• Informacje na temat:

    domowe gotowanie babci

Artykuły na temat: domowe gotowanie babci
  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...polegał na tym, kto szybciej utrze ser w makutrze na sernik. Babcia gotowała jeszcze na Wielkanoc przepyszną babkę piaskową. Gotowała, tak, tak - bo specjalną formę z ciastem wkładała do gorącej wody(...) białą kiełbasę, którą najpierw parzy, a potem lekko podsmaża i dusi z prażoną cebulką - palce lizać. Na stole są też jajka w różnej postaci, w majonezie i faszerowane. I musi być ćwikła domowej roboty...

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    .... Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy także najmłodszych domowników. Jak przyrządzić smaczny obiad na Dzień Babci i Dzień Dziadka, radzi...

  • Babcia, niania, żłobek - najlepsza opieka dla twojego dziecka

    Musisz wrócić do pracy. Przed tobą trudna decyzja - komu powierzyć opiekę nad dzieckiem? Zatrudnić nianie, posłać dziecko do żłobka, a może lepiej poprosić o pomoc babcie? Do każdego z tych wariantów trzeba się przygotować.

  • ​Kosmetyki babuszki

    Moja babcia uwielbiała piękne zapachy, na przykład kwiatów czy cytrusów. Nie używała perfum, ale potrafiła wykorzystywać naturalną woń produktów - pisze Raisa Ruder, autorka książki "Sekrety urody babuszki". Sprawdź przepisy na domowe kosmetyki.

  • Sześć powodów, dla których warto jeść czarną porzeczkę

    Znana i doceniana przez nasze babcie, choć trochę zapomniana, znajduje ponownie swoje miejsce jako eliksir młodości i zdrowia.

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Bardzo długo, niemal w ogóle nie jadłam ziemniaków. Nigdy nie potrzebowałam ich jako dodatku do obiadu, wolałam nałożyć sobie większą porcję surówki. Wyjątek stanowiły legendarne szare kluski mojej babci oraz młode ziemniaki, które do dziś lubię jeść ugotowane w mundurkach z domowym zsiadłym mlekiem albo z prostą ogórkową raitą doprawioną kuminem. Jednak odkąd warzywa dominują w mojej kuchni...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...oczywiście, ale raczej z obowiązku - w Warszawie mogę przygotowywać podstawowe posiłki albo zamówić pizzę, po prostu trzeba zorganizować coś do jedzenia. A tutaj, w Chobielinie, mam poczucie, że gotowanie(...) mieszka niedaleko, pomaga nam - powidła, dżemy z czarnej porzeczki. Bywało i tak, że trzy dni robiliśmy powidła. Mają państwo jakieś domowe zwyczaje kulinarne? Potrawy? Rytuały? - Niemal co weekend...

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...urzekło cię w kaszy jako produkcie spożywczym? - Tak naprawdę kaszę lubiłam od dziecka. Moja babcia i mama serwowały sporo kaszy, więc od zawsze kasza kojarzyła mi się z ciepłem i miłością. Jestem...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

Przepisy na temat: domowe gotowanie babci
  • Michel Moran: Polacy potrafią gotować

    ...innego niż zwykłe gotowanie. Na czym polega różnica? - Profesjonalne gotowanie wymaga wielu lat teoretycznej i praktycznej nauki, domowe gotowanie także poparte jest praktyką, ale nie na taką skalę(...) od mamy czy babci? - Całe mnóstwo, ale najbardziej gaspacho i kaczka z pomarańczami. Moja mama przyrządzała je pierwszorzędnie, to smaki mojego dzieciństwa i młodości . Inspiruje się pan kuchnią...

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Jak zrobić domowy serek topiony?

    ..."Na wakacjach u babci zawsze niecierpliwie czekałam, aż twaróg... zgnije. Tylko taki nadawał się do przemiany w uroczo ciągnący się kremowy ser żółty. Uwielbiałam wyjadać go łyżeczką zaraz po ugotowaniu. Był ciepły, rozkosznie pyszny, lekko słony i pachnący kminkiem" - wspomina Sylwia Majcher na kartach swej książki. Zamiast więc wyrzucać zgliwiały ser, spróbujmy metodą Sylwii i jej babci...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..."Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...minut do piekarnika i mamy chrupiącą przekąskę. Moja babcia wykorzystywała w tym celu patelnię. Wystarczy taki chleb posypać resztą żółtego sera i powstaje grzanka. Jakie błędy, jeśli idzie(...) prawidłowo wszystkie rodzaje pleśni. Nie powinniśmy więc maksymalnie ryzykować czyli odkrawać kawałka, jak czasem robiły nasze babcie. Z drugiej strony zdarzyło mi się wypić sok, który pachniał...

  • Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

    ...mamy i babcie. Gdy z dużego garnka unosiła się gorąca para, cały dom wypełniał zapach kompozycji warzyw, przypraw i mięs. Pyszne zupy od zawsze kojarzyły się z tradycyjnym, rodzinnym obiadem. Smakowite(...) historiom, prawdziwie domowe aromaty w kilka chwil zagoszczą w twojej kuchni, a wyjątkowy smak rozgrzewającej zupy nastroi pozytywnie - na przekór zimowej aurze za oknem. Składniki: · 1 opakowanie zupy...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    ..., żeby przygotowali to, co pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa i na co bardzo czekam. To potrawy moich rodziców, mojej babci. A ostatnio również mojej teściowej. Przeczytaj cały wywiad!

Dyskusje na temat: domowe gotowanie babci
  • Re: NIENAWIDZE GOTOWAĆ

    więc szukaj miejsc gdzie znajdziesz proste przepisy na smaczne domowe jedzenie a polubisz gotowanie :) BTW ...a sposób na chłopa wskazany przez innych użytkowników świetny. Niech on też się wykaże(...)Gotowanie jest proste o ile wybiera się proste dania. Akurat teraz nastała moda na skomplikowanie sobie życia przepisami z bajek tysiąca i jednej nocy. Nie można na nie znaleźć składników a jak już

  • Re: Najlepsze książki kucharskie

    niebieską obecnie SUPER pomoc zawsze.Wiele innych mieszka u mnie w kuchni : Przysmaki z róznych stron świata- 2001r., Domowe przetwory - 2009r.,Poradnik gospodyni - 1992r - super ksiązka ale o wszystkim ( gotowanie, szycie, ogrod, dzieci, gospodarstwo - wszystko) Poradnik Babci Aliny, Obecnie jestem pod urokiem książek o kuchni danych regionów Polski - Warnia i Mazury, Pomorz i inne. Pierwszą książkę