałam o yerbie na jakims forum i zgłębiłam temat. Ja podchodzę z rezerwa do wszystkich diet i odchudzających środków bo(...) takim jedzeniu jest power do działania. Jedzenie do diety:rosołki na udku i warzywach, soczewica, ryby, drób, ryż basmati, dania z jajek, fasola, zielone warzywa, serki wiejskie, pieczywo też jadłam

  • Re: Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Jem dania bezglutenowe i nie jest to absolutnie kwestia mody. Bardzo mnie cieszy, że jest wiele lokali, które respektują odmienne podejście do odżywiania. Ostatnio byłam na przykład w Akademii na Różanej w Warszawie, gdzie na moje życzenie zostało przygotowane dla mnie danie bezglutenowe. Nie było z tym absolutnie żadnego problemu, a danie było przepyszne. Brawo!

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    KAROLU OKRASO !!! ............ JEŻELI JESZCZE RAZ ZOBACZĘ JAK PASKUDZISZ SWOJE DANIA W PROGRAMIE W KTÓRYM ŁAMIESZ PRZEPISY (PRZY POMOCY KOLENDRY PASKUDZISZ) ......... TO ZACZAJĘ SIĘ NA CIEBIE GDZIEŚ PO DRODZE I TWOJEJ ŻÓŁTEJ SYRENCE TAK MASKĘ SKLEPIĘ, ŻE JEJ KOCHANY W ŻYCIU NIE POZNASZ ............ STRZEŻ SIĘ.

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.”- co potwierdzają współczesne badania. W niemieckiej klinice, nazywanej Uzdrowiskiem Hildegardy orkisz jest od(...). Na których można poznać oryginalne przepisy na dania orkiszowe z wykorzystaniem np.: bertramu i galgantu i wiele innych. Agata O.

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.”- co potwierdzają współczesne badania. W niemieckiej klinice, nazywanej Uzdrowiskiem Hildegardy orkisz jest od(...). Na których można poznać oryginalne przepisy na dania orkiszowe z wykorzystaniem np.: bertramu i galgantu i wiele innych. Agata Opiela egagapl

  • Re: Co z tym glutenem?

    piekłam, mniam. Ale wystarczy, że zjem 2 kanapki i tak mi źle, że mi się odechciewa na wiele tygodni... I ta "moda" na dietę bezglutenową wynika właśnie z tego, że coraz więcej osób odkrywa, że bez glutenu jest im lepiej. Nikt by się chyba nie katował bez powodu... Ja nie jem pieczywa bezglutenowego czy ciastek, po prostu wybieram te produkty, które glutenu nie mają - owoce, warzywa, kasze (jaglana

  • Re: Makaron z włoskim sosem amatriciana

    makaron zawiera glutenową gumę, która z kwaśnymi pomidorami wchłania się znacznie lepiej niż bez. Nie wolno jeść makaronów bez dodatku miękkiego sera lub śmietany blokującej wchłanianie glutenowej gumy powodującej cukrzycę i nadciśnienie! makaron/pieczywo zawsze z serem/śmietaną - a choroby cywilizacyjne - czyli wynikające z odkładania w tętnicach i narządach glutenu was ominą! w kuchni