• Informacje na temat:

    dania z ryby morskiej

Artykuły na temat: dania z ryby morskiej
  • Ryby - warto je jeść

    Jakie wybrać Przede wszystkim kupuj ryby, które pochodzą ze sprawdzonych i zrównoważonych źródeł, np. z Norwegii. Warto jeść śledzie, dorsze, makrele, ponieważ oprócz cennych kwasów omega(...) szczególnie cenne są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś norweski, śledź, tuńczyk oraz makrela. Najzdrowsze są pieczone lub przyrządzane na parze, ponieważ zachowują najwięcej cennych składników. Smażone...

  • Morskie kuracje na poprawę samopoczucia

    ...toksyn. W aptekach kupimy suplementy z glonami (spiruliną), zaś w sklepach z medycyną naturalną - glony sproszkowane, które dodaje się do posiłków: 5 g dziennie. Roztwór wody morskiej udrożni nos Czyszczenie nosa codziennie rano i wieczorem za pomocą roztworu wody morskiej pomaga chronić przed przeziębieniem. Słona mgiełka usuwa zanieczyszczenia (np. pyłki) i nawilża śluzówkę nosa, co czyni ją...

  • Jakie ryby wybierać na święta?

    .... Wyżywienia i Rolnictwa, 90 proc. zasobów morskich jest przełowionych, nadmiernie eksploatowanych bądź zagrożonych wyginięciem. Dlatego powinniśmy wybierać ryby w sposób odpowiedzialny, czyli kupować...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...popełniamy, przyrządzając dania z ryb, jest ich smażenie. Najlepsze dla ryby jest pieczenie lub gotowanie na parze. Można ją też grillować. Zdecydowanie odradzane jest jednak smażenie tradycyjnym(...)Łagodzą objawy ADHD. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Ryby są źródłem jodu, który usprawnia pracę tarczycy, mózgu i układu nerwowego, oraz...

  • Ryby i owoce morza to naprawdę afrodyzjaki

    ...64 i 79 proc.  - Nasze badania sugerują, że ryby i owoce morza mogą mieć wiele korzyści reprodukcyjnych. Pary, które starają się o dziecko i konsumują więcej niż dwie porcje tego pokarmu na tydzień(...) wieków. Prowadzone do tej pory badania skupiały się raczej na szukaniu w tego typu produktach substancji, które miałyby działać jak afrodyzjaki. Tymczasem zespół pod kierunkiem dr Audrey J. Gaskins...

  • Składniki: po 1 cebuli i ząbku czosnku 330 dag filetu z białej ryby morskiej, 1/2 pęczka natki, 1/2 op. makaronu wstążki, 2 łyżki masła, 1 szkl. śmietanki 30 proc., sól, pieprz, 1/2 łyżeczki soku z cytryny...

  • Tłuste ryby morskie rzeczywiście są doskonałym źródłem jodu, witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka. Najbardziej wskazane są ryby z łowisk dalekomorskich i zimnych mórz północnych. Z kolei do najmniej polecanych – ze względu na ryzyko skażenia chemicznego – należą...

  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    ...będziemy mieć pewność, że nasza pociecha rozwija się zdrowo i prawidłowo. Ryby to ważny składnik diety śródziemnomorskiej, która jak wiadomo jest jedną z najzdrowszych diet. Aby nie zrazić naszej pociechy(...) ryby, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza. Woda morska niczym antybiotyk Woda morska pełna jest substancji odżywczych...

  • Dania z grilla. Krewetki z cukinią

    ...lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.  Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać? Trafny wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry) - ryby - warzywa (np. cukinia(...)Krewetki są bogatym źródłem białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie owoce morza i ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, niezwykle cenny...

  • Kiedyś zalecano, by podawać je dziecku w 2. roku życia. Teraz można je wprowadzić niemowlęciu już po 7. miesiącu. Skąd ta zmiana i jakie ryby są odpowiednie dla malca? Wątpliwości rodziców rozwiewa nasz ekspert.

Wideo na temat: dania z ryby morskiej
  • Zalety kuchni azjatyckiej

    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe

  • Zalety kuchni azjatyckiej. Dlaczego jest taka zdrowa?

    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe

  • Zalety kuchni azjatyckiej

    Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe

Przepisy na temat: dania z ryby morskiej
  • Śledzie po tajsku według Darii Ładochy

    Przygotowując bożonarodzeniowe dania, Daria Ładocha sięgnie po ryby pochodzącego ze zrównoważonych połów. Jeśli chodzi o śledzia, być może przygotuje go na sposób tajski. Blogerka zdradza przepis na danie, łączące kuchnię polską i azjatycką...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne, smaczne. I zdrowe. Ale czy zawsze? Oto przegląd popularnych opinii na temat ryb i owoców morza.

  • Badania alarmują – Polacy jedzą za mało ryb!

    Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane...

  • Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki pieprzu Tellicherry 1 cytryna Pół pęczka natki pietruszki Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka soli morskiej  w płatkach 70 g masła 600-750(...) "odpoczęła". Pomidory dodać do pozostałych warzyw. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami. Jak smażyć ryby?

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...dojrzewa dorodna i nabiera pięknego koloru, dlatego jako przyprawa świetnie podkreśla smak i wygląd dania. Ryby Wiele osób rezygnuje z przyrządzania dań rybnych. Narzekają na ich mdły i "morski(...) własnej kuchni. Podpowiadamy, jak łączyć przyprawy i zioła z popularnymi produktami. Dania warzywne Polacy kochają kuchnię włoską, a ta głównie opiera się na pomidorach. Idealny sos pomidorowy...

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...nich miękką margarynę kubkową. Wybieramy zdrowe tłuszcze Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby, skorzystajmy więc z tej okazji, aby "nakarmić" rodzinę zdrowymi dawkami kwasów omega-3, które wspomagają odporność i pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Najbardziej wartościowe w te kwasy są ryby morskie, zawierające kwasy tłuszczowe: EPA i DHA. Godne polecenia będą łosoś...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...posypać parmezanem lub grana padano i serwować z kieliszkiem dobrego, białego wytrawnego wina - radzi Rafał Borys.  Afrodyzjaki z morskich głębin - ryby, krewetki, homary, langustynki, przegrzebki(...) - paprykę, groszek czy czosnek oraz dowolne ryby i owoce morza. Choć przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne, może okazać się dobrą zabawą. Do paelli doskonale pasują wina (zarówno białe i czerwone...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ..., chow mein , opcjonalne także soba . Na tle innych japońskich zup ramen wyróżnia się tym, że zawiera mięso, a nie jedynie ryby i warzywa. Jakie dodatki najczęściej dodawane są do ramenu? Kapusta pekińska...

  • Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

    Składniki: 0,7 kg białej ryby morskiej 1 brokuł 1 średni por 1 pęczek koperku sos koperkowy np. Tarsmak 0,5 szklanki cukru  2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni  karmel i wylać na rybę. Różyczki...

  • Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę

    ...odpowiednej diety oraz składników, z jakich przygotowywane są potrawy. Sztuka smażenia Dania kuchni azjatyckiej są stosunkowo tłuste, w dodatku mięsa, ryby i warzywa smaży się na głębokim, mocno(...) - krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Tak przyrządzone produkty zachowują większość swoich składników odżywczych. Ryba to podstawa Jednym z podstawowych składników diety Azjatów są ryby morskie...