• Informacje na temat:

    domowe wypieki tarty

Artykuły na temat: domowe wypieki tarty
  • "Alfabet ciast"

    Rarytas dla łasuchów: pierwsza książka artystki znanej z wyrafinowanych rysunkowych przepisów i pysznych domowych wypieków. Od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty, czyli ABC sztuki cukierniczej.

  • Alfabet ciast, Zofia Różycka

    Od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty, czyli ABC sztuki cukierniczej. Alfabet zainspirował Zofię Różycką do przygotowania wypieków, których nazwy zaczynają się na kolejne litery. A przepisy na nie - choć nie brakuje im oryginalności i fantazji - są w zasadzie bardzo proste! Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały! Eklerki, tarta gruszkowa albo karmelowo-czekoladowa...

  • Tanio i zdrowo. 7 trików na oszczędzanie w kuchni

    Dzięki domowym wypiekom, przyrządzaniu serów i wędlin możemy nie tylko zdrowo się odżywiać, ale i oszczędzać około 200 złotych miesięcznie.

  • Ciasta z owocami to klasyka. Ale może warto czasem śliwki i jabłka zastąpić jarzynami? Takie wypieki dłużej zachowują świeżość i są nierzadko zdrowsze. Sprawdź zatem, co z grządki możesz wykorzystać w domowej cukierence.

  • Ciasta z agrestem

    Słodkie wypieki z kwaskową nutą przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom.

  • Ciasta na cenzurowanym

    ...zalecenia żywieniowe, dzięki czemu oferta jest  lepiej dostosowana do potrzeb konsumentów. Wiele cukierni oraz piekarni proponuje tzw. domowe ciasta przygotowane z dobrej jakości składników bez użycia konserwantów i ulepszaczy, które niczym nie różnią się od tych robionych w domu. Jakich zasad warto przestrzegać, by domowe wypieki były rzeczywiście wartościowe? - Na pewno należy wybierać...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    ...z wysokim rantem  np. tarty, czy z mokrym kremem lub masą np. na sernika. Ciasta z większą ilością mąki nie trzeba schładzać w lodówce. Kolejnym sekretnym składnikiem jest skórka z cytryny. Kwas niweluje(...) stolnicy i wałka, powodują, że "wtłacza" się do ciasta dodatkową mąkę, co zwiększa ryzyko, że ciasto stanie się twarde. Po rozwałkowaniu ciasto należy ponownie schłodzić. W przypadku tarty czy sernika...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...charakterystyczne dla tego okresu wypieki. Za to sam wtorek - jak pamiętam z dzieciństwa - przypominał nieco wigilię Bożego Narodzenia. Był to czas wyczekiwania na zmianę, na nadejście nowego okresu. Często(...) z makaronem z dodatkiem warzyw, grzybów lub ryb: łososia, dorsza czy tuńczyka. Dobre są też zapiekanki warzywne, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele. A w niedzielę? Siostra Anastazja...

  • Wesele bez mięsa?

    ...posmakują rozmaitych marynowanych warzyw (mogą być własnoręcznie przygotowane przez państwa młodych - to nada przyjęciu osobisty charakter), domowego chleba, a także pierogów, gołąbków lub babki(...) albo daktylami. Te ostatnie często są używane, po zmiksowaniu z orzechami, pestkami słonecznika i wioskami kokosa, jako spody do tart. Do najczęściej przygotowywanych słodkości należą rozmaite tarty...

  • Radość to mój stan naturalny

    .... Na początku hrabina nie stroniła od krytyki. Ale Ania z dnia na dzień była lepsza i coraz odważniej korzystała ze starych francuskich receptur. Szykowała tarty, quiche’e, wołowinę po burgundzku...

Przepisy na temat: domowe wypieki tarty
  • Słodkości z warzywami

    Ciasta z owocami to klasyka. Ale może warto czasem śliwki i jabłka zastąpić jarzynami? Takie wypieki dłużej zachowują świeżość i są nierzadko zdrowsze. Sprawdź zatem, co z grządki możesz wykorzystać w domowej cukierence.

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    ..., w jej północno-wschodniej części, popularnością cieszy się także żur z białą kiełbasą i świeżo tartym chrzanem. - Aby uzyskać jego charakterystyczny kwaskowy smak, warto dodać odrobinę octu, np...

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny, właśnie ten sezon corocznie dostarcza nam prawdziwą witaminową bombę!

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...jednak babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana. – Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym(...), która smakuje równie apetycznie na zimno, jak i na ciepło. – Dla wzbogacenia tradycyjnej receptury możemy pokusić się o wcześniejsze obtoczenie szynki w tartym żółtym serze, który urozmaici nie...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane albo suszone. Najlepsza jest pascha z domowego twarogu. Zrób go ze świeżego, niepasteryzowanego mleka. Napisy na ciastach zrobisz, wyciskając lukier z torebki foliowej z wyciętym rogiem. Sernik...