• Informacje na temat:

    dodatki do bulionu

Artykuły na temat: dodatki do bulionu
  • .... Dolej po 200 ml bulionu i śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać także zielony groszek z puszki. Tak przygotowany sos świetnie pasuje np. do spaghetti. Marchewkowe pesto Dobierz 3 średniej wielkości marchewki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedź, pokrój na kawałki...

  • Ramen: Japoński bulion

    ...w wersji super ostrej dla ojca i łagodnej dla mnie. Najbardziej smakuje nam ten, który przygotowuje na rosole wieprzowo-drobiowym gotowanym przez 24 godziny, z dodatkiem kiełków z fasolki mung, dymki...

  • ...1. Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj z dodatkiem łyżeczki soli. Usuń tworzącą się szumowinę. 2. Marchewki i kawałek selera obierz, wrzuć w całości do wywaru. Dodaj 1-2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Gotuj 20 minut. Po tym czasie oczyść starannie pory, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Gotuj całość na średnim ogniu około 15 minut. 3. Po tym...

  • ...1. Mięso umyć, osuszyć, warzywa umyć i obrać. Połowę warzyw pokroić na kawałki, drugą połowę w paski. Mięso z kawałkami warzyw gotować na wolnym ogniu ok. 90 min z dodatkiem przypraw, potem odcedzić. 2. Miękkie masło zmiksować, dodając 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Dodać resztę kaszy, doprawić solą i gałką muszkatołową, odstawić na ok. 20 minut. 3. Do odcedzonego rosołu wrzucić paski warzyw...

  • Bulion po bawarsku z kluseczkami

    ...1. Mięso umyć, osuszyć, warzywa umyć i obrać. Połowę warzyw pokroić na kawałki, drugą połowę w paski. Mięso z kawałkami warzyw gotować na wolnym ogniu ok. 90 min z dodatkiem przypraw, potem odcedzić. 2. Miękkie masło zmiksować, dodając 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Dodać resztę kaszy, doprawić solą i gałką muszkatołową, odstawić na ok. 20 minut. 3. Do odcedzonego rosołu wrzucić paski warzyw...

  • Innowacja kulinarna od Krakusa - unikalne koncentraty bulionów drobiowego i warzywnego

    Marka prezentuje innowację, koncentraty bulionów - drobiowego i warzywnego - doskonałe do każdego dania. Kompromisy dotyczące czasu poświęconego na gotowanie, smaku, składu i jakości potrawy na bazie bulionu nie będą już potrzebne.

  • Składniki: 6 pomidorów, 3 czerwone papryki, ćwiartka startego selera, pół szklanki bulionu warzywnego, 4 ząbki czosnku, duża cebula, oliwa, przyprawy: estragon, bazylia, sól, pieprz, cukier, posiekany koperek i natka pietruszki.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag marchewki (polecam do tego dania karotkę), 2 duże ziemniaki, 1 cebula, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy, 1 łyżka miodu, 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych, olej, przyprawy: curry w proszku, ostra mielona papryka, mielony cynamon.

  • Dodatki do czystych zup

    Dzięki nim tradycyjny bulion albo warzywny krem będzie wyglądać i smakować obłędnie. A pracy przy nich jest wyjątkowo niewiele!

  • Składniki: na 4 porcje, 1/2 kg cebuli, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, szklanka białego wytrawnego wina, litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza), 60 ml koniaku, brandy lub sherry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 30 dag ciasta francuskiego, jajko, 10 dag startego sera żółtego, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Wideo na temat: dodatki do bulionu
  • Przepis na barszcz ukraiński

    Barszcz ukraiński to narodowe danie Ukrainy, które często pojawia się również w Rosji, Polsce, na Białorusi, a także w innych zakątkach świata. Gęsta, z dodatkiem wielu warzywnych składników, zrobiona na mocnym, mięsnym bulionie, podana ze śmietaną zupa to sycąca propozycja na obiad, która smakuje doskonale o każdej porze roku. Sekretem udanego barszczu ukraińskiego są nie tylko dobrze dobrane

Przepisy na temat: dodatki do bulionu
  • Zupa z ciecierzycy z chrupiącym dodatkiem

    Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka - szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

  • Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki

    Składniki: 800 g ziemniaków Sól, pieprz 150 g śmietany kremówki 150 ml mleka 4 steki z polędwicy wołowej 4 plastry bekonu 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 szalotki 250 ml czerwonego wina 100 ml zredukowanego bulionu wołowego 50 ml wódki 100 ml soku pomidorowego Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej...

  • Marchwianka pachnąca curry

    Ugotowana z dodatkiem ciecierzycy...

  • Kremowa grochówka

    Z dodatkiem żółtego sera.

  • Schab z szałwią

    Z dodatkiem warzyw smakuje wyśmienicie!

  • Kotlety po myśliwsku

    Z dodatkiem warzyw smakują wyśmienicie...

  • Risotto z czerwoną kapustą

    Składniki: cebula ½ główki kapusty 1 szklanka ryżu szklanka bulionu sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, na oliwie przysmaż kapustę i cebulę. Gdy nieco się zrumienią, dodaj do nich bulion. Następnie dodać ryż. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie bulion.

  • Tasiemki w beszamelu ze szparagami i bazylią

    Przygotowanie tego sezonowego przysmaku to żadne kulinarne wyzwanie. Ugotuj delikatne pędy i usmaż mięso. Potem już tylko sos, dodatki i gotowe!

  • Kurczak pieczony z warzywami i szałwią

    Składniki: 1 sprawiony kurczak (1 i 1/2 kg) 5-6 łyżek oliwy 40 dag marchewki 75 dag ziemniaków 50 dag zielonej fasolki szparagowej 4 gałązki świeżej szałwii 6-8 ząbków czosnku 1 duża cebula 15 dag wędzonego boczku 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka opłucz...

Dyskusje na temat: dodatki do bulionu
  • Re: Marchwianka z pesto

    . Egzotyczne dodatki dla szpanu: łyżeczki bulionu w proszku, łyżeczki pesto ze słoika, kokilki nie wnoszą nic konstruktywnego do walorów odżywczo-smakowych i są pomijalne. Mojsza rada: jeśli już gotujesz