• Informacje na temat:

    delikatny biszkopt

Artykuły na temat: delikatny biszkopt
  • Sekrety biszkoptu

    Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu zależy od wtłoczonego w ciasto powietrza, a duża ilość mąki wsypanej jednorazowo na pianę spowoduje zniszczenie jej struktury. Poza tradycyjną metodą "na zimno" biszkopt możesz przygotować poprzez...

  • Biszkopt przekładany

    ...biszkopt na ściereczkę. Usunąć pergamin. Odstawić do wystudzenia.  2. Wymieszać dwie łyżki proszku na sos waniliowy z 60 g cukru. Dolać śmietanę i ubić na sztywno. Biszkopt przekroić na dwa paski(...) biszkoptem i pozostałym kremem. Schłodzić.  3. Przed podaniem ciasto poprószyć cukrem pudrem. Udekorować odłożonymi truskawkami. Pokroić na porcje. Zobacz także:

  • Przygotowanie: 1. Na 30 min przed przygotowaniem biszkoptu jajka włóż do bardzo ciepłej wody. Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop. Do miski wbij ogrzane jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (10-15 min). Następnie do masy dodaj w trzech turach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Skład na 10 porcji: ● 200 g białej czekolady ● 200 g śmietanki kremówki ● 2 paczki kwadratowych biszkoptów ● 2 łyżeczki cukru pudru ● łyżka żelatyny ● sok z cytryny ● po garści malin, czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich...

  • ...porcjami dodawać masę budyniowo-twarogową. 3 Zimny biszkopt rozciąć na dwa placki. Jeden placek ułożyć na spodzie tortownicy. Posmarować 1/3 przygotowanego kremu oraz 2/3 konfitury. Przykryć drugim...

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 6 jajek • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli. Dekoracja: 2 galaretki wiśniowe • wiśnie w syropie • owoce kiwi • 300 ml śmietany 30 proc. • 3 łyżki cukru pudru • łyżeczka żelatyny.

  • Pianka  rabarbarowa  na biszkopcie

    Biszkopt: 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki. Pianka: 50 dag rabarbaru, 1/2 szklanki cukru, 300 ml jogurtu naturalnego, 300 ml śmietanki kremówki 36 proc., 5 łyżeczek żelatyny.

  • Składniki na 12 porcji Na biszkopt: 3 jajka, 5 dag cukru, szczypta soli, 1 op. cukru waniliowego, 6 łyżek mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem i obłożenie: 5 łyżeczek żelatyny, 75 dag mielonego tłustego twarogu, 10 dag cukru, sok i skórka z połowy cytryny, 1 op. cukru waniliowego, 20 dag śmietany kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru...

  • Biszkopt makowo-karpatkowy

    Biszkopt makowy: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karpatkowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru , po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 5 dag płatków migdałowych.

Wideo na temat: delikatny biszkopt
  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić(...) tylko komponowały się smakiem i wyglądem, ale też nie rozpadną się pod wpływem galaretki, która jest ostatnią warstwą tego wybornego torcika. Przepis na biszkoptowy torcik na zimno to idealna

Przepisy na temat: delikatny biszkopt
  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    Choć delikatny i leciutki niczym piórko, to bywa bardzo kapryśny. Nie wyrasta, opada, kruszy się przy krojeniu albo zmienia się w zakalec. Ale mamy na to proste rady.

  • Sekret udanego biszkoptu

    Podstawą tortu zazwyczaj jest biszkopt. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki i dobrze wyrośnięty. Jak przekonuje PAP Life Agata Stankiewicz, najczęściej popełnianym błędem przy biszkopcie jest zbyt szybkie wymieszanie mąki z ubitymi jajami.

  • Torcik z biszkoptami

    ...(śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao). 

  • Biszkopt idealny

    Z dżemem, z masą, albo po prostu - posypany cukrem pudrem. Biszkopt zawsze smakuje pysznie!

  • Biszkopt z buraka z truskawkami

    ...nasączonego biszkoptu i lodami np. z białej czekolady. Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana, "Doradca smaku 3"

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do...

  • Prosty tort owocowy

    Biszkopt nasącz ponczem.

  • Przekładaniec pomarańczowo-śmietanowy

    ...tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  2. Żelatynę namocz. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem, śmietaną i żelatyną. Biszkopt przekrój, nasącz sokiem. Ułóż cząstki pomarańczy i połowę kremu. Przykryj blatem, a wierzch udekoruj kremem, biszkoptami, pomarańczą.

