• Informacje na temat:

    dobry na chleb ciemny na drożdżach

Artykuły na temat: dobry na chleb ciemny na drożdżach
  • Chleb nasz powszedni

    Ciemny czy jasny?

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co(...) składu pieczywa. Zależy to od dobrej woli producenta. Najczęściej podają go ci, którzy wypiekają zdrowe pieczywo. Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Jeśli jest ładnie brązowy i ma idealną...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...dobry", w ramach której organizatorzy, Fundacja "Chleb to zdrowie", chcą edukować polskie społeczeństwo i promować jedzenie pieczywa w całym kraju.(...)1. Chleb jest tuczący: MIT Chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Przeświadczenie, że...

  • Jabłka dobre na bóle głowy

    ...razowego chleba. Przygotowanie: Jabłka umyj, pokrój, zalej ciepłą przegotowaną wodą z cukrem, dodaj drożdże i skórkę, wymieszaj. Odstaw na 10 dni w ciepłe, ciemne miejsce, mieszaj dwa razy dziennie. Przecedź i odstaw w chłodne miejsce na 1,5 miesiąca. Zlej płyn przez gazę do ciemnych butelek. Trwały bezterminowo. Herbaciana: Napar z suszonych jabłek działa oczyszczająco, a częstą przyczyną bólu...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Słodki amok

    ...bezpieczniej dostarczyć organizmowi chrom w sposób naturalny - uważa ekspert. Spore ilości tego pierwiastka znajdziemy m.in. w drożdżach, gruboziarnistych kaszach i płatkach, pełnoziarnistym pieczywie, chudym(...) zjedzeniu, ułatwia syntezę serotoniny w mózgu. Dobrym źródłem tryptofanu będzie np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z szynką albo pastą z ciecierzycy, posypana ziarnami słonecznika. Albo porcja...

Przepisy na temat: dobry na chleb ciemny na drożdżach
  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...