• Informacje na temat:

    domowe bułki kajzerki

Artykuły na temat: domowe bułki kajzerki
  • Pyszne domowe hamburgery

    Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego; 1 żółtko; 1 duża cebula; 1-2 dojrzałe pomidory; 1/4 główki sałaty lodowej; sól; pieprz; 4 bułki z sezamem do hamburgerów (lub zwykłe kajzerki); 4 łyżki majonezu; 2-3 łyżki oleju do smażenia.

  • Skład na 2 pasztety, 24 porcje: ● 1 kg łopatki, karczku lub biodrówki wieprzowej ● 1 kg udźca wołowego ● 500 g podgardla ● 50 g wątróbki drobiowej ● 3 średnie cebule pokrojone w plastry ● 2 kajzerki ● 5 jajek ● sól i pieprz do smaku ● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ● łyżka ziaren pieprzu zielonego ● smalec do wysmarowania formy ● bułka tarta ● przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe...

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Składniki: 2 kg mięsa (wieprzowiny, wołowiny i drobiu), 300 g wątróbki, 2 kajzerki, 3 jajka, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka startej gałki muszkatołowej, zioła: tymianek lub majeranek, torebka kolorowego pieprzu, sól, pieprz.

  • Bułeczki faszerowane mięsem, kiełbasą i warzywami

    Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 4 spore bułki, np. kajzerki z sezamem, 20 dag żółtego sera, 10 dag pikantnej kiełbasy, np. chorizo, 1/2 czerwonej papryki, 1 kwaszony ogórek, po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki chilli, szczypta majeranku, szczypta soli.

  • Pasztet w cieście  orzechowym

    Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki mielonych orzechów włoskich, 20 dag masła, szczypta soli. Farsz: tuszka królika, kurczak cały, 1/2 kg łopatki wieprzowej, 6 wątróbek drobiowych, 2 marchewki, pietruszka, mały seler, cebula, 6 jaj, 3 czerstwe kajzerki. Przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól morska lub...

  • Polskie wielkanocne potrawy smakują wybornie. Skoro tradycja nakazuje, by wśród świątecznych specjałów znalazły się jajka, domowe wędliny, pasztety, pieczenie, słodkie babki i mazurki, wypróbujmy nasze przepisy!

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...przynajmniej 1 godzinę).  Czerstwą kajzerkę zostaw, żeby wyschła na kamień. Zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mięsa. Będzie domowa bułka tarta. Czerstwy chleb lub bułki możesz włożyć do...

  • Chleb, Tomasz Deker

    ...- zarówno tradycyjnych jak chleb pszenno-żytni, rogale z makiem czy kajzerki, jak i mniej znanych jak chociażby chleb piwny, bułki jogurtowe lub chleb z orzechami laskowymi, figami, rozmarynem...

  • Jak nie marnować żywności

    ...korzyść - zupa będzie mniej kaloryczna; czerstwe kajzerki wysusz i zetrzyj na tarce - będziesz mieć domową bułkę tartą do panierowania ryb i kotletów; ugotowałaś za dużo ziemniaków - możesz z nich zrobić...

Przepisy na temat: domowe bułki kajzerki
  • Domowe hamburgery

    Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego; 1 żółtko; 1 duża cebula; 1-2 dojrzałe pomidory; 1/4 główki sałaty lodowej; sól; pieprz; 4 bułki z sezamem do hamburgerów (lub zwykłe kajzerki); 4 łyżki majonezu; 2-3 łyżki oleju do smażenia.

  • Wszystko o kotletach

    ..., zmiksowanych płatków kukurydzianych lub owsianych, bułki tartej wymieszanej z sezamem lub żółtym serem. 4. Do kotletów możesz dodać ugotowany ryż, kaszę gryczaną lub perłową. Dzięki temu zyskasz nowy...

  • Pieczenie chleba w domu

    ...typowych chlebów z orzechami. W Polsce lubiane są przede wszystkim bułki pszenne, np. kajzerki, angielki, sznytki itp. Gdyby gdziekolwiek istniało chlebowe eldorado, to byłyby ponad wszelką wątpliwość(...) nie może się poszczycić żaden inny kraj na świecie. Przepisy na domowe pieczywo: Chleb z orzeszkami ziemnymi Ziarnisty chleb kukurydziany Precle (Obwarzanki) Fragmenty oraz przepisy...