• Informacje na temat:

    dania deserowe

Artykuły na temat: dania deserowe
  • Pożegnalnych spotkań ciąg dalszy. Tym razem miałam ochotę na jakiś ciekawy deser, więc wybrałam "Gołębnik".  Muszę przyznać, że nie mogę się za bardzo wykazać dokonaniami na froncie kulinarnym. Potrafię jednak  jeść:) i ocenić to, co jem. Poza tym, jestem tradycjonalistką, co widać nie tylko w mojej szafie (biel, czerń, szarości) ale też na moim talerzu - lubię sztandarowe dania danej kuchni...

  • Babeczki Leśnej Damy

    Składniki: - 4 łyżeczki żelatyny, - 25 dag jogurtu naturalnego, - 50 dag śmietanki kremówki, - 6 łyżek cukru pudru, - gałązka mięty, - tabliczka czekolady deserowej, - 12 gotowych babeczek z kruchego ciasta, - 15 dag jagód Przygotowanie: Żelatynę zalej niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Rozpuść czekoladę, posmaruj środki i brzegi babeczek. Odstaw, aby...

  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka mleka ● jajko ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól ● olej ● 8 łyżek serka waniliowego ● 4 małe banany ● tabliczka deserowej czekolady ● listki mięty...

  • Danie z tego... co zostanie

    Każdej z nas zdarza się ugotować za dużo ryżu, kupić więcej chleba.

  • Makaron z brzoskwiniami

    Składniki: 300 ml mleka, 20 dag makaronu wstążki,1 łyżka masła,150 ml jogurtu naturalnego,1 op. cukru waniliowego, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 łyżka skrobi, 5 dag czekolady deserowej (lub orzeszków), sól, melisa.

  • Składniki na 12 porcji: ● 25 dag zmielonych orzechów włoskich ● po 5 łyżek bułki tartej, cukru i oleju ● 5 jajek ● łyżka proszku do pieczenia ● masło do formy ● 12 pralinek z orzechem laskowym ● 20 dag czekolady deserowej ● 100 ml śmietany 30% ● pokruszony wafelek orzechowy.

  • Dania z drobiu dla liczących kalorie

    Wiosną nabieramy chęci, by zadbać o linię. Wypróbujmy te lekkie a sycące drobiowe przysmaki.

  • Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

    W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.

  • Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 10 dag cukru, 150 ml białego wina deserowego, 1 szkl. mleka, 10 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 op. cukru waniliowego, 2 szl. konfitury z czerwonych porzeczek lub owoców leśnych, 2 łyżeczki masła do smażenia...

  • Będzie pysznie

    Smakowite dania w zaledwie 25 minut i za nie więcej niż 25 złotych!

Przepisy na temat: dania deserowe
  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Cukiernia hotelu Sacher, Wiedeń Ten legendarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku: Tort Sachera z czekoladow ą kryz ą Składniki:  ●2 tabliczki czekolady deserowej ●8 jajek ●15 dag masła ●opakowanie cukru waniliowego ●15 dag cukru ●15 dag mąki ●łyżeczka proszku do pieczenia ●2-3 łyżki cukru pudru ●słoik (35 dag) marmolady...

  • Babeczki Leśnej Damy

    Składniki: - 4 łyżeczki żelatyny, - 25 dag jogurtu naturalnego, - 50 dag śmietanki kremówki, - 6 łyżek cukru pudru, - gałązka mięty, - tabliczka czekolady deserowej, - 12 gotowych babeczek z kruchego ciasta, - 15 dag jagód Przygotowanie: Żelatynę zalej niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Rozpuść czekoladę, posmaruj środki i brzegi babeczek. Odstaw, aby...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Tofu - niby bez smaku, ale jakie uniwersalne

    - Tofu nie ma swojego smaku, więc chłonie to, co mu damy - mówi PAP Life Marta Dymek. Dzięki temu danie możemy serwować na wiele sposobów - w wersji wytrawnej, np. marynując w zakwasie buraczanym, czy na słodko, np. używając go, jako bazy do musu czekoladowego.

  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    Nie ma hummusu bez tahini - to zwykle z tą przekąską łączymy pastę z prażonych ziaren sezamu. Anna Jones zapewnia jednak, że jedwabista pasta sezamowa doskonale sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jaki i słodkich wypiekach.

  • Ciecierzyca - kulinarną inspiracją

    ...znajdziemy w najbardziej zaskakujących daniach np. lodach. Kulinarne prognozy na nadchodzący rok wskazały bowiem, że dużą popularnością będą cieszyć się desery lodowe o smaku hummusu. Zapowiedzią tego trendu(...) dla pysznych deserów, zaowocowały wegańską lodziarnią. Jednak deserowe zastosowanie ciecierzycy nie jest czymś nowym. Zwolenniczka zdrowych deserów, Ida Kulawik, do przygotowywania orzeźwiających...

  • Pyszności z serka mascarpone

    Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

  • Taho - "panna cotta" z Filipin

    Tofu nie przywodzi na myśl deseru, częściej kojarzone jest z daniami wytrawnymi. Jako alternatywa dla mięsa i cenne źródło białka, tofu niezmiennie stanowi podstawę kuchni roślinnej. Jednak może być serwowane w formie deseru lub słodkiego kremowego napoju. Przykładem może być np. taho. Taho serwowane jest na ciepło, ale z powodzeniem można je spożywać na zimno, jako orzeźwiający deser. Jego...

  • Kwiaty, taco, etykietki - żywieniowe trendy na 2018 rok

    ...czy deserowe. Ważnym elementem będzie również zwracanie uwagi na etykiety, które mają być coraz bardziej czytelne. Konsumenci chcą wiedzieć więcej na temat tego, co jedzą - nie chodzi wyłącznie...

  • Czekolady Lidla z certyfikatem UTZ

    Już 12 kwietnia swoje święto obchodzi królowa wśród słodyczy – czekolada.