• Informacje na temat:

    dobry na paprykę marynowaną

Artykuły na temat: dobry na paprykę marynowaną
  • Papryka

    Najczęściej jemy paprykę surową - na kanapce lub w sałatce. Świetnie komponuje się z pomidorem czy różnymi sałatami. Wystarczy dodać sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek, a taka sałatka podkreśli(...) wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    Przygotowanie (40 minut + marynowanie): Wlej do miski 1 łyżkę oliwy, dodaj ocet, sos tabasco chipotle, oregano, sproszkowaną paprykę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Przeciśnij nieobrany ząbek czosnku przez praskę, dodaj do miski i wszystko wymieszaj. Obierz cebulę, przekrój ją na pół, a następnie na łódeczki grubości 1 cm. Pokrój piersi z kurczaka w paski grubości 1 cm i razem z cebulą...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    .... Sos: 4-5 łyżek oleju, 1 łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki octu winnego. Kiełbasę pokroić w skośne plasterki, ogórki w półplasterki, ser w słupki, a paprykę pociąć w paseczki...

  • Jedzenie dobre na upał

    W gorące dni zwykle nie mamy ochoty na tradycyjne dania. Wypróbuj nasze przepisy na potrawy lekkie i apetycznie pachnące ziołami.

  • ...1. Papryki umyj, osusz, ułóż na blasze i piecz 15- 20 min w 180 st. Wyjmij, włóż do woreczka, pozostaw do ostygnięcia. Filety opłucz, osusz. W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny z 2-3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i szczyptą mielonej słodkiej papryki. Posmaruj mięso, odstaw na 2-3 godziny. 2. Wystudzoną paprykę obierz ze skórki, miąższ drobno posiekaj, a potem utrzyj lub zmiksuj...

  • ...czosnku. 2. Piersi kurczaka włóż do przygotowanej marynaty, przemieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. 3. Dymki ze szczypiorkiem opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Umyj paprykę, przekrój na(...) i paprykę, smaż 2-3 minuty. Wrzuć groszek. Ogrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem, ozdób kolendrą. Czas ok. 30 min; porcja – 370 kcal cena 4,50 zł...

  • Przygotowanie: Boczek dokładnie oczyść, umyj i osusz. Przekrój cytrynę i z obu połówek wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Następnie dodaj oliwę, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzyj dokładnie boczek. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, ale najlepiej...

  • Sezon na grillowanie

    ...ziemniak, brokuł, kalafior, cebulę, pieczarki, cukinię, bakłażan, paprykę - pokroić, podlać łyżką oliwy i tak zawinąć w kuleczki z folii. Po upieczeniu otrzymamy smaczny i zdrowy dodatek do mięsa albo(...). Wracam z weekendu wypoczęta i najedzona, w dobrym humorze. Pani Aneta, oprócz mięsa, kładzie też na ruszt warzywa. - Mają inny smak niż zapiekane w piekarniku - podkreśla. - Preferuję rozsądne...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Impreza ze smakiem!

    Prywatka, przyjęcie, parapetówka, urodziny, imieniny, a może po prostu impreza? Nazwa nie jest ważna – ważna jest dobra zabawa i dobre jedzenie. Czym chata bogata – czyli pomysły na udaną imprezę.

Wideo na temat: dobry na paprykę marynowaną
  • Kuchnia meksykańska. Guacamole, taco z kurczakiem, quesadillas

    Restauratorka Agnieszka Kręglicka i kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali w "Dzień Dobry TVN" dania kuchni meksykańskiej. Zdradzili przepisy na salsy: mexicana, ranchera, verde oraz smażoną fasolę, czerwoną cebulę marynowaną, guacamole, taco z kurczakiem, z paskami papryki i grzybów, a także quesadillas.

Przepisy na temat: dobry na paprykę marynowaną
  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

  • Jak przyrządzić pysznego tatara?

    Dobrego tatara nie tak łatwo przyrządzić. Oprócz świeżej polędwicy wołowej potrzebny jest jeszcze szereg dodatków. Jakich - wyjaśnia PAP Life prawdziwy "tatarowy" ekspert, kucharz Tomasz Marcinkowski.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...i paprykę cayenne. Tutaj proporcje też dobieramy w stosunku 1:1, co jednak nie znaczy, że nie możemy ich modyfikować, aby lepiej odpowiadały naszemu podniebieniu. Śmiało zatem eksperymentujcie! To...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) papryki, aby skorka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę...

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...się zmniejszyć nawet o 20 proc. Dobry ruszt powinien być wykonany z nierdzewnej stali, wtedy porcje nie przywierają i nie będą się przypalać. Grillowanie kojarzy się zazwyczaj z niepowtarzalnym smakiem(...) wszystko - każdy rodzaj mięsa, ryby, owoce morza, warzywa (ziemniaki, paprykę, bakłażany, patisony, kukurydzę, cebulę, czosnek) oraz owoce (jabłka, banany, gruszki, śliwki). Serwowane potrawy zależą...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...cukini (koloki) czy papryki (piteria), posypanej kawałkami sera feta. Na dobry początek na stole musi obowiązkowo znaleźć się jogurt z czosnkiem i świeżym ogórkiem czyli tzatziki. Kolejna przekąska to(...) Kretę turyści a razem z nimi popłynęła struga pieniędzy - takie dziko rosnące rośliny jak mlecze, liście chrzanu, pokrzywy, endywia stanowiły ważny składnik kuchni kreteńskiej. Niczym w dobrym...

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...z różnych mięs, sery, a nawet owoce. Kluczem do dobrych potraw z mięsa jest wcześniejsze marynowanie go, by skruszało. Na potrawy z grilla nie nadają się mięsa peklowane i konserwowane saletrą. W wysokiej...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...z pewnością skuszą się na Kharouf Mehchi czyli faszerowaną pieczoną baraninę duszoną z ryżem, czy też na paprykę nadziewaną mięsem i warzywami (Fleifly Mehchijeh). Dla wegetarian przygotowano natomiast...