• Informacje na temat:

    dania cielęciny duszonej

Artykuły na temat: dania cielęciny duszonej
  • Kefta z cytrynami confit czyli klopsiki z cielęciny rodem z Tunezji.

    ...  Uwielbiam wypróbowywać dania innych kuchni. Italia, Anglia, Hiszpania, Meksyk, Chiny, Japonia, Indie czy Tunezja potrafią atrakcyjnie odmienić nasz...

  • Potrawka z cielęciny czyli Navarin

    Navarin to ulubiona potrawa Francuzów, która tylko lekko wyprzedza kuskus z Magrebu, gdy o francuskie gusta kulinarne chodzi. Zazwyczaj przyrządza się...

  • Wiosenna potrawka z cieleciny

    O wiosna, wiosna i wielkanocnie juz... Na naszym stole tez wiosenne menu, w tym potrawka z cieleciny z mlodym bobem, takim mlodziutkim, ze ze skorki go...

  • Duszona cielecina i kandyzowana marchewka

    ...przykryla warzywa. Solimy i dusimy 30 minut. Podajemy razem... Dobre wino do tego dania to jakis Saint Joseph z doliny Rodanu czyli okolic Lyonu...

  • Sauté z cieleciny w pomidorach

    ...z przystawki: roszponka z orzechami dania: sauté, dla chlopakow z frytkami dla mnie z ziemniakami na parze sery carpaccio  pomaranczy z cynamonem i z miodem a teraz ... rosna mi paczki... synek...

  • Smaczek na lato - roladki z cieleciny w warzywach

    Kolejna propozycja z mojej letniej kuchni. To danie dosc pracochlonne - 30 minut przygotowania i 40 minut duszenia. Najtrudniej doczekac sie konca duszenia...

  • "Poduszeczki" z cieleciny zwane tutaj paupiette

    Danie jak najbardziej jesienno-zimowe ale, ze ukochane przez mojego synka to zrobilam je wczesniej. te "poduszeczki" czyli paupiette mozna we Francji kupic...

  • Blanquette de veau czyli potrawka z cieleciny - klasyka francuskiej kuchni

    To znane od wiekow danie jest specjalnoscia francuskiej kuchni i daniem, ktore w sondazach zajmuje 1 miejsce obok navarin d'agneau ( potrawki z jagnieciny) jesli...

  • ...●4 sznycle z cielęciny ●4 cienkie plastry szynki dojrzewającej ●garść listków szałwii (po 2-3 listki do środka każdej porcji i po listku na wierzch) ●ok. 2 łyżki mąki pszennej ●200 ml białego wytrawnego wina ●posiekany ząbek czosnku ●świeżo mielony pieprz, sól ●olej ●2 łyżki masła ●ew. 100 ml kremówki.

  • Mięso na winie

    Wytworne dania kuchni włoskiej, francuskiej i niemieckiej.

Przepisy na temat: dania cielęciny duszonej
  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...), posypujemy karmelizowanymi orzechami. 3. Podajemy natychmiast z chrupiącą bagietką. Cielęcina w białym sosie (Blanquette de veau) Składniki: 1,2 kg cielęciny na gulasz 2 marchewki 1 seler...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...mogą być zrobione z sera ricotta i szpinaku, te najlepiej smakują zapiekane z sosem z sera pleśniowego. Eskalopki - kotleciki z cielęciny lub pierś indyka, lekko rozbite i usmażone saute bez panierowania. To szlachetne mięso podane z dobrze dobranymi dodatkami na pewno będzie zawsze dobrym wyborem dania głównego. W menu wielu restauracji można tez spotkać eskalopki z ryb szlachetnych np. tuńczyka...

  • Kuchnia bułgarska

    .... Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (nie można liczyć zatem na dania takie, jak knedle czy pierogi z owocami). Za to desery bywają nadzwyczaj pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego(...), kiedy woda wyparuje i zostanie sam tłuszcz, dusimy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. • Tracki giuwecz - 80 dag wieprzowiny, cielęciny lub wołowiny, 10

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...uwielbiana na nizinach wieprzowina, pasterska, "górska" baranina oraz siedmiogrodzka cielęcina. Czyż nie są one doskonałą ilustracją rumuńskiej mozaiki kulturowej? Niebo w gębie, czyli dania główne(...), upieczoną na smalcu. Równie dobrze smakują słynne, wędzone i mocno przyprawione kiełbaski, mołdawskie klopsy z cielęciny i wieprzowiny, wymieszane z jajkiem, smażoną cebulą, mlekiem, masłem, ziemniakami...