• Informacje na temat:

    dania z brytfanny

Artykuły na temat: dania z brytfanny
  • Dania przywiezione z wakacji

    ...listków tymianku, smażyć, czasem zamieszać, około 5 minut. Do składników na patelni dołożyć ryż, zalać 300 ml wody, wymieszać. Wszystko ostrożnie przełożyć do brytfanny. Rybę oczyścić, pokroić w małe(...) brytfanny zwilżyć wodą, przykryć ciastem, dokładnie dociskając krawędzie do naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 60 minut. Ostrożnie zdjąć skórkę z ciasta. Danie podawać...

  • Dania z wołowiny

    .... Cebulę obrać, pokroić w większe kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę. Zalać małą ilością wody. Przelać do brytfanny. W brytfannie ułożyć roladki tak, aby były ciasno obok siebie. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 80 minut, aż roladki zmiękną. Roladki wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple. Sos z pieczenia wlać na patelnię i wysmażyć go...

  • Dania z Hiszpanii

    .... Mieszanką wyłożyć dno brytfanny, ułożyć kawałki mięsa i zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Udekorować ziołami, podawać z pieczywem. Krewetki z patelni Składniki...

  • Przygotowanie: Oczyść mięso, posól i odłóż na 30 minut. Następnie na mocno rozgrzanym oleju na patelni obsmaż je z obu stron. Przenieś do brytfanny i posmaruj miodem wymieszanym z sosem sojowym i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C przez około 25 minut...

  • Dania z pieczarkami

    ...natłuszczonej i wysypanej bułką tartą brytfanny. Piec ok. 30 minut w 170°C. Kwaśną śmietanę ubić z majonezem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczony suflet zalać sosem(...) pokrojone pieczarki i szynkę podsmażyć na oliwie. Wymieszać z makaronem i przełożyć do natłuszczonej brytfanny. Zalać sosem beszamelowym. Zapiekać 40 minut w 170°C. Francuski kulebiak Składniki na...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...porcjach na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do brytfanny lub dużego garnka. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, liście laurowe i połowę posiekanego tymianku. Mieszając smaż razem. Po chwili...

  • Składniki na 4 porcje: 2-3 czerwone cebule, 8 sztuk dosyć tłustej kiełbasy, 10 wąskich zielonych papryczek (ewentualnie 4 normalne papryki - mogą być różnokolorowe), olej do posmarowania brytfanny albo naczynia żaroodpornego, 200 ml keczupu (najlepiej pikantnego), 500 ml ciemnego piwa (np. portera). Ewentualnie 1-2 papryczki chili.

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka przyprawy garam masala • sól • pieprz czarny mielony • 2 cukinie • oliwa z oliwek do wysmarowania brytfanny • zioła do dekoracji.

  • Składniki: 1 kg ziemniaków ● 1/2 litra mleka ● 20 dag skwarek z wieprzowiny ● 4 ząbki czosnku ● sól ● świeżo mielony pieprz ● majeranek ● około 8-9 łyżek bułki tartej ● smalec do natłuszczenia brytfanny ● 50 dag kiszonej kapusty jako dodatek do gotowej rolady.

  • Kaczka z owocowym sosem

    ...brytfanny i wlej do niej 150 ml wody. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Podpiecz mięso przez 20 minut,  a potem posmaruj je przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika(...) końcem pieczenia wlej sos do brytfanny. 4. Obrane marchewki podsmaż na oleju. Dodaj resztę cukru trzcinowego i wlej sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę. Podawaj udka...

Przepisy na temat: dania z brytfanny
  • Pieczeń z rozmarynem

    Sposób przygotowania 1. Umyj i osusz kurczaka. Utrzyj masło z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połowę masła włóż do kurczaka. Resztą go natrzyj. Włóż do natłuszczonej brytfanny z pokrojonymi cytrynami i ziemniakami.  2. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C, odwracając. W trakcie pieczenia podlewaj też wodą, winem i wytwarzają- cym się sosem. Podaj z upieczonymi...

  • Chrupiący kurczak

    ..., aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry. 2. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok...

  • Wołowina w pigwach dla czterech osób

    ...patelni obsmażyć w margarynie pigwę, podczas smażenia po trochu dodawać cukier. Mięso wraz z sosem i smażoną pigwę przełożyć do brytfanny, dodać resztę przypraw i piec przez 30 minut w temperaturze 220

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    ...dolewamy mleko. Znów miksujemy, aż do połączenia składników. Jednolitą masę przekładamy do wysmarowanej margaryną brytfanny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez koło 30 minut. Polewamy karmelem. Malwina Zaborowska Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej na dania z gruszkami znajdziesz tutaj!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wracał, zdawał mi sprawę, co było. Na koniec mówił: "Ale u nas jest wszystko lepsze. Tak inaczej smakuje". Co się dawało na śniadania? Normalnie, w powszedni dzień? - Księża pili mleko. Ciepłe(...) naszpikować drobno pokrojoną wędzoną słoniną. Oprószyć przyprawami. Mąkę rozbić ze śmietaną. Zająca włożyć do brytfanny, piec w 180 stopniach pod przykryciem przez półtorej godziny, polewając od...

  • Ta pyszna gęś!

    ...przyrządzania nie tylko smacznych i zdrowych potraw z doskonałej jakości surowca, ale również możemy przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina. Rozsmakowując się w daniach z gęsiny(...) wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu. Zrumienioną gęś podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...odstawiamy w chłodne miejsce np. na całą noc. Następnego dnia gęś wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu. Zrumienioną gęś...

Dyskusje na temat: dania z brytfanny
  •  Re:  przepisy na dania z ziemniaków

    3/4 kostki masła 8 dużych kartofli 1 mały brokuł sól Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Do długiej, płaskiej brytfanny wkładamy masło i czekamy, aż się roztopi. Kartofle i różyczki brokuła