• Informacje na temat:

    dania cielece

Artykuły na temat: dania cielece
  • Składniki: 800 g łopatki cielęcej, 3 łyżki oleju, 4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, sól, mielony czarny pieprz, 300 g kwaśnej śmietany, 4 łyżki mąki gładkiej, 1 czerwona i 1 żółta papryka, 80 g pomidorków cherry, gałązka pietruszki do dekoracji

  • Składniki na 8 porcji: ● 80 dag cielęciny ● duża marchew ● pół szklanki mrożonego groszku cukrowego ● 4 jajka ● 2 łyżki masła ● mielony kolorowy pieprz ● sól ● 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego ● przyprawa do mięsa mielonego ● olej

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg wątróbki cielęcej • 30 dag mieszanych winogron • 3 łyżki prażonych jabłek na szarlotkę • łyżka soku z cytryny • łyżka masła • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • olej do smażenia • kilka gałązek ziół.

  • Składniki na 6 porcji: ■ 70 dag cielęciny ■ 2 pomarańcze ■ 3 ząbki czosnku ■ świeżo mielona sól morska ■ świeżo mielony kolorowy pieprz ■ majeranek ■ cynamon ■ 10 goździków ■ łyżka miodu ■ pół szklanki białego wina ■ olej; dekoracja: ■ natka pietruszki ■ pomarańcza

  • Składniki na 8- 10 porcji:1 kg cielęciny bez kości, 1 opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag), 1 średnia cebula, 20 dag pieczarek, 4-5 plasterków żółtego sera np. gouda, 1-2 ząbki czosnku, sól, 3-4 łyżki oleju, 1-2 łyżki masła, pieprz czarny i biały

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków,1 cebula, pieprz, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól 200 ml warzywnego bulionu, 1 cytryna, 6–8 łyżek owocowego octu, 1 łyżka cukru, 4 filety z sardeli (anchois), 2 jajka, 1 łyżka kaparów, 4 sznycle cielęce, 20 dag bułki tartej, 25 dag klarowanego masła, 6 łyżek mąki

  • Składniki: na 4 porcje, 60 dag udźca cielęcego, 10 sztuk suszonych grzybów, 50 dag białych szparagów, cytryna, sól, zmielony czarny pieprz, 10 dag szpinaku, 15 dag plastrów bekonu, 10 dag masła, olej, szklanka bulionu wołowego

  • Pieczeń cielęca  z migdałami

    Składniki: 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości ,10 dag miodu, sok z cytryny pieprz, garść migdałów, sól, 2 łyżki masła rukola

  • Składniki: 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości , 10 dag miodu, sok z cytryny, pieprz, garść migdałów, sól, 2 łyżki masła, rukola

  • Rolada cielęca na niedzielny obiad

    Składnik na 12 porcji: • 1,5 kg mostka cielęcego • 30 dag mielonej cielęciny • 10 dag cielęcego ozorka • 5 dag wędzonego boczku • 5 dag szynki • sól • pieprz • 1 cebula • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • smalec • natka pietruszki • kilka listków sałaty • 1 pomidor • 1 surowy ogórek

Wideo na temat: dania cielece
  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkami

    Wątróbka powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które mają skłonności do anemii. Zawiera ona łatwo przyswajalne żelazo, witaminę B12, a także cenny kwas foliowy. Jeśli dotąd nie mogliście przekonać się do wątróbki, koniecznie wypróbujcie nasz przepis - duszona z jabłkami i cebulką, z dodatkiem białego wytrawnego wina i czerwonego pieprzu, stanie się waszym ulubionym daniem! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Sałatka grecka, wątróbka z fondue i pita, czyli przez żołądek do serca teściowej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rej przygotował pyszne dania z okazji Dnia Teściowej. Na stole programu pojawiły się takie dania, jak: elegancka sałatka grecka, pita z porem, fetą i jajkiem, wątróbka cielęca z fondue z szalotek oraz jogurt jak milion dolarów.

Przepisy na temat: dania cielece
  • Składniki: 60 dag łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag warzyw euro-mix, 20 dag pieczarek, 1 papryczka chilli, 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml bulionu, 200 ml śmietany 36 proc., 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, majeranek, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • Kotlet cielęcy w sosie z tuńczyka

    Pyszne danie w 25 minut.

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Sznycel po wiedeńsku z sałatką

    ...tłuszczem. Sznycel po wiedeńsku podaje się z kawałkiem cytryny. Aby zaserwować bardziej fantazyjną wersję dania, kapary zawinąć w anchois i nadziać na wykałaczkę razem z kawałkiem cytryny. Na sałatkę...

  • Cztery pomysły na cielęcinę

    To delikatne mięso doskonale nadaje się do przygotowywania wykwintnych dań. Przygotowaliśmy dla Ciebie cztery sprawdzone przepisy na potrawy z cielęciny.

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa...