• Informacje na temat:

    delikatna surówka z zielonej sałaty

Artykuły na temat: delikatna surówka z zielonej sałaty
  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    ...kolor jasnozielony, ale występuje też w barwie intensywnie zielonej i niebieskofioletowej. Zielone odmiany są delikatne w smaku. Po obraniu można jeść je na surowo, świetnie komponują się też w sałatkach(...) prowitaminy A. Nie wyrzucaj ich - dodaj je do sałaty lub użyj zamiast natki do potraw. Kalarepę przechowuj w lodówce zawiniętą w wilgotną ściereczkę - wytrzyma do 2 tygodni.

  • Pyszne sałatki dla dzieci

    ...daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla...

  • Kabaczek, król leczo

    ...  oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, jak np. sałaty. Jeść można go więc  na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym(...) - pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, zielonej papryki, selera naciowego. Lepiej nie zestawiać go z porą czy selerem korzeniowym. Kabaczek ma jeszcze jedną zaletę - jest niedrogi, łatwo dostępny i nie...

  • Odmładzający program na każdą kieszeń

    ..., z ulubionymi warzywami na patelnię (100 g). Lub możesz zjeść: - gotowaną na parze solę (200 g), 8 różyczek ugotowanej brukselki, kilka liści sałaty zielonej skropionej oliwą i sokiem z cytryny; - pieczoną(...) ziołami. Piecz w temp. 200 st. C ok. 1 godz. Dodaj oliwki. Lub zjedz: - kilka liści sałaty z wędzonym łososiem (ok. 80 g), do picia rosół drobiowo- -warzywny (szklanka); - gotowaną pierś kurczaka...

  • Kwiaty na talerzu

    Fiołek trójbarwny (popularnie zwany bratkiem polnym). Kwitnie od czerwca do września. Można go dodawać do sałatek na bazie zielonej sałaty i do zup warzywnych. Właściwości: Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy - witaminę C oraz rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Fiołek odtruwa organizm, działa moczopędnie, reguluje ciśnienie. Poprawia stan skóry trądzikowej. Łagodzi bóle gośćcowe...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    ...dodatkami do ryby są masło, świeży koperek i sok z cytryny. Grillowane mięso ryby pasuje doskonale do delikatnych, prostych surówek, np. z młodej kapusty i szczypiorku, lub sałaty rzymskiej i pomidorków...

  • Pyszne sałatki

    ...daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla skrzatka...

  • Przysmaki z patelni

    ...żółtego sera salami, 2 jajka, 15 łyżek bułki tartej, 4 łyżki mąki, sól, łyżeczka słodkiej papryki, olej do smażenia, 2 pomidory, kilka liści zielonej sałaty Przygotowanie: 1. Liście sałaty opłucz pod bieżącą wodą, osusz lub odwiruj w wirówce do sałaty. Pomidory z wierzchu delikatnie natnij nożem, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. 2. Mortadelę pokrój na dość grube plastry...

Przepisy na temat: delikatna surówka z zielonej sałaty
  • Kabaczek, król leczo

    ...odkwaszające organizm i jest sprzymierzeńcem szybkiej oraz prawidłowej przemiany materii. Kabaczek nie kumuluje metali ciężkich, tak jak np. sałaty. Można go więc jeść na surowo - np. w sałatkach i surówkach, pokrojone w drobną kostkę. Są znakomitym składnikiem letnich zup jarzynowych. Dodatek nawet kawałka kabaczka startego na tarce o grubych oczkach do placków ziemniaczanych doda im lekkości...