  • Kokosowe tiramisu

    Sposób przygotowania 1. Kawę mocno podgrzej, wymieszaj z brązowym cukrem i likierem, wystudź. Na spodzie tortownicy (śr. 18 cm) ułóż 8 biszkoptów. Skrop je połową ponczu i posyp połową wiórków kokosowych.  2. Jajka ubij z białym cukrem. Dodaj do nich mascarpone. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Na biszkopty w formie wyłóż połowę kremu. Przykry go resztą ciastek. Skrop je pozostałym...

Dyskusje na temat: delikatny biszkopt
  • Re: Biszkopt ...

    Ja mam przepis na bidzkopt, wktórym na 4 jajka daję 50 ml oliwy i jest on delikatny i puszysty. Wyrasta równo. Przepis na niego jest moich przepisach. Polcam, bo warto. Pozdrawiam!

  • Re: 3 kroki do udanego biszkoptu

    Ja piekę od lat biszkopt z mąki krupczatki, tyle łyżek mąki ile jaj, ubijam białko z cukrem ( kryształem (taka ilość ile mąki) na sztywną pianę, dodaję na przemian żółtka i mąkę - ciasto jest napowietrzone jaj pianka, bez żadnych proszków i innych ulepszaczy. Piekę max 30 min przy 170-180 stopniach. Jest puszysty, delikatny, nigdy nie opada i można swobodnie przekrawać. A przyznam się, że tak

  • Idealny biszkopt

    Wspaniały biszkopt. Pulchny, delikatny i w ogóle: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/biszkopt,32500

  • Re: Makowiec

    Do Kasi: ja do sernika,który wydaje sie ciężkim ciastem nie daję grama proszku i po upieczeniu jest pulchny,delikatny. Tajemnica tkwi w b.dobrze ubitej pianie,utrwalonej cukrem,więc nie ma się co dziwić,że jest biszkopt bez proszku

  • Re: Problem z biszkoptem

    w piekarniku na pol godziny pozniej robie uchyl az do wystudzenia. Biszkopt jest mieciutki delikatny i rozplywajacy sie w ustach. Zgadzam sie ze prawdziwy biszkopt to jaja,cukier,maka ,odrobina soli(...)Biszkopty pieke od ponad 30 lat i nigdy nie mialam problemow,pieczenia uczylam sie od babci -wysmienitej kucharki. Jest to najlatwiejsze ciasto,szybkie do zrobienia. Cala sztuka polega na tym aby

  • Re: Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

    dodaję mleka, a ciasto jest super! Wypróbujcie ten przepis :) Na ciasto wykładam ćwiartki jabłek, albo śliwki węgierki. Jest naprawdę doskonałe. Przypomina delikatny biszkopt.

  • Re: Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    masy ok pięć minut. wystudzenie biszkopta ok godziny. Po 2 godzinach od startu mamy pyszny delikatny torcik , który sami zrobiliśmy. Zainteresownaym mogę podać szczegóły(...)Nie prościej kupić w cukierni? Ludzie co to za przepisy? Masło zmieszać z biszkoptami? co to ma wspólnego z ciastem ? Poza tym jaka to bomba kaloryczna? Nie prościej upiec w tejże tortownicy biszkopt

  • Re: Po anginie

    a i też schudłam coś, tyle starałam sie ze wszystkich sił wczoraj nadrobić:)))) takie ciacho upiekłam co to się nikt nie oprze.....najpierw jest biszkopt, delikatny, puszysty, miękki.....potem kre taaaki rozpływający się w ustach, co to chcesz smakować jaaaak najdłużej, potem cisteczko - herbatnik, ledwo wyczuwalne, zmiękczone kremem, na to karmel-wiadomo wyśmienity i nagle trach słony kraker

  • Re: Po anginie

    o matko...i pożarłaś coś takiego??? :DDD chyba po tym Ci smak wrócił :))) a bladość przyszła :PPP a i też schudłam coś, tyle starałam sie ze wszystkich sił wczoraj nadrobić:)))) takie ciacho upiekłam co to się nikt nie oprze.....najpierw jest biszkopt, delikatny, puszysty, miękki.....potem kre taaaki rozpływający się w ustach, co to chcesz smakować jaaaak najdłużej, potem cisteczko - herbatnik

  • Re: Po anginie

    .....najpierw jest biszkopt, delikatny, puszysty, miękki.....potem kre taaaki rozpływający się w ustach, co to chcesz smakować jaaaak najdłużej, potem cisteczko - herbatnik, ledwo wyczuwalne, zmiękczone