• Informacje na temat:

    dodatki do gęsi

Artykuły na temat: dodatki do gęsi
  • Składniki: 4 udka z gęsi (mogą być także piersi) ● sól ● pieprz ● suszony majeranek ● gałązki świeżego tymianku. Jako dodatek: pyzy ziemniaczane. Jarzynka: ● mała główka czerwonej kapusty ● 2 łyżki octu winnego ● łyżka oleju ● 2 łyżki miodu ● czerwona cebula ● sól ● pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z gęsi (ze skórką), 1 cebula, 1 gruszka, 1/2 pęczka majeranku, 10 dag sera gorgonzola, 200 ml bulionu drobiowego, 50 ml soku z granatu, ziarenka z 1/2 owocu granatu, sól, pieprz, cynamon, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

  • Udka gęsi w winie

    ...6 udek z gęsi, 2 szkl. wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, mielony czarny pieprz, 1–2 łyżki ciemnego sosu pieczeniowego, knedle ziemniaczane (jako dodatek).

  • ...  1.     Gęsia skórka na przedramieniu Alicji byla jej siódmm zmysłem i listem uwierzytelnającym zarazem.     Kiedy Alicja zastanawiała się, czy...

  • Składniki na 6 porcji: 6 udek gęsi, 2 ząbki czosnku, suszony tymianek, sól, pieprz; do kapusty: 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg), 8 łyżek czerwonego octu winnego, 3 łyżki dżemu z porzeczekm 1–2 łyżki cukru lsól lpieprz...

  • Skład na 8 porcji: 4 piersi z gęsi, sól i pieprz do smaku, łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku, 4-5 łyżeczek majeranku, 6 łyżek suszonej żurawiny i, jako dodatek na stół, żurawina do mięs ze słoika.

  • Składniki: 3 filety z piersi gęsi, 3 cebule, 1 pęczek majeranku, 1 gruszka, 15 dag sera pleśniowego, 2 łyżki oleju, 200 ml bulionu drobiowego, 1 mała włoska kapusta, 2 łyżki masła, sól, pieprz Dodatki: sos z granatów lub porzeczek...

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag pieczonego mięsa z gęsi, 25 dag mąki, 200 ml wrzątku, 3 cebule, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, olej.

  • Gęsina na św. Marcina

    Nie wyobrażam sobie listopadowych imienin męża bez gęsi podanej w towarzystwie biało-czerwonych dodatków: buraków, ziemniaków, czerwonej kapusty, koziego sera. W końcu to święto narodowe.

  • Pierwszy w Polsce pokaz Mango

    W czwartek 19 lutego w przestronnej Restauracji Gęsi Puch w Łodzi odbył się pierwszy w Polsce, autoryzowany pokaz znanej hiszpańskiej marki MANGO.

Przepisy na temat: dodatki do gęsi
  • Gęsie udka na kapuście

    Składniki: 6 udek gęsi 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg) 2 cebule 1 laska wanilii 3 łyżki masła 3 goździki 2 listki laurowe(...). Potem kapustę podlej octem i ok. 400 ml wody. Duś ok. 2 godzin. 3. Udka gęsi opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na godzinę. Potem ułóż...

  • Musztardowe kluski z dziurką

    Składniki: 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 50 dag ziemniaków 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania) 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, smaż chwilę. Cebulę obierz, grubo...

  • Lody nie tylko dla ochłody

    Foie gras, czyli słynny pasztet z gęsich wątróbek, połączony z sorbetem z dzikiej gruszki; tarta oberżynowa z lodami bazyliowymi; podawana na gorąco sałatka z koziego sera z dodatkiem sorbetu o smaku octu balsamicznego...

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    ...piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    ...15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.

  • Smaż na zdrowie

    .... Wysoka temperatura, do której można bezpiecznie rozgrzać ten tłuszcz, powoduje, że potrawy nim nie przesiąkają. Kotlety są chrupiące i szybko się smażą. Smalec gęsi : Zawiera dużo jednonienasyconego...

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    .... W garnku wymieszaj wodę z cukrem i doprowadź do wrzenia. Chłodny roztwór z cukru dodaj do czekolady, wymieszaj na gładko. Restauracja hotelu Ritz, Londyn Tournedos a'la Rossini (polędwicę z gęsią...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Włożyć do osolonego wrzątku na ok. 20 minut. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać brukselkę. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dusić jeszcze 10 minut. Sos spod gęsi zlać, zebrać(...) na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć na ruszcie (grzbietem do góry), pod gęsią umieścić blachę, na którą wlać 1/8 litra wody. Piec w 175 st. C przez 3,5 do 4 godzin. Po 1,5 - 2 godzinach gęś obrócić...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200(...). Frykadelki, kotlety jagnięce, ser nakładać na talerze razem z papryką i krążkami cebuli. Dekorować pokrojoną cytryną, oliwkami i pietruszką. Podawać z sosem. Idealnym dodatkiem będzie chlebek pita. Czas...