• Informacje na temat:

    dekorowanie ciast

Artykuły na temat: dekorowanie ciast
  • ...}}--> Stempelki: podstawy kryształowych kieliszków często mają ciekawe wzorki. Wykorzystaj to! Przyłóż nóżkę kieliszka do surowego ciastka i mocno dociśnij. Od czasu do czasu posypuj podstawę kieliszka mąką. Dzięki temu nie będzie kleiła się do ciasta, a wzorki będą miały ładny kształt. Jodłowe gałązki: opłucz i osusz gałązkę rozmarynu. Przyłóż ją do wyciętych ciastek, tuż przed pieczeniam. Ułóż...

  • ...1. Schłodzoną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek lekko natłuść, wylep ciastem. Piecz 20 min w 180°C. 2. Nadzienie: sok z pomarańczy zagotuj. Wsyp galaretkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Masą...

  • Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 2 jajka ● 125 g mąki ● 60 g masła ● 100 g cukru ● 50 g posiekanych orzechów laskowych ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● aromat pomarańczowy Krem: ● 250 g zmielonego białego sera ● 1 galaretka cytrynowa ● 1 żółtko ● 2 łyżki cukru pudru ● 2 łyżki cukru ● 4 czerwone grejpfruty ● 50 g posiekanych orzechów laskowych ● 2 łyżki cukru ● 4 czerwone grejpfruty...

  • Ciasto orzechowe z polewą

    .... 2. Podłużną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 75 minut w 175ºC. Pół godziny później blachę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie spiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w blasze. Następnie wyjmujemy ciasto, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia...

  • Składniki na 6 porcji na ciasto: 3/5 kostki do pieczenia, 170 g mąki, 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml mleka, 150 g cukru, 20 g kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej , ok. 10 śliwek. Na polewę: 100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30 proc.

  • Ciasto bounty

    Składniki: Ciasto: 5 jajek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem: 3 szkl. mleka, opak. budyniu śmietankowego, 1/2 szkl. cukru, 25 dag wiórków kokosowych, kostka masła; Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady...

  • Krem maślany do ciast

    Przygotowanie: 200 g masła ucieramy z 300 g cukru pudru na puszysty biały krem. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka lub wodę, mieszamy. To kremowa baza, do której możemy dodawać naturalne barwniki, kakao, soki owocowe w zależności od tego, jaki kolor i smak kremu chcemy uzyskać. Kremem możemy przekładać torty, dekorować ciasta oraz muffinki.

  • Ciasto marcepanowo-migdałowe z lukrem

    ...blachę o średnicy 28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z bokami. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Pozostałą mąkę przesiewamy(...) i osuszamy. Każdą jagodę nakłuwamy igłą lub szpilką w kilku miejscach. Ciasto w formie zapiekamy około 15 minut w 175ºC. Wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ciasto marcepanowe...

  • Ciasto kokosowe z lukrem

    ...przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.   3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, w które wciskamy kawałki rabarbaru. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około 60 minut w 175ºC. Ciasto przez 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy...

  • ...tortownicą. Na jej środ ku postaw szklankę z żaroodpornego szkła. Babka będzie jak z kominka. Ciasto ucierane (piaskowe) z owocami możesz piec dwojako. Albo na ciasto wyłóż owoce. Albo owoce delikatnie wymieszaj z ciastem i tak przelej do blaszki. Jakie wziąć owoce? Wszelkie jagodowe: jagody, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny (także mrożone – bez rozmrażania!) albo pokrojone...

Zdjęcia na temat: dekorowanie ciast
Wideo na temat: dekorowanie ciast
  • Jak zrobić bezy? Banalny przepis

    Beza, czyli upieczona piana z białek z cukrem, to przepyszny deser, który świetnie nadaje się do przyrządzania ciast, dekorowania wypieków, lodów czy budyniów, a przede wszystkim genialny sposób na przyrządzanie niewielkich ciasteczek - z kremem czy musem owocowym lub bez! W gruncie rzeczy przyrządzanie bezy jest dziecinnie proste - raz poznany przepis zapamiętacie na zawsze. Zobaczcie nasz

Przepisy na temat: dekorowanie ciast
  • Ciasta z wiśniami

    ...białka z odrobiną soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.  2. Ciasto wylej do blachy, posyp wiśniami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Gotowe posyp cukrem pudrem.  Bezglutenowe z kremem Sposób przygotowania 1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka i cukier, zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, wyłóż ciastem blachę i piecz 20 minut w temp. 170°C.  2. Zagotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj...

  • Ciasta z budyniem

    Babeczki z cynamonem Sposób przygotowania 1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.   Ciasto z gruszkami Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę...

  • Ciasta warzywne

    ...cukier, jajka, kakao, przyprawę do piernika, olej i proszek do pieczenia. Zmiksuj.  2. Piecz ciasto 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj je pokrojonym w paski burakiem i skórką cytrynową. Posyp cukrem(...) ciasto przekrój. Składniki do kremu włóż do miski, zmiksuj. Składniki na lukier wymieszaj. Marchewki obierz, pokrój w długie plastry. Karmelizuj z dodatkiem miodu i masła. Nałóż krem, dekoruj lukrem...

  • Ciasta z ananasem

    Francuskie kwadraciki Sposób przygotowania 1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój w kwadraty.  2. Na pokrojonym cieście układaj po jednym plastrze ananasa. 3 Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ciastka dekoruj listkami. Słonecznikowe pole...

  • Ciasta z cytrusami

    ..., cały czas mieszając. Rękawem cukierniczym wyciśnij ciastka. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C, zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz 10 minut.  3. Galaretkę rozpuść, ostudź. Białka ubij, dodając(...). 170 st. C.  2. Białka ubij, dodawaj po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż bezę na ciasto, piecz 30 minut w temp. 120°C, zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz kolejne 15 minut. 

  • Najmodniejsze ciasto sezonu: "leśny mech"

    Ciasto "leśny mech" podbija przyjęcia i domówki. Odpowiedzialny za piękny, zielony kolor jest świeży szpinak.

  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    Mąka, cukier, soda i kakao - z tych niepozornych składników można zrobić "szalone" ciasto czekoladowe. Bowiem, jak przekonują autorki książki o śniadaniach inspirowanych kuchniami świata, ten amerykański wypiek robi się zaledwie 10 minut.

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia(...) ml śmietany 100 g migdałów np. Bakalland (odkładamy garść do dekoracji) Przepis na ciasto Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto...

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Ciasto: 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego ½ kostki masła 15 dag śliwek kalifornijskich 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju z pestek winogron(...) ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Śliwki kalifornijskie pokrój w paski. 2. Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki (jeśli masz foremkę, do...

  • ​Ciasto orzechowe z kremem jajecznym

    Pyszne makaronikowe ciasto.