• Informacje na temat:

    dekorowanie ciast i mazurków

Artykuły na temat: dekorowanie ciast i mazurków
  • Mazurek  pomarańczowy

    Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 25 dag masła, 3 żółtka, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Masa pomarańczowa: 3 średnie pomarańcze (lub mandarynki), 2 średnie jabłka, ok. szkl. cukru. Dekoracja: płatki migdałów, rodzynki, perełki cukrowe, pisak spożywczy, żelki-kwiatuszki.

  • ...zagniatam ciasto. Owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 min do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowuję i wylepiam nim spód natłuszczonej formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta formuję wałeczek i splatam go. Układam do wzdłuż brzegów formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st., studzę. 2. Mleko w proszku łączę z cukrem, cukrem waniliowym i 50 ml wrzątku. Masło rozpuszczam, dodaję do...

  • Mazurek migdałowo-kajmakowy

    Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, kostka masła, jajko, szczypta soli. Ciasto na rant: 15 dag miękkiego masła, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, 25 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, ziarenka z 1/2 laski wanilii, puszka masy kajmakowej do dekoracji: migdały i wiśnie kandyzowane.

  • ...1. 20 dag zimnego masła posiekaj, połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka i 5 łyżek cukru pudru. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj duży placek o grubości około 1/2 cm, ostrym nożem wytnij z niego placuszki w kształcie pisanek. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz...

  • Mazurek kokosowy dla łasuchów

    Przygotowanie 65 min • Porcja 440 kcal • Koszt porcji 40 gr • Przepis na ok. 30 porcji 1. Spód: mąkę, cukier, margarynę i żółtka siekam i zagniatam ciasto. Do 3/4 części ciasta dodaję kokos, zagniatam, resztę łączę z kakao. Chłodzę w lodówce. 2. Potem jasną część ciasta wałkuję i wykładam nią blaszkę z pergaminem. Z ciasta ciemnego robię warkocz o szerokości ok. 2 cm. Oplatam nim cały spód...

  • Mazurek czekoladowy

    Porcji: 12. Czas przygotowania: 60 minut. Potrzebna: blaszka o wymiarach 45 x 35 cm. Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki: - 6 jajek - 80 g cukru - 200 g czekolady deserowej - 50(...) z czarnej porzeczki Dekoracja: - bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszone żurawiny, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Ciasto czekoladowe bez mąki W garnku rozpuszczamy...

  • ...1. Przesianą mąkę, cukier, sól i masło siekamy na stolnicy nożem. Dodajemy mielone orzechy, żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki. 2. Natłuszczoną tortownicę (najlepiej o karbowanym dnie) wylepiamy 2/3 porcji rozwałkowanego ciasta. 3. Z pozostałego, również rozwałkowanego ciasta wycinamy radełkiem paseczki. Smarujemy je pozostałym roztrzepanym jajkiem...

  • ...1. Wszystkie sypkie składniki ciasta siekamy z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybkimi ruchami zagniatamy kruche ciasto. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę(...). Gorącą masę wylewamy na kruche ciasto. 3. Dekorujemy umytymi, osuszonymi i, jeśli trzeba, rozdrobnionymi bakaliami. Jeśli mazurek będzie spożywany przez dorosłych, bakalie można wcześniej namoczyć...

  • Mazurek czekoladowy

    ...mlecznej i druga twarda z gorzkiej czekolady do tego chrupiace ciasto... hm niebo w buzi! A oto nowy przepis: Ciasto: 200 g maki 40 g zmielonych migdalow 2 zoltka pol laski wanili 150 g masla Polaczyc make z migdalami i z maslem pokrojonym na malutkie kawaleczki. Do zoltek dodac ziarenka wanili wybrane czubkiem noza z laski. Polaczyc calosc i zagniesc kruche ciasto. Schlodzic je minimum...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...  Pyszne ciasto cytrynowe nasączone syropem i przez to wilgotne. Cytryny confit na słodko podkreślają subtelnie jego smak. Trzeba je przygotować poprzedniego...

Przepisy na temat: dekorowanie ciast i mazurków
  • Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej

    Sposób przygotowania Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.  Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi...

  • Mazurek malinowy

    ...gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki(...) lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki. 4. Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy...

  • ...,po przestygnięciu ucieramy go drewnianą łopatką , wlewamy sok z cytryny oraz esencję i mieszamy. Lekko ostudzone ciasto polewamy ciepłą jeszcze polewą. Przybieramy mazurka tym, co lubimy najbardziej...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Tego słynnego ciasta nie może zbraknąć na wielkanocnym stole. Przedstawiamy 10 najlepszych przepisów na mazurki.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Wielkanocne niespodzianki od Lidla

    ...jest ciasto z dodatkiem marchewek obranych i startych na średnich oczkach tarki, a także orzechów, goździków i cynamonu " - podkreśla Paweł Małecki .     Aby stworzyć pyszny mazurek wystarczy(...). Gotowe, upieczone w temperaturze 175 stopniach ciasto przekładamy masą z serka homogenizowanego, dekorujemy szprycując rozetki z masy wokół ciasta oraz układając owoce bądź orzechy i gotowe! Wszyscy...