• Informacje na temat:

    danie z prodiża

Artykuły na temat: danie z prodiża
  • Dom pachnący cynamonem

    ..., w której trzeba zanurzyć kurczaka, przykryć i odstawić na 12 godzin. 2. Wyjąć go z wody, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, posmarować ziołami i włożyć do brytfanny lub prodiża. 3. Obłożyć masłem...

  • Kilka stopni wyżej

    ...moja idee fixe. Zamierzam pozyskać na ten projekt odpowiedniego mecenasa, uzyskać zgodę Eugeniusza Korina i - być może - w kooperacji z Teatrem Polskim, który obejmuje we władanie Andrzej Seweryn...

  • Zawsze coś za coś

    Z Marią Kaczyńską, żoną prezydenta RP, Jolanta Pieńkowska i Jacek Szmidt rozmawiali w grudniu 2005 roku. Tuż po tym, jak została Pierwszą Damą RP. Wywiad został opublikowany w magazynie "Twój STYL".

  • Przepis na życie

    ...ktoś prosi: "Daj mi przepis", odpowiadam: "Nie mam. Ale przyjadę do ciebie i razem zrobimy to danie. Albo coś podobnego". Dzięki Gośce ludzie wokół zaczęli gotować. Przyjaciółka jeszcze rok temu(...) zawodowych. To właśnie chleb był największą lekcją pokory. – Zawsze byłam niecierpliwa. Przygotowanie zakwasu, wygniatanie wymaga czasu. Nie da się na skróty. To oczekiwanie, formowanie, zaglądanie...

  • ...zmolestowałam szwagra, żeby prodiż mi przywiózł i do dzieła! Składniki w michę, wymieszałam, wylałam do prodiża i czekamy... Zapach się zaczyna rozchodzić, wszyscy ślinkę przełykają (Miś ze szwagrem zaklinają, żeby wyszedł zakalec bo oni uwielbiają, ja się modlę, żeby wogóle coś wyszło bo nigdy w prodiżu ciasta nie piekłam). Po jakimś czasie zaglądamy komisyjnie do prodiża. No wyrosło, upiekło się...

Przepisy na temat: danie z prodiża
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., gotowane. Jedli chleb, kiełbasy, sery, dżem. Rano mieli o wpół do ósmej mszę świętą i po mszy było śniadanie. Zjedli śniadanie, trochę sobie pogadali i rozeszli się. Potem wracali na obiad koło pierwszej(...) niewielką ilość zupy do osobnego naczynia, powoli dodawać do niej mieszankę wody i mąki, rozprowadzić, po czym wlać do wywaru). Zagotować, zdjąć z ognia, zaprawić żółtkami ze śmietaną. Przed podaniem...