• Informacje na temat:

    dania chińskie z kurczakiem i imbirem

Artykuły na temat: dania chińskie z kurczakiem i imbirem
  • Jamie Olivier: Skrzydełka kurczaka w stylu gangnam

    To solidny przepis na delikatne, słodkie skrzydełka kurczaka z piękną glazurą dla dzieci i dla dorosłych. Doskonale pasują do ryżu z jajkiem i wesoło się je zajada, choć jest z tym trochę zachodu - to nie danie na pierwszą randkę! 4 porcje. Łączny czas: 1 godzina 40 min. 634 kalorie na porcję. Składniki: - 12 skrzydełek kurczaka - 2 czubate łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków...

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    Na pozór sprawa jest prosta: wystarczy wrzucić parę składników do garnka, podać przyprawy i wszystko podgrzać. Jednak według zasad kuchni chińskiej nic nie jest oczywiste, a już na pewno smaki potraw! Podstawę filozofii chińskiej stanowi bowiem przekonanie, że istnieje pięć przenikających się, niezwykłych żywiołów: Ogień jest gorzki, Ziemia słodka, Metal ostry, Woda słona, a Drzewo kwaśne...

  • Orientalna podróż

    Kuchnie azjatyckie uważane są za najbardziej oryginalne na świecie. Coraz częściej ich pyszne i aromatyczne dania goszczą na naszych stołach.

  • Szybki zimowy obiad

    Sięgnij po sprawdzone przepisy na dania, które można błyskawicznie przygotować.

  • Dwa w jednym

    ...żaroodporne Dwie godziny przed przygotowaniem dania wymieszaj mięso z ziołami, czosnkiem i dwiema łyżkami oleju, odstaw w chłodne miejsce. Po tym czasie w dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju i przesmaż(...) bez kości 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu 160 ml sosu sojowego 125 ml chińskiego wina do gotowania 1/4 szklanki cukru brązowego 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana 25 g świeżego imbiru...

  • ...( ... ). Włosi lubią połączenie bazylii z pomidorami i rozmarynu z baraniną, Niemcy - cząbru z fasolą, Francuzi - estragonu z kurczakiem i kopru włoskiego z rybami". ( Wielka księga ingrediencji, P.Dowell(...) - cząber, majeranek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pietruszka, pieprz &$149; dania jednogarnkowe z ziemniakami - lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, cebula...

  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    ...w kulinarną podróż dookoła świata i odkryjmy wyjątkowe smaki francuskiej, szwajcarskiej, tajskiej i chińskiej kuchni z nową linią zup Kuchnia Świata marki WINIARY !   Jedną z najbardziej(...) sprawdzi się także w roli głównej pierwszego dania. Wykorzystując Zupę Serową szwajcarską Kuchnia Świata WINIARY , mamy pewność, że potrawa okaże się strzałem w dziesiątkę! Dzięki połączeniu serów...

  • ...odcedzony makaron. Wymieszaj i podawaj. Makaron ryżowy z zieloną fasolką i imbirem Składniki: 1–2 garście mrożonej zielonej(...) z makaronem i przed podaniem skrop sokiem z limonki. Świderki z groszkiem i kurczakiem Składniki: 300 g makaronu • 2 filety z kurczaka • 40 g zielonego groszku • 6 łyżek oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku...

  • Wołowina stir-fry

    .... Jeśli jednak nie uda się  wam jej dostać, bazylia włoska lub świeża kolendra z powodzeniem  ją zastąpią. Szpinak sauté, jarmuż, okra lub brokuły to doskonały dodatek do tego dania.  Wołowina stir(...)) rosołu z kury 1 łyżeczka sosu rybnego, ewentualnie ciut więcej wedle uznania 1 łyżeczka sosu tamari bez pszenicy lub soku kokosowego (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka przyprawy chińskiej...

  • Sekrety tajskiej kuchni

    Jest uważana za jedną z najlepszych kuchni świata, a jej popularność wciąż rośnie. Przekonaj się na czym polega sekret oryginalnego smaku tajskich potraw.

Przepisy na temat: dania chińskie z kurczakiem i imbirem
  • Dwa pomysły na sycące dania z makaronu

    Makaron po singapursku Delikatny makaron ryżowy z kurczakiem i orientalnymi dodatkami. Dość pikantny. Idealny dla zapracowanych - jest bardzo szybki w przygotowaniu! Składniki na 3-4 porcje: Podwójna pierś z kurczaka, opakowanie makaronu chińskiego Tao Tao, 2 łyżki oliwy, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule dymki, łyżka świeżo startego imbiru, mała papryczka chili, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki...

  • ...ilość wody. Przyprawić imbirem, solą i pieprzem i pozostawić gotujące na około 25 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wcisnąć ząbek czosnku, wrzucić z puszki ciętą fasolkę, wymieszać. Gotować...

  • Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

    Z czym zwykle kojarzy się kuchnia meksykańska, chińska albo tajska? W każdej z nich chętnie stosuje się pikantne przyprawy. Nic dziwnego – dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości. Ale to nie wszystko. Ostre jedzenie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dlatego jeśli w naszym jadłospisie dominują łagodne dania, warto wprowadzić do codziennej diety...

  • Kulinarna sztuka Chin

    ...mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu "ognia". Przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka: Bakłażan Yo Xang Składniki: - bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę, - papryka czerwona(...) w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili...

  • Kuchnia żywiołów w praktyce

    Na pozór sprawa jest prosta: wystarczy wrzucić parę składników do garnka, podać przyprawy i wszystko podgrzać. Jednak według zasad kuchni chińskiej nic nie jest oczywiste, a już na pewno smaki potraw! Podstawę filozofii chińskiej stanowi bowiem przekonanie, że istnieje pięć przenikających się, niezwykłych żywiołów: Ogień jest gorzki, Ziemia słodka, Metal ostry, Woda słona, a Drzewo kwaśne...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

  • Ta kuchnia podbije świat!

    Znudziły ci się dania od "Chińczyka", kuchnię włoską znasz lepiej niż polską i nawet tajskie specjały nie robią już na tobie wrażenia? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Na kulinarnym firmamencie pojawiła się nowa gwiazda!

  • Makaron w ostrej zupie z wołowiną

    ...kroplami oleju sezamowego. "Tao smaku" to kulinarna podróż po Azji przedstawiająca 100 wspaniałych przepisów na egzotyczne dania z Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Każdą potrawę można...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...menu i udaję, że po rozważeniu kilku innych potraw zdecydowałem się na sałatkę z kurczaka." Sałatka ban ban ji z kurczakiem To japońska sałatka o chińskich korzeniach, z prowincji Seczuan, chińska nazwa dania (bang bang ji) oznacza kurczaka w słupkach, bo na takie rwie się ugotowane mięso; japońska wersja jest mniej pikantna, ale jeżeli ktoś lubi to może dodać chilli do sosu. Składniki na...

  • Sekrety kuchni tajskiej

    W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników - jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal, pikantna papryka, curry, owoce morza. W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką...