• Informacje na temat:

    dania cebulowe

Artykuły na temat: dania cebulowe
  • Cebulowe, na co pomogą?

    ...cebulowe powinni uważać ci pacjencji, którzy uskarżają się na zgagę i refluks. Warzywa te są też nie najlepiej tolerowane przy chorobach wątroby, żołądka i jelit. Nie lubią ich także niemowlęta karmione...

  • Aromatyczne dodatki Połowę natki pietruszki, którą wsypujesz do dania, zastąp posiekanym tymiankiem. Możesz też dodać do zupy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej lub imbiru – danie zyska oryginalny smak. Wywar i serowe grzanki Składniki na 4 porcje: 6–7 cebul średniej wielkości, 2 spore ząbki czosnku, 1 litr esencjonalnego bulionu wołowego (może być z kostki), 200 ml...

  • Kurczak z sosem cebulowym i brukselką

    Nie uwierzycie, jak banalna jest historia tego dania. Mój tata obiecał na imieniny mamy przygotować kurczaka, ale oczywiście... zapomniał. Mając jedynie kurczaka i podstawowe warzywa, postanowił po prostu wszystko ze sobą połączyć.

  • Wykwintne mielone w sosie cebulowym,  z kminkiem i pietruszką

    Składniki 50 dag mięsa mielonego, olej, małe jajko, mała cebula, 2 kromki ciemnego chleba (bez skórki) lub bułka kajzerka, mąka do obtoczenia, mleko do namoczenia. Sos: 5 dużych cebul, masło do smażenia, po 1/2 łyżeczki kminku i tymianku, 1 i 1/4 szkl. wody, łyżka mąki ziemniaczanej i 1/4 szkl. wody, słodka papryka, sól, pieprz, natka pietruszki.

  • Składniki: na 4 porcje: 60 dag cebuli, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki oliwy z oliwek,sól, 1 litr bulionu warzywnego, długa bagietka pełnoziarnista, 20 dag bryndzy, 2 łyżki masła, czarny pieprz

  • Składniki na 2-3 porcje: 2-3 łyżki oleju, 4-6 małych kiełbasek, 2-3 spore cebule, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki), 2 gałązki tymianku, 1 łyżeczka sosu worcestershire (ew. miodu), 2 łyżeczki sosu sojowego.

  • Składniki: 1 kg mięsa od szynki lub łopatki, 3 duże cebule, mąka, majeranek, sól, pieprz, olej.

  • Składniki na 4 porcje: • 25 dag mąki pszennej • 12 dag miękkiego masła • jajko • pół łyżeczki soli • 3 łyżki wody. Farsz: kilogram cebuli • 75 ml oliwy • łyżka octu balsamicznego • łyżka brązowego cukru • 2 jajka + 2 żółtka • 300 ml śmietany kremówki • 10 dag sera żółtego. Dodatkowo: • 6 plastrów boczku • zioła do smaku.

  • Jest superdodatkiem do wielu potraw: surowych, smażonych, duszonych. Ale może być też głównym składnikiem dania!

  • ...serem i grzankami. Krążki cebulowe Pokrój kilka cebul na krążki. Wymieszaj szklankę mleka z jajkiem, czubatą szklanką mąki, szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Zanurzone w cieście...

Wideo na temat: dania cebulowe
  • Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankami

    Przepis na zupę cebulową to klasyka kuchni francuskiej. Choć jej podstawą jest bulion mięsny lub warzywny, to jednak pierwsze skrzypce gra tu smażona cebulka, która nadaje zupie wybornego aromatu i smaku. Jak przyrządzić kremową zupę cebulową? Nic prostszego! Zdziwicie się, jak szybko i łatwo przygotować takie pierwsze danie. Zupę cebulową można podawać również z grzankami.

  • Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankami

    Przepis na zupę cebulową to klasyka kuchni francuskiej. Choć jej podstawą jest bulion mięsny lub warzywny, to jednak pierwsze skrzypce gra tu smażona cebulka, która nadaje zupie wybornego aromatu i smaku. Jak przyrządzić kremową zupę cebulową? Nic prostszego! Zdziwicie się, jak szybko i łatwo przygotować takie pierwsze danie. Zupę cebulową można podawać również z grzankami.

  • Antywalentynkowa kuchnia

    Piotr Kucharski na przekór walentynkom przygotował ciężkie dania - burgery, krążki cebulowe z sosem serowo-czosnkowym oraz zupę fasolową.

Przepisy na temat: dania cebulowe
  • Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

    Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.

  • Tarta cebulowa

    Tarta to danie, które daje nieograniczone możliwości. Wszystko zależy od tego, na jaki farsz się zdecydujemy.

  • Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

    Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia(...) cebulowej z grzankami np. Proste historie · 4 średnie cebule · 4 łyżki oleju · 1 łyżka suszonego tymianku · 150 ml białego wina · 4 liście laurowe · 2 ząbki czosnku · ser typu gruyere...

  • 10 prostych pomysłów na dania z żółtym serem

    Nie zawsze musi być kładziony w plastrach na kanapki. Ser żółty jest bardzo uniwersalny, może przydać się jako dodatek do dań na ciepło i przekąsek.

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    Uwielbiam wersję klasyczną, lecz pod względem odżywczym jest praktycznie bezwartościowa. Postanowiłam więc wspaniałą, aromatyczną, skarmelizowaną cebulę połączyć z soczewicą, by wzbogacić danie o białko, błonnik i fi toskładniki. Użyłam także anyżu, aby nadać całości wykwintny lukrecjowy posmak. Najlepszą częścią tego dania są jednak tosty z topionym serem. Zamiast francuskiego sera gruyère...

  • 10 łatwych przepisów z cebuli

    Warzywo, które kojarzy się z oszczędną, surową kuchnią, może być bazą... eleganckich i oryginalnych dań lub znakomitym dodatkiem!

  • Indyk w sosie cebulowo-śmietanowym - przysłała Ola

    pierś z indyka, zupa cebulowa z torebki, śmietana (30%), zielona pietruszka

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    Szybkie, proste, tanie i bardzo smaczne dania z ziemniaków, które przygotujesz w pół godziny!

  • Pomysł na prosty obiad

    Kulinarne abc.

  • Kajzerka na 10 sposobów!

    Czerstwa bułeczka może się przydać! Wyczarujesz z niej zapiekankę lub grzanki do zupy, dodasz do sałatki lub użyjesz do chrupiącej panierki.

Dyskusje na temat: dania cebulowe
  • Re: Cebulowe, na co pomogą?

    No niestety coś w tym jest, bo ja cebulę to uwielbiam jeść i praktycznie do każdego dania ją dodaję. Ma to swoje plusy i minusy, bo moje jelita nie do końca za nią przepadają tak jak ja, bo czasem potrafią mi dokuczać. Głównie są to wzdęcia. Ale ja sobie już wymyśliłam jak sobie z tym poradzić bo zacznę przyjmować Intestę, która bardzo dobrze radzi sobie w tego typu problemach