• Informacje na temat:

    dekorowanie ciast

Artykuły na temat: dekorowanie ciast
  • ...}}--> Stempelki: podstawy kryształowych kieliszków często mają ciekawe wzorki. Wykorzystaj to! Przyłóż nóżkę kieliszka do surowego ciastka i mocno dociśnij. Od czasu do czasu posypuj podstawę kieliszka mąką. Dzięki temu nie będzie kleiła się do ciasta, a wzorki będą miały ładny kształt. Jodłowe gałązki: opłucz i osusz gałązkę rozmarynu. Przyłóż ją do wyciętych ciastek, tuż przed pieczeniam. Ułóż...

  • ...1. Schłodzoną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek lekko natłuść, wylep ciastem. Piecz 20 min w 180°C. 2. Nadzienie: sok z pomarańczy zagotuj. Wsyp galaretkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Masą...

  • Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 2 jajka ● 125 g mąki ● 60 g masła ● 100 g cukru ● 50 g posiekanych orzechów laskowych ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● aromat pomarańczowy Krem: ● 250 g zmielonego białego sera ● 1 galaretka cytrynowa ● 1 żółtko ● 2 łyżki cukru pudru ● 2 łyżki cukru ● 4 czerwone grejpfruty ● 50 g posiekanych orzechów laskowych ● 2 łyżki cukru ● 4 czerwone grejpfruty...

  • Składniki na 6 porcji na ciasto: 3/5 kostki do pieczenia, 170 g mąki, 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml mleka, 150 g cukru, 20 g kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej , ok. 10 śliwek. Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30 proc.

  • Ciasto bounty

    Składniki: Ciasto: 5 jajek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem: 3 szkl. mleka, opak. budyniu śmietankowego, 1/2 szkl. cukru, 25 dag wiórków kokosowych, kostka masła; Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady...

  • Krem maślany do ciast

    Przygotowanie: 200 g masła ucieramy z 300 g cukru pudru na puszysty biały krem. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka lub wodę, mieszamy. To kremowa baza, do której możemy dodawać naturalne barwniki, kakao, soki owocowe w zależności od tego, jaki kolor i smak kremu chcemy uzyskać. Kremem możemy przekładać torty, dekorować ciasta oraz muffinki.

  • Ciasto kokosowe z lukrem

    ...przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.   3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, w które wciskamy kawałki rabarbaru. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około 60 minut w 175ºC. Ciasto przez 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy...

  • ...tortownicą. Na jej środ ku postaw szklankę z żaroodpornego szkła. Babka będzie jak z kominka. Ciasto ucierane (piaskowe) z owocami możesz piec dwojako. Albo na ciasto wyłóż owoce. Albo owoce delikatnie wymieszaj z ciastem i tak przelej do blaszki. Jakie wziąć owoce? Wszelkie jagodowe: jagody, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny (także mrożone – bez rozmrażania!) albo pokrojone...

  • ...mąką. 2. Żółtka ucieram z cukrem pudrem, dodaję jogurt, olej i budynie, miksuję. Ubijam pianę z białek, mieszam ją z masą jogurtową. Dno tortownicy pokrywam częścią ciasta, rozkładam na nim część truskawek. Wylewam resztę ciasta i na wierzchu układam pozostałe truskawki. Piekę ok. godz. w temp. 180ºC. Ciasto studzę, a tuż przed podaniem oprószam cukrem pudrem i dekoruję odłożonymi truskawkami...

  • Skład na 20 porcji: Ciasto waflowe: ● kwadratowe suche wafle do wyłożenia dużej blachy, 3 białka, łyżka budyniu waniliowego, łyżka cukru pudru, kilka łyżek dowolnego dżemu Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, gotowy krem orzechowy, kilka dużych klementynek...

Zdjęcia na temat: dekorowanie ciast
Wideo na temat: dekorowanie ciast
  • Jak zrobić bezy? Banalny przepis

    Beza, czyli upieczona piana z białek z cukrem, to przepyszny deser, który świetnie nadaje się do przyrządzania ciast, dekorowania wypieków, lodów czy budyniów, a przede wszystkim genialny sposób na przyrządzanie niewielkich ciasteczek - z kremem czy musem owocowym lub bez! W gruncie rzeczy przyrządzanie bezy jest dziecinnie proste - raz poznany przepis zapamiętacie na zawsze. Zobaczcie nasz

Przepisy na temat: dekorowanie ciast
  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    Mąka, cukier, soda i kakao - z tych niepozornych składników można zrobić "szalone" ciasto czekoladowe. Bowiem, jak przekonują autorki książki o śniadaniach inspirowanych kuchniami świata, ten amerykański wypiek robi się zaledwie 10 minut.

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia(...) ml śmietany 100 g migdałów np. Bakalland (odkładamy garść do dekoracji) Przepis na ciasto Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto...

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Ciasto: 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego ½ kostki masła 15 dag śliwek kalifornijskich 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju z pestek winogron(...) ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Śliwki kalifornijskie pokrój w paski. 2. Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki (jeśli masz foremkę, do...

  • ​Ciasto orzechowe z kremem jajecznym

    Pyszne makaronikowe ciasto.

  • Ciasto świąteczne

    ...wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło. Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać...

  • Ciasto z wiśniami i czekoladą

    ...śmietanę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Wmieszać czekoladę i wiśnie. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku rozgrzanym(...), aby ostygło. Resztę czekolady nałożyć na ciasto. Gdy czekolada na papierze zastygnie, połamać ją na duże kawałki, oddzielić od papieru i dekorować ciasto. Posypać mielonymi pistacjami.

  • Ciasto szachownica

    .... Kolejno dodawać jajka. Dodać miód. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej połowy wmieszać kakao i 3-4 łyżki mleka. Każde z ciast piec w posmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formie w temp. 175 st. C przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, uwolnić z formy. Ze środka blatów ciasta wyciąć...

  • Ciasto czekoladowe

    ...kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-25 minut.  100 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli, wylać na marmurową płytkę, a kiedy zastygnie, ściągać nożem wiórki. Ciasto uwolnić z formy, formę umyć, osuszyć, pierścień ponownie założyć na ciasto. Ciasto...

  • Ciasto waniliowo-jogurtowe

    Eleganckie ciasto o wykwintnym smaku.

  • Ciasto bardzo śliwkowe

    Gdy zrobisz je raz, zrezygnujesz z innych ciast śliwkowych!