• Informacje na temat:

    do ubitego białka dodaj galaretkę

Artykuły na temat: do ubitego białka dodaj galaretkę
  • ...1. Żelatynę rozpuść w pół litra wody. Rozlej na 3 części. 2. Kolor I: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 białek i jedną część żelatyny. 3. Kolor II: tak samo, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao. 4. Kolor III: śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodając pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. 5. Na spód blaszki wylej masę I i odczekaj...

  • ...1 Białka ubij z solą. Wsyp cukier, cukier waniliowy, miksuj. Dodaj żółtka, mąkę i proszek. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 25 minut w 180˚C. 2 Żelatynę namocz. Melony przetnij, wydrąż kulki. Resztę miąższu zmiksuj. Limonki sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Wymieszaj z cukrem waniliowym, cukrem, jogurtem i przecierem z melona. Dodaj żelatynę i ubitą śmietanę...

  • ...razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej. Delikatnie wmieszaj ubite białka. 3. Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, równomiernie rozprowadź. Wstaw do(...) 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Miękką margarynę (wyjmij ją z lodówki na godzinę wcześniej, aby miała pokojową temperaturę) utrzyj...

  • .... Galaretki przygotować według przepisu. 2. Na biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i ubijać nadal, dodając cukier i po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę(...) i truskawki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie schłodzić. Nasza rada Biszkopt możesz nasączyć ponczem: zagotuj 100 ml wody z łyżeczką cukru, schłódź, dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: ok. 55

  • Składniki: 3 dag kawy, 300 ml mleka, 7,5 dag cukru, 3 dag żelatyny. Śmietana: szklanka kremówki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, 2 białka.

  • ...ciasto stężało. 3. Białka ubić, dodać galaretkę wiśniową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Zalać galaretką kiwi. Schłodzić. Przygotowanie(...)1. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć nieco mniej niż w przepisie) i pozostawić do stężenia. 2. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na...

  • Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z połową cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Z białek i reszty cukru ubij pianę. Obie masy połącz i dodaj przesianą mąkę(...) ugotuj gęstą masę i wystudź ją. Dodaj tłuszcz utarty z cukrem i mieszaj, aż powstanie krem. Dolną część ciasta posmaruj połową kremu i wstaw do lodówki do stężenia. Oczyść rabarbar i pokrój na kawałki...

  • Przyrządzanie: 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Dodaj cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy wsyp pozostałe składniki. Całość wymieszaj, po czym wylej na blaszkę i piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C. 2. Gotowy biszkopt wyjmij z formy, rozłóż na wilgotnej ściereczce i zwiń w rulon. 3. Każdą galaretkę rozpuść osobno w 3/4 szklanki wody. Po ostygnięciu, pokrój...

  • Śliwki umyj, osusz, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki śliwek potnij na cząstki. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Białka ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj je z ciastem. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto piaskowe. Na wierzchu...

  • Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

    ...ze 175 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawaj do niej żółtka, startą czekoladę oraz mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka wymieszaj ze szczyptą(...) likierem. Dodaj żelatynę. Odstaw na 10-15 minut, aby masa zaczęła lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ostrożnie połącz ją z tężejącą masą. Blaty przełóż w tortownicy przygotowanym kremem...

Przepisy na temat: do ubitego białka dodaj galaretkę
  • Ciasto z owocami, budyniem i galaretką

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą, dodaj cukier i żółtka. Wsyp mąki i proszek do pieczenia, mieszaj. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Ugotuj gęsty budyń, ostudź. Rozpuść galaretkę. Budyń schłodź, smaruj nim wierzch ciasta. Owoce pokrój, ułóż dekoracyjnie na budyniu. Część owoców zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. 

  • Sernik z galaretką

    ...cukru pudru 4 galaretki brzoskwiniowe 2 świeże brzoskwinie mała puszka mandarynek Przygotowanie: 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij, stopniowo dodając cukier. Miksując na niskich obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj obydwie mąki, wymieszaj łyżką. Okrągłą tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj małe porcje masy, tworząc biszkopciki. Piecz 15 minut w 180

  • ​Mus czekoladowy

    Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących...

  • Bezy z kremem cytrynowym

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij ze szczyptą soli, dosyp cukier, zmiksuj, dodaj sok z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje masy. Piecz 2 godziny w temp. 120 st. C.  2. Galaretkę rozpuść w 100 ml wrzątku, wystudź. Śmietanę ubij, zmiksuj z galaretką, sokiem z cytryny, schłodź. Podgrzewaj wiśnie z cukrem. Mąkę rozpuść w łyżce wody, dodaj do wiśni. Na bezy nałóż krem...

  • Cytrynowiec bez cukru, proszku...

    Sposób przygotowania 1. Białka oddziel od żółtek, ubij je z ksylitolem na sztywno. Żółtka rozmieszaj z olejem i dodaj do ubitych białek. Wsyp mąkę. Ubij na niskich obrotach, do połączenia składników(...) z sokiem z cytryn i ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodaj budyń, wymieszaj. Wlej do naczynia z galaretką i ugotuj. Ostudź. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj...

  • Przekładaniec z pomarańczą

    Sposób przygotowania 1. Blaty: jajka rozbij,oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy żółtkowej. Dodaj pianę z białek, wymieszaj.  2. Blachę wyłóż pergaminem.Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok.30 minut w 180°C. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 2 szklankach...

  • Sernik cytrynowy​

    ...oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz(...)Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem(...) rozpuść galaretkę. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszaj z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubij. Dodaj do masy serowej. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozwiń...

  • Lekki torcik z owocami

    Sposób przygotowania 1. Rozbij jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę, wsypując szczyptę soli. Dodawaj po łyżce cukrów, cały czas ubijając, aż piana stanie się lśniąca.  2. Miksując na mniejszych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku. Delikatnie wymieszaj z przesianą mąką pszenną oraz migdałową. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż...

  • Sernik na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodaj żółtka, cukier,mąkę. Ubijaj około 15 minut.Wylej do formy, piecz 20 minut w temperaturze 180°C. 2. Sok z pomarańczy zagotuj z cukrem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, rozpuść. Przecedź. Schłodź.Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody, ostudź, wymieszaj z serkiem i mandarynką. Wyłóż na ciasto.Schłodź, udekoruj.